Arhiva - Iul 2012

Data
 • All
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31

Iulie 12th

TVA LA INCASARE - PREA FRUMOS SA FIE ADEVARAT

Joi, 12/07/2012

 Guvernul a anunţat, zilele trecute, că intenţionează să implementeze câteva dintre măsurile pe care mediul de afaceri le solicită de multă vreme, cum ar fi TVA de 9% în industria de morărit şi panificaţie şi plata TVA la momentul încasării facturii.
     Ministrul agriculturii Daniel Constantin speră ca "Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI această propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine". Oficialul a adăugat că, prin aplicarea acestei măsuri, autorităţile urmăresc aducerea la suprafaţă a "economiei gri". În cazul în care nivelul redus de TVA nu va fi aplicat chiar din acest an, bugetul pe 2013 va fi cu siguranţă construit pe o astfel de măsură.
     În ceea ce priveşte plata TVA la momentul încasării facturii, premierul Victor Ponta a anunţat că aceasta va fi aplicată pentru sume în cuantum de până la 500.000 euro, condiţia fiind ca plăţile să fie efectuate prin bancă.
     Pentru implementarea ambelor măsuri fiscale, este nevoie de acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
     Oamenii de afaceri sunt încântaţi de iniţiativele Executivului şi, în acelaşi timp, sceptici că acestea vor fi cu adevărat puse în aplicare.
     * Ionel Blănculescu: Măsuri excepţionale, pe care ne-am plictisit să le cerem
     Măsurile pe care Executivul intenţionează să le ia sunt foarte bune, potrivit lui Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care ne-a declarat: "Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple".
     Domnia sa este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea acestei măsuri, întrucât va fi nevoie ca FMI să-şi dea acceptul: "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plata TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa".
     În prezent, pentru achitarea TVA la facturare, sunt utilizaţi bani de la furnizori sau de la bănci, "producând tot felul de distorsiuni în actul economic".
     Ionel Blănculescu consideră că, deşi iniţiativa este bună, nu am putea avea în acest an TVA de 9% în sectorul de morărit şi panificaţie: "În 2012 ar putea fi doar un proiect pilot, pe un singur produs, urmând ca la anul să avem TVA redusă la toate produsele din domeniu".
     * Cristian Pârvan: Nu vom avea TVA la încasare din august, pentru că este vacanţă parlamentară
     Plata TVA la încasare nu va putea fi făcută începând de la întâi august, cum a afirmat premierul Ponta, întrucât pentru acest lucru este necesară o Ordonanţă de Urgenţă, iar acum este vacanţă parlamentară, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a declarat: "Se aruncă pe piaţă diferite măsuri pozitive, le comentăm, ne batem capul cu ele, dar nimeni nu ştie dacă vor fi aplicate sau nu. De cele mai multe ori, rămân la stadiul de discuţii. În orice caz, când vom discuta bugetul pe 2013, va trebui ca toate aceste lucruri să fie prinse în anexele bugetului, pentru ca măcar anul viitor să poată fi implementate".
     Cristian Pârvan spune că va trebui să avem o fiscalitate adecvată, altfel nu vom putea îndeplini condiţiile Pactului Fiscal pe care l-am semnat şi vom fi penalizaţi de UE.
     În acest sens, potrivit domniei sale, sunt necesare o analiză de ansamblu şi o simulare, pentru a vedea ce se poate face în fiecare dintre segmentele fiscalităţii.
