ADEVARUL DESPRE SUMMITUL INFORMAL DE LA BRUXELLES, 23-24.05.2012

Share this
Vineri, 25/05/2012

 

Trebuie sa recunosc ca, pana la identificarea “cheii” privind organizarea intalnirii informale de la Bruxelles, imi era extrem de greu sa inteleg  care este motivul efectiv pentru care se deranjeaza 27 de sefi de state, in aceasta perioada extrem de complicata si fierbinte, pentru a lua masa impreuna, de cu seara, pana spre dimineata.

Dupa o ampla introspectie, am reusit sa descifrez mobilul, care desigur este legat de situatia Greciei, tara care a beneficiat de un amplu sprijin al Uniunii Europene, de peste 150 miliarde de euro, incepand cu anul 2010, sprijin aflat in plina dinamica.

Credeti cumva ca dragostea de greci ii face pe liderii UE sa-si petreaca noptile analizand pe toate partile situatia creata in Grecia?

Nici pe departe! Motivul real este legat, pe langa sutele de miliarde de euro cheltuite pana in prezent, cu asa zisa salvare a Greciei, intelegeti de fapt salvarea bancilor si a altor institutii financiare din statele  UE, care “s-au fript”, achizitionand bonduri elene de-a lungul timpului si de situatia dramatica, care s-ar putea crea odata cu declararea oficiala a falimentului Greciei, ce ar declansa sarabanda pariurilor, cu instrumente derivate, puse pe defaultul statului elen, ce ar produce pierderi cuprinse intre 1000 si 2000 de miliarde de euro si nu numai in spatiul uniunii, ci ci pe plan mondial(mai jos o analiza in acest sens, publicata pe site-ul propriu de analize economice, www.blanculescu.ro).

Pentru ca toate acestea sa nu se intample, adica sutele de miliarde de euro sa nu ramana pierdute pentru eternitate si declararea falimentului sa nu se transforme intr-o drama financiara la nivel global, este nevoie ca, la 17.06.2012, in Grecia, la alegerile generale, sa nu castige stanga radicala, Syriza, care are toate sansele  sa o comita.

In fapt, actualul Consiliu informal al UE a avut un singur obiectiv si anume sa transmita electoratului elen un mesaj foarte clar: votati stanga radicala, pierdeti tot, votati alta formatiune politica agreata de noi, castigati tot! In continuare, va redau in traducere cateva declaratii, care subliminal transmit mesajul de mai sus:

- Herman Van Rompuy, Presedintele UE: “ S-au facut eforturi importante pentru cetatenii greci, s-a dat dovada de solidaritate considerabila, s-au acordat, alaturi de FMI, 150 de miliarde de euro pentru a se sustine Grecia, incepand din anul 2010, ne asteptam la un viitor mai bun al Greciei in zona euro si SPERAM CA DUPA ALEGERI, NOUL GUVERN GREC VA FACE ACEASTA ALEGERE!

- Jose Manuel Barroso, Presedintele CE: “ NOI RESPECTAM PROCESUL DEMOCRATIC DIN GRECIA! SA LASAM GRECII SA SE EXPRIME LA 17 IUNIE! INSA ESTE IMPORTANT SA ADAUGAM CA ASTAZI, CONSILIUL EUROPEAN TRANSMITE UN MESAJ CLAR GRECIEI (nota mea: electoratului grec), VREM SA RAMANA IN ZONA EURO, O SUSTINEM SI ASTEPTAM EVIDENT CA GRECIA (nota mea: electoratul grec) SA-SI RESPECTE ANGAJAMENTELE!”

- Francois Hollande, Presedintele Frantei: “Tot ce s-a discutat despre Grecia, inclusiv indreptarea fondurilor structurale catre aceasta tara(nota mea: parte dintre acestea ar putea sa fie din cele 19.2 miliarde de euro alocate Romaniei, care nu vor fi absorbite in totalitate in termenul stabilit, astazi, in apropiere de sfarsitul perioadei,  fiind la 7% si mai planand si pericolul suspendarii celorlalte 93%, netrase)AR TREBUI SA PERMITA ALEGATORILOR GRECI(de apreciat sinceritatea lui Hollande, care nu se mai asunde in spatele GRECIEI, pentru a pune punctul pe “i”) SA AIBA INCREDERE IN SOLIDARITATEA ZONEI EURO SI SA STIE CA AU OBLIGATII DE RESPECTAT, DAR SI PERSPECTIVE”!

Noi, prin Romania, consideram acest tip de actiune electorala, la nivel subliminal si extrem de controversata, chiar condamnabila, ca ceva asociat mitei electorale, chiar manipularii maselor de votanti, inainte cu cateva zile de ziua votului. Dupa cum se vede treaba, aceste metehne nu sunt nici pe departe o creatie romaneasca, chiar daca sunt larg raspandite pe pamantul patriei, “scopul scuza mijloacele!” spunea in urma cu sute de ani Nicollo Machiavelli, (1469-1527), de pe teritoriul unui viitor stat membru UE, cu peste 120 % valoarea datoriei publice in PIB.

O fi bine, o fi rau, vom vedea si vom resimti pe propria noasta piele, in special cei ce avem de-a face cu imprumuturile bancare sau cu orice alt domeniu in legatura cu moneda europeana euro!

 

Comentarii

Euro se duce in sus, adica?

Din finalul comentariului Dvs trebuie sa inteleg ca daca Grecia iese din UE moneda euro se va aprecia considerabila fata de leu? Cand spun considerabil consider cele 2-3 procente de crestere de la inceputul anului ca fiind nesemnificative.
Multumesc.
GM

Euro

Intr-adevar! In timp ce in UE, euro se devalorizeaza fata de usd, in Romania se apreciaza mai intai fata de ron, pentru exit, ca mai apoi sa se devalorizeze fata de usd!

Pana in prezent, de la inceputul anului, euro  s-a apreciat cu 3,3% in raport cu moneda nationala, exista posiblitatea sa ajunga la 11% intr-un an si cateva luni, daca situatia din Grecia va degenera in faliment. Ar putea chiar vremelnic aprecia si mai mult, cu revenire ulterioara.

Blanculescu