Arhiva - Aug 2011 - Analiza

Data
 • All
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Tip

August 28th

UN PROIECT DE ANVERGURA NATIONALA SI EUROPEANA, PE “DRUMUL GOLGOTEI” – ROSIA MONTANA

Duminica, 28/08/2011

Asistam de mai multe zile la o dezbatere aprinsa pe tema proiectului Rosia Montana.
Am luat la cunostinta de acest demers in urma cu mai mult timp, atunci cand doua mari personalitati ale lumii economice romanesti s-au raliat proiectului, sprijinind aceasta oportunitate pentru Romania.
Este vorba despre dl.prof.Ovidiu Nicolescu,profesor universitar la ASE, Presedintele Consiliului National al IMM, in opinia mea fondatorul managementului modern si stiintific in Romania,cea mai proeminenta personalitate a acestui domeniu-rege, cel menit sa dirijeze si sa conduca talente si resurse pentru obtinerea de valoare adaugata, care a si format pentru tara noastra si nu numai, manageri de exceptie, elite ale acestui exclusivist club, de conducatori de intreprinderi, de companii in general. De altfel, exigenta recunoscuta a dl.prof.Ovidiu Nicolescu, resimtita si  de mine, pe propria-mi piele, in examenele sustinute in fata domniei sale, valoarea si probitatea morala si profesionala, in formarea de manageri, pentru mine a constituit garantia suprema ca sprijinul sau pentru proiect nu are la baza decat convingerea si nimic altceva.
A doua personalitate o reprezinta dl. Bogdan Baltazar, bancher national si international de elita, profund cunoscator al valorii economice, acolo unde aceasta se regaseste.

Asistam de mai multe zile la o dezbatere aprinsa pe tema proiectului Rosia Montana.

Am luat la cunostinta de acest demers in urma cu mai mult timp, atunci cand doua mari personalitati ale lumii economice romanesti s-au raliat proiectului, sprijinind aceasta oportunitate pentru Romania.

August 22nd

Impozitul minim, o creatie a unei minti bolnave din punct de vedere financiar

Marti, 14/09/2010

Impozitul minim n-a insemnat neaparat desfiintarea a 300.000 de firme din mediul economic ci, desfiintarea de atitudini antreprenoriale apartinand acelor investitori mici din zone de desfacere comerciale, pana la ...

Impozitul minim reprezinta manifestarea superlativului in domeniul decadentei politicii financiare a statului roman.
Impozitul minim a produs ravagii in mediul de afaceri la nivelul intreprinderilor mici.
A fost produsul unei “confuzii” regretabile, impunandu-se in locul impozitului forfetar.

Cauzele scandalului Schengen: Cum a reusit Romania sa supere doi giganti ai constructiilor din Germania si Franta

Joi, 23/12/2010

Francezii de la Vinci au fost respinsi de doua ori din Romania, iar o companie germana a fost exclusa de la Cernavoda, in favoarea "unei firme de apartament" ...
 

Banii sunt cei care au determinat pozitia Frantei si Germaniei fata de Romania, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. "Am intrat in clubul elitist Uniunea Europeana (...) unde dicteaza cei mai puternici". Declaratia vine de la fostul ministru al Controlului in Guvernul Nastase, Ionel Blanculescu, ce a precizat intr-un interviu acordat RFI ca in spatele scrisorii transmise de cele doua state stau cateva licitatii din Romania din care companii gigant din Franta si Germania au fost "rejectate".

FMI, falanga de lupta a sistemului bancar

Marti, 02/11/2010

Puternicul lobby bancar a transformat FMI in falanga de lupta a sistemului bancar romanesc, in dorinta acestuia de a nu solidariza cu clientii lui, puternic afectati de criza care se leaga de OUG 50/2010 in speranta reducerii notei de plata la credite cu ...
 

De ce nu scad bancile mai repede dobanzile la credite in conditiile in care cererea s-a redus enorm?
Explicatia acestui fenomen este de natura mai mult strategica decat economica.
In prezent, ca urmare a crizei economice care a lovit extrem de puternic Europa, marile corporatii financiare internationale, cu prezenta in Romania isi indreapta fluxurile financiare spre alte zone de maxim interes din punct de vedere al profitului.

Razbunare pentru Schengen? Francezii, alungati de pe Autostrada Soarelui

Miercuri, 13/04/2011

Modalitatea in care statul roman trateaza o companie straina este un "barbarism economic"...

Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km.

