ADIO, PLATI CU VALIZA? PATRONII PROPUN LIMITAREA TRANZACTIILOR CASH LA 2.000 EURO

Share this
Marti, 10/07/2012

Oamenii de afaceri i-au prezentat, joi, premierului Victor Ponta o lista cu 37 de propuneri de masuri care pot ajuta la relansarea economiei. Acestia cred ca principala problema, in momentul de fata, o constituie evaziunea fiscala si de aceea au propus un intreg pachet de masuri.

Una dintre cele mai interesante vizeaza limitarea platilor cash in economie la 2.000 euro, o idee inspirata din masurile luate de Guvernul Italiei, care recent a interzis platile cash mai mari de 1.000 de euro.

“Este o masura care poate fi luata si maine. In economia romaneasca sunt rulate sume uriase de bani cash care stimuleaza evaziunea fiscala”, a declarat Ionel Blanculescu, secretarul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

Trebuie sa evitam pe viitor achizitiile de masini, case etc cu bani cash, la valizaIonel Blanculescu, secretar general Consiliul Economic

“Daca limitam platile cash la echivalentul a 2.000 de euro, statul va putea monitoriza mai bine tranzactiile, astfel ca si impozitele si taxele vor fi incasate asa cum este normal”, afirma consultantul.

Pe urmele facturilor false

O alta propunere interesanta propusa joi premierului o reprezinta monitorizarea stricta a facturilor emise in economie de catre un centrul special constituit la ANAF.

“Trebuie sa realizam o infrastructura care sa ne permita oricand sa intram pe un program special si sa vedem daca factura este reala sau nu. La fel cum exista programe de iPhone care iti verifica validitatea unui card, trebuie sa putem sa vedem instant daca factura este legala sau falsa”, a spus Blanculescu.

Asta in conditiile in care, in prezent, economia este inundata de facturi false, emise de firme de tip “cosciug”.

“O boala grea de care economia poate scapa foarte usor”, crede consultantul.

Bannerele anti-evaziune

O alta propunere inaintata premierului de Consiliul Economic vizeaza inasprirea sanctiunilor pentru firmele care nu elibereaza bon fiscal.

“Trebuie sa introducem obligativitatea eliberarii acestuia si sa impunem noi sanctiuni. De la amenda penala la inchiderea firmei. In prima faza am propus ca firma care este prinsa ca face evaziune sa fie obligata sa afiseze un banner urias pe care sa scrie cu litere de-o schioapa ca a fost inchisa pentru evaziune. Trebuie masuri soc”, a spus Blanculescu.

Tot la acest capitol, oamenii de afaceri au reluat propunerea privind introducerea obligativitatii conectarii caselor de marcat la un server dedicat al ANAF prin care sa poate fi monitorizate, astfel, toate tranzactiile din economie.

Firme private de control

O alta masura interesanta propusa de Consiliul Economic premierului Victor Ponta o constituie cesionarea activitatii de control in Portul Constanta catre o firma specializata.

“In port avem evaziune anuala de 3-4 miliarde de euro. Am propus ca toate containerele care ajung in tara sa fie scanate de o firma specializata din Occident, desemnata in urma unei licitatii si care sa fie platita cu procent din descoperirile realizate. Nu putem scapa astfel de uriasa evaziune din operatiunile de import-export”, spune Blanculescu.

Ne vom imprumuta de la arabi

Dincolo de propunerile anti-evaziune, oamenii de afaceri i-au prezentat premierului si alte masuri cu caracter macroeconomic care ar urma sa fie puse in practica de anul viitor.

Printre acestea se afla instituirea unui fond suveran de investitii al statului, dupa modelul celor din statele arabe, care sa se implice in procesul de reindustrializare a tarii. 

Oamenii de afaceri au mai propus, printre altele, lansarea unei emisiuni de obligatiuni catre lumea araba, care sa adune 5-10 miliarde de euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru investitii in proiecte strategice, de la drumuri la centrale electrice etc.

Obligatiunile ar urma sa fie lansate pe termen scurt, de 3-4 ani, urmand ca la scandenta sa fie convertite in actiuni la societatile care vor administra investitiile.

“Toate cele 37 de propuneri facute de mediul de afaceri sunt fezabile si pot fi implementate dupa un calendar care urmeaza sa fie discutat cu Guvernul”, a mai spus Blanculescu.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/adio-plati-cu-valiza-patronii...