ACTIUNILE BANK OF CYPRUS REPREZINTA UN MECANISM DE MANIPULARE - BURSA

Share this
Marti, 09/04/2013

     *  "BoC este o bancă în derivă care acţionează disperat şi panicard"
     *  "Suntem într-o farsă care tinde să afecteze şi încrederea în sistemul bancar din România şi cred că BNR ar trebui să se sesizeze"
     *  "Nu va cumpăra nimeni o bancă fără certificat de naştere, ea va sfârşi în faliment"
 "Bank of Cyprus" (BoC) este o bancă în derivă care acţionează disperat şi panicard, ne-a spus Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, după ce filiala cipriotă de la noi a anunţat că prelungeşte pentru încă două săptămâni suspendarea activităţii sale, pentru finalizarea negocierii cu unii investitori interesaţi să achiziţioneze activele BoC.

     "Ceea ce face acum «Bank of Cyprus» este un mecanism de manipulare", consideră Ionel Blănculescu.

     Domnia sa ne-a declarat: "O organizaţie economică, atunci când se află în dificultate, introduce un management de criză în domeniul comunicării. În teoria comunicării, manipularea este o formulă foarte des utilizată, aceasta fiind coroborată foar-te des cu diversiunea. «Bank of Cyprus» a intrat în criză, situaţia filialei de la noi se subscrie celei din Cipru şi are nevoie de timp. Aşadar, scopul este acela de a obţine timp, dar nu pronunţă adevărul. Reprezentanţii băncii ar fi trebuit să spună: «Suntem într-o situaţie dificilă şi avem nevoie de timp pentru restructurarea activităţii. De aceea, suspendăm activitatea pe timp nelimitat». Ei, însă, au spus, în primă fază, că închid banca pentru o săptămână, la ordinele băncii-mamă din Cipru, pentru a-şi putea corobora activităţile cu aceasta, iar acum au anunţat că mai ţin activitatea închisă două săptămâni, ca să negocieze preluarea băncii de investitori care să asigure depozitele ce depăşesc 100.000 de euro. Este o nouă diversiune, să mai câştige două săptămâni. Am intuit încă de la început că se va întâmpla acest lucru - este ABC-ul mecanismului de manipulare abordat de o organizaţie aflată în criză".

     Ionel Blănculescu este de părere că filiala cipriotă de la noi nu se va vinde, pentru că nu are valoare.

     Analistul economic ne-a precizat: "Pentru a avea valoare, trebuie să fie un organism viu, să funcţioneze. Când o bancă ce vrea să se vândă se vinde închisă? Nicio bancă nu a fost închisă înainte de vânzare. Ne aflăm în faţa închiderii pe termen nedeterminat a acestei bănci".

     Domnia sa consideră că singura posibilitate de vânzare a BoC este divizarea ei şi vânzarea activelor "bune", care, potrivit estimărilor, s-ar ridica la 75% din totalul activelor.

     Însă, şi divizarea este foarte greu de efectuat, susţine domnul Blăncules-cu, apreciind că procedura va fi atacată de creditori.

     "Un astfel de proces ar dura mai mult de un an", ne-a spus domnia sa, subliniind că "românii sunt batjocoriţi, în calitatea lor de clienţi".

     Finalul acestor acţiuni ale BoC va fi falimentul instituţiei bancare, opinează Ionel Blănculescu, afirmând că "pierderea dovezilor care vizează extinderea băncii din Cipru în România şi alte zone este o piesă din puzzle, acţiunea fiind una concertată. «Bank of Cyprus» nu are certificat de naştere. Nu va cumpăra nimeni o bancă fără certificat de naştere, ea va sfârşi în faliment".

     Potrivit lui Ionel Blănculescu, sunt oameni care au făcut plăţi şi au banii blocaţi la bancă, pentru că aceştia nu au ajuns în conturile furnizorilor.

     "Suntem într-o farsă care tinde să afecteze şi încrederea în sistemul bancar din România şi cred că BNR ar trebui să se sesizeze - să formuleze foarte clar ce înseamnă o astfel de bancă, ce ar trebui să facă firmele care au banii blocaţi acolo", mai consideră Ionel Blănculescu.

     Activitatea sucursalei "Bank of Cyprus" din ţara noastră, închisă în urmă cu o săptămână, rămâne sus-pendată încă două săptămâni, în vederea încheierii unui acord de preluare a activelor băncii, după cum a anunţat BoC.

     Informarea băncii precizează: "Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC), în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea sus-pendării operaţiunilor sucursalei din România a «Bank of Cyprus» (BoC) pentru perioada cuprinsă între 8 aprilie-22 aprilie inclusiv. Această prelungire este necesară pentru derularea negocierilor în scopul vânzării sucursalei din România, negocieri care încep astăzi (n.r. duminică) cu băncile care şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea acesteia. Banca Naţională a României a fost notificată în acest sens".

     Până când banca va fi redeschisă, clienţii BoC pot utiliza reţeaua de ATM-uri, pentru cazuri urgente aceştia putând să contacteze call-center-ul instituţiei. 

http://www.bursa.ro/tensiuni-in-sistemul-bancar-europeanionel-blanculesc...