Recesiunea economica – intre confuzie si necunoastere

Joi, 18/02/2010

Chiar daca la nivel internațional recesiunea este definita, din punct de vedere tehnic, ca fiind acea stare a economiei dupa 2 trimestre consecutive de scadere economica (“crestere economica negativa”- conform Art Okun, autorul definiței, 1967) trebuie clar stabilit, poziție acceptata la nivel mondial, ca aceasta definiție a fost una arbitrara, fara nici un fel de fundament in teoria economica, scrisa pe spatele unui plic, cu o anumita ocazie, de catre autorul ei.
 

Imi este foarte greu ca economist, sa accept diversele opinii, chiar daca acestea sunt libere, referitoare la recesiunea economica si criza financiara cu care ne confruntam la nivel global si local, atunci cand sunt in afara unei logici economice minim acceptate.

August 21st

Unitatea de masura a politicianismului si demagogiei bugetare europene:Merkelul si Sarkozyul

Duminica, 21/08/2011

Cu siguranta,scena economica globala a fost marcata in saptamana trecuta de intalnirea liderilor Germaniei si Frantei, cancelarul Angela Merkel si respectiv, presedintele Nicolas Sarkozy, care la Paris, pentru a nu stiu cata oara au demonstrat ca actioneaza in beneficiul marii finante si mai putin a contribuabilului european, care cu o consecventa si o constiinciozitate demne de o cauza mai nobila, continua sa alimenteze bugetele nationale si cel european cu importante resurse financiare, din taxele si impozitele percepute de guverne, cu o rigurozitate dusa aproape de extremis.
Cei doi si-au propus un obiectiv, pe atat de simplu de enuntat, pe atat de complicat de realizat si anume, sa recastige increderea.Cui? Aceasta este o intrebare mai grea, ce suporta anumite comentarii.
 

      Cu siguranta,scena economica globala a fost marcata in saptamana trecuta de intalnirea liderilor Germaniei si Frantei, cancelarul Angela Merkel si respectiv, presedintele Nicolas Sarkozy, care la Paris, pentru a nu stiu cata oara, au demonstrat ca actioneaza in beneficiul marii finante si mai putin a contribuabilului european, care cu o consecventa si o constiinciozitate demne de o cauza mai nobila, continua sa alimenteze bugetele nationale si cel european cu importante resurse financiare, din taxele si impozitele percepute de guverne,

Codul Muncii ar putea flexibiliza piata muncii, care este una post-comunista

Luni, 28/02/2011

Noua forma a Codului Muncii este un pas inainte, desigur unul perfectibil, care va reusi sa acorde mai multa flexibilitate acestei piete a muncii, pe care eu as defini-o ca pe o piata post-comunista.
 

Romania are o piata a muncii post-comunista, iar adoptarea Codului Muncii este un pas inainte catre un capitalism moral si catre aducerea, in termen de circa sase luni, a unui mare numar de locuri de munca la vedere, a declarat presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, Ionel Blanculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, care a subliniat ca isi exprima opiniile in calitate de angajator si de reprezentant al mediului de afaceri.

Marii corporatisti au scos din Romania 740 milioane de euro

Miercuri, 20/07/2011

Singura solutie prin care se poate opri valul urias de bani, aruncat de multinationale sau mari corporatisti dincolo de granitele tarii, este schimbarea formei de impozitare, de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.
 

Miliarde de euro sunt scoase din Romania, fara ca aceste sume sa fie impozitate si sa aduca beneficii tarii, iar cei care transfera sumele in paradisuri fiscale fac acest lucru legal, din anul 2008. Analistul financiar Ionel Blanculescu sustine ca singura solutie prin care se poate opri valul urias de bani, aruncat de multinationale sau mari corporatisti dincolo de granitele tarii, este schimbarea formei de impozitare, de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.

Razboiul cu pretul benzinei nu se face

Duminica, 16/01/2011

In niciun fel de judecata economica, pretul la pompa nu poate fi legat de nivelul de trai al populatiei, ci de cel al cererii si ofertei. Singura judecata care permite o asemenea legatura este cea sociala, in cadrul careia putem afirma ca

Un scriitor francez, Jean Giradoux, a scris in anul 1935 romanul «Razboi cu Troia nu se face». Parafrazand titlul acestuia as putea spune «Razboi cu pretul nu se face», nu pentru ca nu am avea curajul sau priceperea necesare, ci pentru ca ar fi o inabilitate de neiertat in a confunda efectul cu cauza.