BLANCULESCU:CAPITALUL ESTE INTELIGENT SI VA EMIGRA CATRE ZONE DE SIGURANTA

Share this
Marti, 07/07/2015

 Blănculescu: "Vor apărea măsuri substituente, pentru că bail-in-ul este o aberaţie care trebuie evitată cu orice preţ" 

     *  Dochia: "Nu văd de ce s-ar putea crea un moment de panică, întrucât vorbim de o transpunere a legislaţiei europene, nu de o măsură luată într-un moment în care băncile au probleme" 

     *  Mihai Ionescu: "Bail-in-ul este imoral şi descurajează lucrul cu băncile"

       Investitorii din ţara noastră şi-ar putea retrage banii din sistemul financiar autohton ca să-i plaseze în bănci din zone mai sigure, opinează analistul economic Ionel Blănculescu, declarându-se "un adversar al bail-in-ului (n.r. procedura prin care băncile aflate în dificultate pot fi salvate din surse interne, inclusiv din depozitele negarante)".

     Declaraţia domnului Blănculescu vine în contextul în care, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul de Lege care transpune legislaţia europeană privind rezoluţia bancară, aceasta vizând, printre altele, şi aplicarea bail-in-ului.

     Domnia sa consideră: "Capitalul este fricos, aşa se spune, şi fuge dacă aude că se impun măsuri de genul bail-in-ului. Eu spun despre capital că este inteligent şi că emigrează către zone de siguranţă, în situaţii ca acestea (n.r. dacă există riscul să fie supus bail-in-ului). De aceea, vor apărea măsuri substituente, pentru că bail-in-ul este o aberaţie care trebuie evitată cu orice preţ.

     Dacă acum Singapore este o zonă sigură pentru mine, ca investitor, de ce să nu-mi ţin banii acolo şi să-i ţin în România?" 

     În opinia domnului Blănculescu, dacă Legea care prevede şi măsura bail-in-ului va fi aprobată, cu siguranţă că va fi atacată la Curtea Constituţională şi, "având în vedere că atacă dreptul la proprietate, poate va fi declarată neconstituţională".

     Domnia sa a mai precizat: "Dacă proprietatea în România este garantată, este neconstituţional să confişti sume de bani care aparţin unor deponenţi, pentru că este afectat dreptul la proprietate".

     După cum ne-au spus reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), avizul Ministerului Justiţiei pentru iniţiativa legislativă care priveşte rezoluţia bancară a întârziat o vreme tocmai din cauză că unii specialişti din domeniu ar fi considerat că aceasta conţine elemente de neconstituţionalitate. 

     Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD - Groupe Societe Generale, nu crede că se va ajunge la retragerea banilor din depozite, întrucât aprobarea acestei legi nu este o măsură luată într-un moment de forţă majoră, în care băncile să aibă probleme, ci reprezintă transpunerea unei reglementări din legislaţia europeană.

     "Nu văd de ce s-ar putea crea un moment de panică", opinează domnul Dochia.

     Companiile multinaţionale vor avea grijă să se protejeze, este de părere Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a declarat: "Din cele 22.000 de firme de la noi care exportă, 21.000 sunt întreprinderi mici şi mijlocii, cu un volum de export de 0,5 milioane de euro pe an, care nu apucă să-şi facă depozite, întrucât au banii într-un circuit permanent. Pericolul este, însă, la multinaţionale. Cel mai probabil că fiecare dintre acestea lucrează cu băncile din ţara de unde provine. Multinaţionalele vor avea grijă să se protejeze".

     Aplicarea bail-in-ului ar fi o lovitură incorectă, opinează domnul Ionescu, subliniind: "În condiţiile în care modul prost al unor manageri de a conduce băncile ar aduce prejudicii agenţilor economici, bail-in-ul este imoral şi descurajează lucrul cu băncile. Companiile vor ajunge să deruleze tranzacţiile între ele, ca în epoca de piatră, de teamă să nu le fie luaţi banii din conturi?

     În general, nu neapărat în România, există mult putregai în sistemul bancar şi ne confruntăm cu o involuţie în acest domeniu". Băncile trebuie supravegheate cu atenţie de autorităţile competente, mai spune reprezentantul ANEIR.

     Potrivit reprezentanţilor BNR, rezoluţia este mecanismul prin care sunt salvate părţile bune din băncile cu probleme, considerându-se că o lichidare potrivit principiilor generale de insolvenţă ar cauza prea multe elemente colaterale.

     Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar cuprinde prevederi care se referă la trei etape distincte, respectiv pregătirea, intervenţia timpurie şi rezoluţia bancară.

     Acţionarii instituţiei supuse rezoluţiei vor fi primii care vor suporta pierderile băncii în dificultate, creditorii vor suporta pierderi ulterior acţionarilor, în conformitate cu ordinea priorităţii creanţelor acestora din cadrul procedurii de insolvenţă, iar persoanele fizice şi juridice care au contribuit la ajungerea în stare de dificultate majoră a instituţiei supuse rezoluţiei vor fi trase la răspundere potrivit legii civile sau penale. 

http://www.bursa.ro/legea-confiscarii-depozitelor-negarantate-blanculesc...