BASESCU A PUS LEUL CU BOTUL PE LABE. BLANCULESCU: S-A DEPASIT LINIA ROSIE DINTRE POLITIC SI ECONOMIC-FINANCIAR - ZIUANEWS.RO

Share this
Miercuri, 04/12/2013

Declarațiile lui Traian Băsescu de luni seara privind respingerea acordului cu FMI au determinat o devalorizare a cursului valutar, leul căzând foarte mult potrivit Băncii Naționale a României. Economistul Ionel Blănculescu susține că războiul politic din România a repășit "linia roșie" și afectează economicul.

Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta a explicat pentru ZIUAnews că ultimele declarații ale președintelui Traian Băsescu și refuzul semnării acordului cu FMI au creat o situație de instabilitate și cel mai important au dus la pierderea încrederii pe care o avea FMI și Comisia Europeană în țara noastră.

"Cu certitudine declarațiile și acțiunile președintelui sunt explicația pentru că totul s-a produs în ultimele, 24 de ore și este clar că ne confruntăm cu o situație de instabilitate, de afectare a acordurilor internaționale, ceea ce produce efecte. Devalorizarea cursului valutar este unul dintre efecte, dar asta e doar vârful icebeargului. Pentru că, dacă astăzi nu se liniștește situația, de mâine și speculatorii vor încuraja foarte mult, întotdeauna există speculatori în aceste ape tulburi, în momente din acestea în care se câștigă foarte multe, pentru că astăzi au fost unii care au câștigat foarte multe. De la 4.43 la 4.46 este foarte mult, sunt bani, nu glumă, adică o devalorizare cu trei bani a monedei naționale", a explicat Blănculescu.

Potrivit economistului, cel mai grav este însă mesajul pe care l-am transmis organismelor internaționale. "Dar ceea ce este mai grav sunt cele două mesaje care au venit în ultimele ore și de la FMI și de la Comisia Europeană, referitor, la << mai vreți sau nu mai vreți/ sunteți serioși sau nu sunteți serioși >>.

Acum noi nu vorbim de tranșe de bani, vorbim de tranșe de încredere. Marea problemă este că pierdem încrederea pe care am câștigat-o atât de greu în ultimul an și jumătate de când reconectăm România la piețele externe. Pentru că așa se pierde încrederea, într-o clipă și e păcat de un efort extraordinar pe care l-am făcut", a spus economistul.

Banca Națională a României (BNR) a stabilit cursul euro, la data de 3 decembrie, la 4.4684 lei, în creștere cu 0,73% față de valoarea înregistrată cu o zi în urmă. Același lucru se întâmplă și cu dolarul, moneda americană apreciindu-se cu 0,58 % față de leul românesc, fiind cotat la valoarea de 3,2936 lei.

Ionel Blănculescu explică faptul că populația a simțit încă din prima zi efectele declarațiilor președintelui. "Cu certitudine populația a început de astăzi să simtă, pentru că cei care au avut de-a face cu cursul la plata împrumuturilor sau în altă parte au avut de dat mai mult, din cauza devalorizării, sau pe plan internațional, prin finanțarea privată. Unele companii astăzi au suportat consecințele. Și asta e doar ziua de după, doar prima zi, dacă nu se rezolvă azi prin întâlnirea dintre premier și președinte, totul va involua și involuând toate aceste aspecte vor afecta.
Vom asista la o metamorfozare, vor fi stări și stări. De acea sper ca astăzi, la 24 de ore să se încheie această situație prin întâlnirea celor doi, să se ajungă la un compromis pentru că, până la urmă este obiectivul dorit, un compromis care să închidă situația. Probabil că și-au dat seama de gravitatea în care au aruncat România și cu siguranță sunt și bastoane de la Bruxelles sau din altă parte, nepublice, pe care noi nu le vedem, dar care sunt lansate către București, pentru că probabil că presiunile sunt foarte mari", mai spune economistul.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a refuzat să semneze acordul cu FMI din cauza faptului că în acest acord este prevăzută și creșterea accizei la carburanți, cu care el nu este de acord. "Am decis să nu aproba acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la creşterea accizei la carburanţi. Deci nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider anti-economică. Sigur că propaganda spune foarte multe, însă eu spun precis câteva lucruri. România nu este dependentă de tranşe de bani de la fond, astfel că faptul că trebuie renegociat memorandumul nu va afecta economia României", a spus luni seara șeful statului.

"Situația creată în ultimele ore în România va afecta populația înmiit mai tare decât creșterea accizei pe carburanți, care este doar un pretext pentru că ea nu face parte din legea bugetului național, ea face parte din codul fiscal modificat, care oricum va intra la 1 ianuarie în aplicare. Ea nu are legătură neaparat cu FMI, cu acordul sau cu bugetul, decât că este parte din veniturile la bugetul de stat. Dar ea are o lege specială care este codul fiscal și care spune la 1 ianuarie va intra în vigoare oricum. Este proba și dovada legală că nu avea de-a face cu acciza decât ca pretext politicianist.

Acciza asta nu va produce ravagiile de care se vorbește nici la nivel de companii, nici la nivel de populație și reprezintă un pretext pentru această luptă acutizată politică. Este o campanie electorală care a început și din acest motiv s-a trecut de "red line", "linia roșie", în ceea ce privea economicul și financiarul. Rămâneau în zona lor de luptă politică nu treceau zona economică-financiară unde fiecare vorbă contează și determină efecte. Faptul că astăzi s-a devalorizat leu, s-a devalorizat cine știe câte alte elemente de dobânzi pe plan internațional reprezintă efect. Faptul că astăzi unii au mai puțină încredere în România și își amână cine știe ce investiții în țara noastră reprezintă efect. Faptul că pentru prima dată, din elevul silitor, România devină elevul cu probleme în fața FMI și a Comisiei Europene de dau știa comunicate de avertizare în ultimele ore, iată efect la chestia asta. Din punctul meu de vedere este o situație destul de gravă care astăzi ar trebuie să se încheie, astăzi!", a mai spus Blănculescu pentru ZIUAnews.

Din păcate, explică economistul, răul a fost făcut deja și ceea ce s-a pierdut în 24 de ore va fi greu de recuperat, însă este nevoie ca ambele părți să fie dispuse la compromisuri. "Când apare o astfel de stare, mai apare o perioadă de remanență, în care efectele încă continuă pentru că unele sunt deja catalizate. E bine ca trendul să fie invers, nu ca acum, acum e un trend ascendent și e bine să fie unul descendent. Dar eu cred că efectele vor mai continua și vom avea o perioadă de remanență. Ar fi bine să nu avem elemente nereversibile, unele sunt reversibile".

http://www.ziuanews.ro/stiri/basescu-a-lovit-leul-in-cap-blanculescu-s-a-depasit-linia-rosie-dintre-politic-si-economic-financiar-109302