     * Ovidiu Nicolescu: TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire
     TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire şi a necesităţii unor credite, diminuarea unui blocaj financiar şi dobândirea unor resurse suplimentare, ne-a spus Ovidiu Nicoles­cu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa consideră că abordarea unora dintre măsurile solicitate de mediul de afaceri dovedeşte receptivitatea Executivului la necesităţile sectorului.
     Ovidiu Nicolescu şi-a arătat speranţa că implementarea TVA de 9% la produsele de panificaţie se va reflecta în diminuarea preţurilor şi, res­pectiv, în creşterea cererii.
     * Aurelian Dochia: Modificarea TVA trebuie gândită cu mare atenţie
      Modificările legislaţiei cu privire la TVA trebuie gândite cu mare atenţie, în special reducerea acesteia pentru produsele de morărit şi panificaţie, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa consideră că, în prezent, nu există spaţiul necesar pentru astfel de măsuri. Este posibil ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să accepte iniţiativele, dacă Guvernul va reuşi să îl convingă că acestea nu au efecte negative asupra veniturilor bugetare, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, ne-a explicat Aurelian Dochia. "FMI nu este interesat de structura bugetului, ci ca acesta să se afle în echilibru. Dacă Guvernul reuşeşte să îl convingă de menţinerea echilibrului în condiţiile adoptării măsurilor cu privire la TVA, atunci este posibil să accepte. Sunt sceptic, însă, că acest lucru se va întâmpla", ne-a declarat domnia sa.
     Reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse trebuie analizată atent, pentru că este dificil de revenit asupra ei, în cazul în care nu produce efectele aşteptate, arată analistul economic.
     * Laurian Lungu: Încasarea TVA la plata facturii este benefică, în special pentru IMM-uri
     Încasarea TVA la plata facturii ar avea un impact pozitiv asupra economiei, în special pentru sectorul companiilor mici şi mijlocii, este de părere Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica". Domnia sa ne-a declarat: "Dacă punem în balanţă costurile şi beneficiile introducerii acestei măsuri, primele vizând momentul încasării TVA la buget, iar beneficiile, reducerea poverii pentru companii, vom observa că efectele pozitive le depăşesc pe cele negative. Sunt multe IMM-uri care se află în blocaje generate de neîncasarea facturilor pentru care trebuie să plăteas­că TVA şi care riscă să intre în insolvenţă din această cauză. Amânarea plăţii pentru momentul încasării facturilor reprezintă un sprijin important pentru companiile care se confruntă cu probleme legate de fluxule de numerar". Măsura are şi un efect pozitiv indirect, aceste companii rămânând în piaţă şi continuând să plătească taxe, arată economistul.
     În schimb, reducerea TVA pentru produsele de morărit şi panificaţie poate să aibă un impact neutru sau, chiar, negativ asupra încasărilor bugetare, atrage atenţia Laurian Lungu. "Există o probabilitate foarte mare ca veniturile la buget să scadă, chiar şi în condiţiile aducerii unei părţi semnificative din economia nefiscalizată la suprafaţă", consideră domnia sa, care este de părere că există alte mijloace care pot fi folosite pentru combaterea evaziunii fiscale. 

