AUSTERITATE VS CRESTERE ECONOMICA, O NOUA AMENINTARE IN UNIUNEA EUROPEANA!

Share this
Sambata, 12/05/2012

Asistam cu nedumerire si lipsa de reactie la dezvoltarea unei teorii economice de tip mutant, potrivit careia, dreapta politica este asociata cu austeritatea si stanga politica cu cresterea economica.

Acest proces a fost initiat prin preluarea puterii la Elysee, de catre socialistul Francois Hollande care, in timpul campaniei electorale prezidentiale, a acuzat austeritatea impusa in Franta si in Uniunea Europeana, de catre predecesorul sau, pe modelul german, al Cancelarului Angela Merkel.

De altfel, odata incheiata lupta electorala, se pare ca noul Presedinte al Frantei a inteles ca nu trebuie si nu are dreptul sa intoarca spatele dimensiunii de echilibru bugetar, prin masuri de disciplina fiscala si stabilitate macroeconomica, astfel ca, in aceeasi zi cu instalarea in functie, la 15 mai a.c., va intreprinde si prima sa vizita oficiala la Berlin, unde probabil se va incerca o mediere intre cele doua orientari, astfel incat, la nivelul Uniunii Europene, sa se transmita un mesaj pozitiv, preluabil la nivelul statelor membre, pe linia a cum se va evolua in interiorul acesteia.

In ce consta pericolul acestei noi teorii economice?

In acceptiunea mea, in renuntarea totala la masurile de austeritate, bineinteles cele cu fundament economic si nu rezultate din alte tipuri de ratiuni, straine de stiinta economica, in favoarea unor asa zise politici de relansare si crestere economica, bazate pe continuarea indatorarii publice, pe inflamarea in continuare a spiralei imprumuturilor statului.

Orice abordare inteligenta, rationala si echilibrata ar trebui sa conduca la crearea unor noi modele de crestere economica sau de politici fiscale, care sa imbine cele doua orientari, austeritatea si cresterea economica, sa creeze un mix intre acestea, bazandu-ne pe o axioma si anume faptul ca acestea nu se autoexclud.

Austeritatea sau putem sa o denumim altfel, stabilitate macroeconomica sau echilibru bugetar, asigura bazele unei cresteri economice sanatoase, durabile, sustenabile si competitive, putand-o sprijini proactiv si nu reactiv, pe dimensiuni anticiclice, de dorit si nu prociclice, in plasa carora ne zbatem de cel putin 6 ani, cu efecte dintre cele mai nedorite asupra economiei europene, in special a  Romaniei.

Consider ca dilema austeritate vs crestere economica trebuie sa ocupe un loc mai vizibil in dezbaterea publica nationala si internationala, deoarece altfel asistam impasibili la dezvoltarea unei teorii economice de tip mutant, care va produce in viitorul nu prea indepartat ravagii in economiile nationale, readucand spectrul recesiunii sau crizei economice asupra unor zone, care se zbat cu greu sa iasa din actuala criza, cu care ne confruntam de peste 3 ani, importata si aceasta.

Comentarii

crestere economica prin consum, pretul carburantului

Domnule Blanculescu,
Am ascultat cu cateva minute in urma un comentariu al Dvs. la Romania TV despre supraimpozitarea firmelor care produc/vand carburant si consider ca aveti dreptate. Asa cum mentionati, unele firme fac profit la petrol si nu la rafinare, inregistrand pierderi in Romania. Cu siguranta, aparitia mai multor jucatori va produce o concurenta si automat un pret competitiv. Piata petrolului este o piata de tip monopol, dar cu un sistem legislativ bine gandit, se poate reduce forta monopolului. In ce masura considerati ca o impozitare procentuala, la cifra de afaceri, in cazul in care firma respectiva este in pierdere, poate "ajuta" acest comportament de piata sa nu mai fie utilizat?
Astept cu interes comentariile Dvs. eventual intr-o alta emisiune ce va atinge acest subiect.
Cu stima,
Sergiu