”INVESTITIILE MARI VOR APAREA ABIA DUPA ALEGERILE DIN 2014”- EVZ.RO

Share this
Miercuri, 20/11/2013

Ediţia de miercuri a emisiunii "Evenimentul zilei" i-a avut ca invitaţi pe analiştii economici Lucian Isar şi Ionel Blănculescu. În studio a fost prezentă și Oana Osman, redactor șef revista Capital.

Principala temă de dezbatere s-a referit la politica fiscală a guvernului Ponta.

Acciza pe carburant se va simți în buzunarul oamenilor?

 • Blănculescu: Este o politică fiscală cu o vagă nuanță de austeritate. Există anumite creșteri de taxare, creșterea accizei la benzină, care nu vor conduce la acele explozii de prețuri despre care se tot vorbește. Probabil că marile companii vor absorbi această creștere.

Crește sau nu prețul la pompă?

 • Isar: Da, evident. Motivația pentru care creșterea de taxe nu se va translata în prețuri este că în 2014 va fi în continuare deficit de cerere. Nu vor fi bani aruncați în piață, se vor diminua marjele de profit și de aceea impactul nu se va vedea la clientul final. Întregul pachet este unul prin acre se cresc taxe și impozite, doar că nu se va vedea aât de mult din perspectiva prețului final.

Va fi un impact psihologic, nu va crește consumul. Ce credeti?

 • Blănculescu: O doză de austeritate nu trebuie văzută cu mult regret, dar aveți dreptate, acest tăvălug la nivel de percepție senzorială duce la un nivel de depresie. 
 • Isar: Nu este numai populația care percepe aceste lucruri, ci și mediul de afaceri. Problema nu este la nivel de taxare, ci la nivel de incertitudine. Atunci când declari că nu vei face modificare la taxe și impozite și apoi peste o săptămână anunți introducerea lor, aceste lucruri crează incertitudini. Un indice important este faptul că România a sărit cu 10 puncte procentuale din punct de vedere fiscal.

Cum reacționează marile companii de telefonie mobilă la aceste noi taxe cum e cea pe stâlpi?

 • Blănculescu: Companiile au fost luate prin surprindere de aceste taxe dar prim ministrul și-a asumat această grabă. Scuzele nu contează prea mult, dar există o motivație de partea guvernamentală și și-a asumat faptul că a fost o comunicare mai slabă cu mediul e afaceri.
 • Isar: Problema nu este numai la premier. Greșeala a fost la comisia de buget. Ei și-au imaginat că vor strânge mai multe venituri și s-au trezit cu un deficit. Acolo a fost problema majoră.
 • Blăcnulescu: ANAF a fost dezorganizată o perioadă, este și reorganizarea ANAF un factor important.
 • Isar: Au fost cheltuieli aiurea pe bunuri și servicii și în septembrie s-au trezit că există un deficit.

Prim ministrul a spus că iau banii pe acciză ca să facă autostrăzi și mă așteptam să fie înființat un fond special.

 • Blănculescu: 2014 va fi un an fericit pentru investiții. Discutăm despre două bugete de fonduri europene, mărirea deficitului. Pe de altă parte în 2014 vom avea o reconectare cu piețele tradiționale. Când toate aceste operațiuni vor fi finalizate se va revedea și mai mult efectul investițiilor străineîn România. Sunt semnale importante din partea Turciei, care investește în România.

Credeți că toate taxele astea anunțate peste noapte vor avea efecte asupra investițiilor străine?

 • Isar: Vor avea efecte asupra alegătorului. Referitor la taxa pe autostradă, mie mi se pare o rpostie, nu se duce într-un fond, se duce în buget. Pentru autostrăzi avem mulți bani europeni care nu sunt ultilizați.

Investitorii prezenți au protestat, acest fapt îi va speria pe potențialii investitori?

 • Isar: Nu-i sperie, doar îi intârzie. Orice formă de volatilitate nu-i afce decât să întârzie investiția. Eu cred că investițiile mari vor apărea abia după alegerile din 2014.
 • Blănculescu: Nu cred că aceste alegeri vor avea un impact așa mare asupra marilor investitori. Ei sunt interesați de ceea ce înseamnă România, care va deveni un hub energetic. România are un potențial foarte mare - gazele de șist sunt o resursă importantă - deci suntem un potențial energetic foarte mare. România este o țară atractivă pentru investitorii străini, aceste taxe sunt de sorginte europeană, nu este România prima țară care impune taxe pe construcții speciale. 
 • Isar: Este o mare diferenșă între potențial și a pune banii pentru a monetiza acest potențial. Un investitor mare nu trece cu buretele, potențialul României există de zeci de ani.
 • Blănculescu: Acest indicator ISD nu este un indicator foarte important. ISD-urile reprezintă aportul companiilor mamă la companiile lor fiice din România. ISD-ul redus poate însemna o normalitate - o întoarcere la cumpătare, la raționalitate. Pentru mine indicatorul curat este cel al investițiilor noi, acestea vor crea noi locuri de muncă, vor aduce taxe și impozite. Sunt interesat de investițiile noi, acestea ar trebui să fie indicatoarele principale pentru noi. 

În ce măsură e posibil ca CAS-ul să se reducă cu 5 puncte procentuale?

 • Isar: Eu cred că nu este credibilă promisiunea. Dacă era posibilă, ea trebuia să fie realizată din ianuarie.
 • Blănculescu: Prim ministrul și-a manifestat angajamentul politic pentru acest lucru și dacă extrapolăm vedem că un alt angajament, reducerea TVA la pâine, a fost respectat. Creșterea cu 7 cenți la benzină nu reprezintă ceva foarte important. 
 • Isar: Este o problemă a logicii economice. Ar trebui să se facă niște calcule. Nu poți să iei decizii cu impact macroeconomic asupra populației și mediului de afaceri doar pentru că te-ai trezit cu încasări mici la buget.
 • Blănculescu: România are nevoie de un nou model de creștere economică. 

”Evenimentul zilei” TV poate fi urmărită în direct pe B1.ro.

http://inregistrari.b1.ro/view-20_Nov-2013-evenimentul_zilei-107.html