http://www.bursa.ro/oamenii-de-afaceri-tva-la-incasare-prea-frumos-sa-fi...

 Guvernul a anunţat, zilele trecute, că intenţionează să implementeze câteva dintre măsurile pe care mediul de afaceri le solicită de multă vreme, cum ar fi TVA de 9% în industria de morărit şi panificaţie şi plata TVA la momentul încasării facturii.

Iulie 10th

CE II CER OAMENII DE AFACERI LUI VICTOR PONTA

Marti, 10/07/2012

Rambursări de TVA transparente şi rapide, debirocratizarea fondurilor europene şi concentrarea pe domeniile strategice ale economiei. Ce soluţii văd miniştrii?
 

Eliminarea evaziunii fiscale, susţinerea sectoarelor strategice din economie, debirocratizarea legilor pentru fonduri europene şi IMM-uri au fost cele mai importante probleme pe care oamenii de afaceri din România i le-au prezentat lui Victor Ponta ieri în cadrul primei întâlnirii ce a avut loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României dintre premier, mediul de afaceri şi Consiliul Consultativ de la instalarea noului guvern.

"Economia din România şi în special mediul de afaceri au nevoie de o operaţie chirurgicală. Noi ţinem în viaţă companii moarte cărora nu le mai putem da aspirină la infinit. Nu suntem handicapaţi, ca să cerem Guvernului să ne ajute, dar se impune o mai bună comunicare, în care să nu ne mai lovim de răspunsuri negative", a spus omul de afaceri Ion Ţiriac. De asemenea, el le-a mai cerut premierului Victor Ponta şi miniştrilor săi să vină cu soluţii pentru îmbunătăţirea infra­structurii.

"Principalul meu scop este să vin în ajutorul mediului de afaceri. Nu vreau ca Guvernul să reprezinte un duşman sau obstacol pentru acesta, ci un adevărat sprijin, care să le poată oferi angajatorilor cadrul necesar pentru o plată legală a salariului şi crearea unor noi locuri de muncă. Nu bătălia politică din acest moment este preocuparea mea numărul unu, ci atragerea investitorilor şi concentrarea pe redresarea economiei", a declarat Ponta.

Ca răspuns la problemele ridicate, Ionel Blănculescu, membru al Consiliului Consultativ, a spus că există deja un set de 37 de propuneri pentru premier gata pentru a fi implementate chiar începând cu ziua de mâine. "Venim cu 37 de soluţii pragmatice, realiste, care pot fi implementate în privinţa evaziunii fiscale, a absorbţiei fondurilor europene şi a relansării economiei, pe termen scurt însă", a precizat acesta.

În ceea ce priveşte birocraţia din România, angajatorii marilor companii de pe plan local spun că implementarea programelor de fonduri europene, în special în agricultură, este un proces care necesită foarte multe etape complicate, care nu reuşeşte decât să aducă dezavantaje mediului de afaceri şi implicit economiei ţării. În replică, ministrul mediului Rovana Plumb a menţionat faptul că a propus deja reducerea timpului de filtrare a investiţiilor, prin care durata evaluării strategiei de mediu să scadă de la 3 luni cât este în prezent până la o lună şi jumătate, precum şi a procedurii de evaluare a impactului de mediu de la două luni la o lună.

"Pe lângă aceste propuneri, cred că este important să menţionez faptul că am în vedere şi alte două aspecte - descentralizarea în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiilor la nivelul judeţelor, în aşa fel încât să puteţi intra rapid în posesia documentelor, precum şi a simplificării procedurilor pentru fonduri europene", a adăugat Plumb. Potrivit ei, taxa de mediu se află încă în proces de analiză şi cu toate că Guvernul ar trebui să intre în vacanţă, acesta va emite o verificare a modului de operaţionalizare, în aşa fel încât investiţiile şi crearea unor noi locuri de muncă să poată fi demarate cât mai curând.

Printre problemele spinoase prezentate de oamenii de afaceri se numără şi nivelul ridicat al evaziunii fiscale, aminitit de Radu Timiş, fondatorul grupului Cristim, cel mai mare producător de mezeluri de pe piaţa locală. Acesta spune că dacă taxele vor continua să fie plătite numai de companiile mari, acestea vor ajunge să dispară de pe piaţă, lăsând loc evazioniştilor şi ajungând să afecteze în final furnizorii. "Problema majoră pe care eu am identificat-o anul acesta este evaziunea fiscală. TVA de 24% reprezintă o tentaţie foarte mare pentru neplata ei. Numai săptămâna trecută au intrat în ţară 30 de tiruri de carne care nu au plătiti taxele aferente. În ritmul acesta, companiile mari riscă să cadă în cap, în curând nu vom mai avea profitabilitate şi singurii care vor rămâne pe piaţă sunt evazioniştii. Rugămintea mea este ca pe viitor, dacă se decide scăderea TVA, să analizaţi foarte bine modul în care se recuperează ea şi să ne informaţi", a spus Timiş.

În ceea ce priveşte o viitoare scădere a TVA, Ionel Blănculescu a afirmat faptul că cel puţin până la sfârşitul acestui an o propunere în acest sens nu se regăseşte în setul de 37 de soluţii, din cauza nefezabilităţii bugetului pentru anul 2012.

