Arhiva - Aug 21, 2011

Data

Unitatea de masura a politicianismului si demagogiei bugetare europene:Merkelul si Sarkozyul

Duminica, 21/08/2011

Cu siguranta,scena economica globala a fost marcata in saptamana trecuta de intalnirea liderilor Germaniei si Frantei, cancelarul Angela Merkel si respectiv, presedintele Nicolas Sarkozy, care la Paris, pentru a nu stiu cata oara au demonstrat ca actioneaza in beneficiul marii finante si mai putin a contribuabilului european, care cu o consecventa si o constiinciozitate demne de o cauza mai nobila, continua sa alimenteze bugetele nationale si cel european cu importante resurse financiare, din taxele si impozitele percepute de guverne, cu o rigurozitate dusa aproape de extremis.
Cei doi si-au propus un obiectiv, pe atat de simplu de enuntat, pe atat de complicat de realizat si anume, sa recastige increderea.Cui? Aceasta este o intrebare mai grea, ce suporta anumite comentarii.
 

      Cu siguranta,scena economica globala a fost marcata in saptamana trecuta de intalnirea liderilor Germaniei si Frantei, cancelarul Angela Merkel si respectiv, presedintele Nicolas Sarkozy, care la Paris, pentru a nu stiu cata oara, au demonstrat ca actioneaza in beneficiul marii finante si mai putin a contribuabilului european, care cu o consecventa si o constiinciozitate demne de o cauza mai nobila, continua sa alimenteze bugetele nationale si cel european cu importante resurse financiare, din taxele si impozitele percepute de guverne,

Codul Muncii ar putea flexibiliza piata muncii, care este una post-comunista

Luni, 28/02/2011

Noua forma a Codului Muncii este un pas inainte, desigur unul perfectibil, care va reusi sa acorde mai multa flexibilitate acestei piete a muncii, pe care eu as defini-o ca pe o piata post-comunista.
 

Romania are o piata a muncii post-comunista, iar adoptarea Codului Muncii este un pas inainte catre un capitalism moral si catre aducerea, in termen de circa sase luni, a unui mare numar de locuri de munca la vedere, a declarat presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, Ionel Blanculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, care a subliniat ca isi exprima opiniile in calitate de angajator si de reprezentant al mediului de afaceri.

Marii corporatisti au scos din Romania 740 milioane de euro

Miercuri, 20/07/2011

Singura solutie prin care se poate opri valul urias de bani, aruncat de multinationale sau mari corporatisti dincolo de granitele tarii, este schimbarea formei de impozitare, de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.
 

Miliarde de euro sunt scoase din Romania, fara ca aceste sume sa fie impozitate si sa aduca beneficii tarii, iar cei care transfera sumele in paradisuri fiscale fac acest lucru legal, din anul 2008. Analistul financiar Ionel Blanculescu sustine ca singura solutie prin care se poate opri valul urias de bani, aruncat de multinationale sau mari corporatisti dincolo de granitele tarii, este schimbarea formei de impozitare, de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.

Razboiul cu pretul benzinei nu se face

Duminica, 16/01/2011

In niciun fel de judecata economica, pretul la pompa nu poate fi legat de nivelul de trai al populatiei, ci de cel al cererii si ofertei. Singura judecata care permite o asemenea legatura este cea sociala, in cadrul careia putem afirma ca

Un scriitor francez, Jean Giradoux, a scris in anul 1935 romanul «Razboi cu Troia nu se face». Parafrazand titlul acestuia as putea spune «Razboi cu pretul nu se face», nu pentru ca nu am avea curajul sau priceperea necesare, ci pentru ca ar fi o inabilitate de neiertat in a confunda efectul cu cauza.

Economie si antieconomie

Duminica, 12/12/2010

Economie si antieconomie reprezinta in Romania o dihotomie greu inteleasa de mintile deschise in ale acestui domeniu si imposibil de inteles de catre cei profani, care insa suporta cu stoicism consecintele.
 

Privesc cu neputinta omului de pe margine, ca si multi dintre cei care ma citesc astazi, cum zilnic economia Romaniei este "tavalita" prin "colbul" incompetentei si arogantei, de cei care ar putea macar sa se abtina, daca nu sa puna o caramida la constructia acesteia.
Economie si antieconomie reprezinta in Romania o dihotomie greu inteleasa de mintile deschise in ale acestui domeniu si imposibil de inteles de catre cei profani, care insa suporta cu stoicism consecintele.

Un consultant roman ataca firmele din Big Four, pe care le acuza de "ipocrizie fiscala"

Duminica, 21/11/2010

Experienta si expertiza dobandite in aceste calitati ma conduc la o prima concluzie, referitor la ceea ce se declama, insa mai important, la ceea ce se realizeaza astazi in sistemul fiscal romanesc si anume ca exista multa ipocrizie, am numit-o fiscala, din partea celor doua grupuri de interese: cei care impoziteaza si cei care sunt impozitati, impreuna cu consultantii fiscali care ii deservesc.

Am petrecut cate 5 ani de-o parte si de alta a baricadei fiscale din Romania, atat ca ministru cu atributii de control in domeniul fiscal, cat si consultant financiar, pentru companiile clienti, pozitie in care ma aflu si astazi.