"Cu toate că am fi vrut să venim cu o propunere pentru scăderea TVA-ului, ea nu ar fi putut fi implementată până la sfârşitul lui 2012. Am vrut ca premierul să ţină cont de nişte soluţii realiste, care să poată fi puse în aplicare chiar de mâine şi nu să îl aglomerăm cu propuneri dragi nouă, de altfel, dar care nu se pot concretiza", a explicat Blănculescu.

 http://www.zf.ro/eveniment/ce-ii-cer-oamenii-de-afaceri-lui-victor-ponta-9820422

Rambursări de TVA transparente şi rapide, debirocratizarea fondurilor europene şi concentrarea pe domeniile strategice ale economiei. Ce soluţii văd miniştrii?
 

ADIO, PLATI CU VALIZA? PATRONII PROPUN LIMITAREA TRANZACTIILOR CASH LA 2.000 EURO

Marti, 10/07/2012

Oamenii de afaceri i-au prezentat, joi, premierului Victor Ponta o lista cu 37 de propuneri de masuri care pot ajuta la relansarea economiei. Acestia cred ca principala problema, in momentul de fata, o constituie evaziunea fiscala si de aceea au propus un intreg pachet de masuri.

Una dintre cele mai interesante vizeaza limitarea platilor cash in economie la 2.000 euro, o idee inspirata din masurile luate de Guvernul Italiei, care recent a interzis platile cash mai mari de 1.000 de euro.

“Este o masura care poate fi luata si maine. In economia romaneasca sunt rulate sume uriase de bani cash care stimuleaza evaziunea fiscala”, a declarat Ionel Blanculescu, secretarul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

Trebuie sa evitam pe viitor achizitiile de masini, case etc cu bani cash, la valizaIonel Blanculescu, secretar general Consiliul Economic

“Daca limitam platile cash la echivalentul a 2.000 de euro, statul va putea monitoriza mai bine tranzactiile, astfel ca si impozitele si taxele vor fi incasate asa cum este normal”, afirma consultantul.

Pe urmele facturilor false

O alta propunere interesanta propusa joi premierului o reprezinta monitorizarea stricta a facturilor emise in economie de catre un centrul special constituit la ANAF.

“Trebuie sa realizam o infrastructura care sa ne permita oricand sa intram pe un program special si sa vedem daca factura este reala sau nu. La fel cum exista programe de iPhone care iti verifica validitatea unui card, trebuie sa putem sa vedem instant daca factura este legala sau falsa”, a spus Blanculescu.

Asta in conditiile in care, in prezent, economia este inundata de facturi false, emise de firme de tip “cosciug”.

“O boala grea de care economia poate scapa foarte usor”, crede consultantul.

Bannerele anti-evaziune

O alta propunere inaintata premierului de Consiliul Economic vizeaza inasprirea sanctiunilor pentru firmele care nu elibereaza bon fiscal.

“Trebuie sa introducem obligativitatea eliberarii acestuia si sa impunem noi sanctiuni. De la amenda penala la inchiderea firmei. In prima faza am propus ca firma care este prinsa ca face evaziune sa fie obligata sa afiseze un banner urias pe care sa scrie cu litere de-o schioapa ca a fost inchisa pentru evaziune. Trebuie masuri soc”, a spus Blanculescu.

Tot la acest capitol, oamenii de afaceri au reluat propunerea privind introducerea obligativitatii conectarii caselor de marcat la un server dedicat al ANAF prin care sa poate fi monitorizate, astfel, toate tranzactiile din economie.

Firme private de control

O alta masura interesanta propusa de Consiliul Economic premierului Victor Ponta o constituie cesionarea activitatii de control in Portul Constanta catre o firma specializata.

“In port avem evaziune anuala de 3-4 miliarde de euro. Am propus ca toate containerele care ajung in tara sa fie scanate de o firma specializata din Occident, desemnata in urma unei licitatii si care sa fie platita cu procent din descoperirile realizate. Nu putem scapa astfel de uriasa evaziune din operatiunile de import-export”, spune Blanculescu.

Ne vom imprumuta de la arabi

Dincolo de propunerile anti-evaziune, oamenii de afaceri i-au prezentat premierului si alte masuri cu caracter macroeconomic care ar urma sa fie puse in practica de anul viitor.

Printre acestea se afla instituirea unui fond suveran de investitii al statului, dupa modelul celor din statele arabe, care sa se implice in procesul de reindustrializare a tarii. 

Oamenii de afaceri au mai propus, printre altele, lansarea unei emisiuni de obligatiuni catre lumea araba, care sa adune 5-10 miliarde de euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru investitii in proiecte strategice, de la drumuri la centrale electrice etc.

Obligatiunile ar urma sa fie lansate pe termen scurt, de 3-4 ani, urmand ca la scandenta sa fie convertite in actiuni la societatile care vor administra investitiile.

“Toate cele 37 de propuneri facute de mediul de afaceri sunt fezabile si pot fi implementate dupa un calendar care urmeaza sa fie discutat cu Guvernul”, a mai spus Blanculescu.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/adio-plati-cu-valiza-patronii...

Oamenii de afaceri i-au prezentat, joi, premierului Victor Ponta o lista cu 37 de propuneri de masuri care pot ajuta la relansarea economiei. Acestia cred ca principala problema, in momentul de fata, o constituie evaziunea fiscala si de aceea au propus un intreg pachet de masuri.

EURO, UN NOU MAXIM ISTORIC: CURSUL SE APROPIE DE 4,48 LEI. „PIETELE SUNT NERVOASE, IN ASTEPTAREA UNOR MASURI CONCRETE PRIVIND ORDINEA POLITICA”

Marti, 10/07/2012

Euro continuă să crească și ajunge joi la un nou maxim istoric, după ce miercuri înregistrare un nou record. Cursul de referinţă a urcat joi la 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult de faţă de rata publicată miercuri, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 2,85 bani, la 3,5827 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5542 lei/dolar. Un curs oficial mai mare decât cel de joi a fost atins pe 5 iunie, când dolarul a fost la 3,5918 lei.

Analistul economic Ionel Blănculescu a declarat joi că piețele sunt nervoase și așteaptă măsuri concrete în ceea ce privește ordinea politică în România.

„Schimbările din mediul politic nu trebuie să afecteze mediul economic. Piețele sunt nervoase, în așteptarea unor măsuri concrete în ceea ce privește ordinea politică în România, însă mediul economic trebuie să-și continue cu încăpățânare mersul înainte pentru că știm că astfel de volalitilități sunt vremelnice”, a spus Blănculescu.

Întrebat dacă procesul de suspendare a președintelui Traian Băsescu are vreo influență asupra cursului valutar, Blănculescu a declarat: „Subiectul acesta este extrem de complicat, nu neapărat prin suspendarea propriu-zisă, și vom asista la o perioadă de o nouă campanie electorală extrem de virulentă. Există posibilitatea ca prin efectele pe care le va genera să ne confruntăm cu efecte majore la nivelul sistemului politic din România. De aceea sistemul economnic trebuie să își continue trendul lucid, guvernul trebuie să-și mențină angajamentul făcut nouă”.

http://www.b1.ro/stiri/economic/euro-atinge-un-nou-maxim-istoric-cursul-...

 

Euro continuă să crească și ajunge joi la un nou maxim istoric, după ce miercuri înregistrare un nou record. Cursul de referinţă a urcat joi la 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult de faţă de rata publicată miercuri, de 4,4715 lei/euro.

Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 0,43 bani, de la 3,7236 lei/franc la 3,7279 lei/franc, şi a atins un nou maxim al ultimelor zece luni.