BURSA 16.12.2015: "Statutul nostru de ţară de refugiu ne-a salvat de la devalorizarea leului, IONEL BLĂNCULESCU

Share this
Miercuri, 16/12/2015
IONEL BLĂNCULESCU:
 

BURSA 16.12.2015
 
     *  Ionuţ Dumitru: "Dacă BNR a preferat până acum o stabilitate a cursului, este de aşteptat ca, în continuare, să meargă pe stabilitatea dobânzii"
       Faptul că România este o ţară de refugiu pentru investitori ne-a salvat de la o devalorizare a leului, ce ar fi trebuit să aibă loc în condiţiile în care 2015 a fost un an mai dificil, consideră analistul economic Ionel Blănculescu.
     Domnia sa ne-a precizat că evoluţia monedei naţionale, în acest an, a fost constantă, ceea ce înseamnă că 2015 reprezintă un an economic şi financiar normal, fără turbulenţe, cu excepţii bazate pe emoţii, la anumite momente, dar de neluat în seamnă.
     Ionel Blănculescu a adăugat: "Întrucât cursul de schimb este rezultatul cererii şi ofertei din sistemul bancar, înseamnă că cele două coordonate (cererea şi oferta de monedă naţională sau valută) s-au compensat. Dacă între cele două nu era un echilibru, s-ar fi întâmplat inevitabilul, respectiv cererea de dolari şi euro ar fi fost mai mare. Întrucât România este o ţară de refugiu, ea este văzută ca o ţintă pentru investitori. Vorbim despre un proces de compensare de intrări/ieşiri de valută, care este o particularitate a anului 2015. A fost pentru prima dată când, printr-o procedură complexă de compensare, s-a ajuns la un echilibru".
     Şi economistul Aurelian Dochia opinează că, anul acesta, nu s-a întâmplat nimic remarcabil din punct de vedere al evoluţiei monedei naţionale, cuvântul care caracterizează mersul cursului de schimb fiind stabilitatea, pe care o regăsim printre tendinţele din zonă.
     Evoluţiile, în acest domeniu, depind de ceea ce se întâmplă pe plan internaţional, nu neapărat de situaţia din România, este de părere domnia sa, menţionând că a fost înregistrată o presiune pe pieţele emergente, ca urmare a aşteptărilor din partea investitorilor, potrivit cărora SUA ar urma să crească dobânda: "În aceste condiţii, o parte din capitaluri părăsesc ţările emergente şi merg către America".
     * Blănculescu: "Fluxurile de dolari şi euro vor fi mai mari decât refluxurile, în 2016"
     Specialiştii estimează că valoarea monedei naţionale se va menţine constantă, în 2016.
     Ionel Blănculescu apreciază că, anul viitor, nu vom asista la o devalorizare a monedei naţionale, ci dimpotrivă: "Probabil că fluxul de investiţii străine spre România va depăşi refluxul şi atunci moneda naţională se va aprecia. Astfel, pentru anul viitor văd o monedă naţională care se va ridica cel puţin la acelaşi nivel cu cel din 2015, dacă nu va fi mai puternică. Fluxurile de dolari şi euro vor fi mai mari decât refluxurile".
     Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, vede un curs de 4,40-4,45 lei/euro, în 2016, în condiţiile în care riscurile rămân relativ echilibrate. Importurile de bunuri au început să crească, dar, în acelaşi timp, avem şi intrări de capital, subliniază domnia sa. 
     Ionuţ Dumitru apreciază: "Fluctuaţiile pot fi mai accentuate în anumite momente, ce coincid cu unele evenimente cum ar fi deciziile FED sau, pe plan intern, faptul că 2016 va fi an electoral. Şi situaţia geo-politică se poate înrăutăţi. Sunt destul de multe riscuri ce pot influenţa cursul de schimb".
     În acelaşi timp, economistul preconizează că BNR îşi va schimba strategia: "Până acum, strategia Băncii Naţionale a României a fost una de stabilitate a cursului de schimb. Volumul creditării în valută era foarte mare, de peste 65%, acesta fiind motivul pentru care BNR prefera un curs stabil. Însă, creditarea în lei a crescut, depăşind 50% din totalul creditelor bancare, în acest context urmând ca, probabil, tendinţa de stabilitate a ROBOR să se accentueze, dobânzile căpătând o importanţă mai mare pentru banca centrală".
     Astfel, dacă până acum BNR a preferat o stabilitate a cursului cu o volatilitate mai mare a dobânzii, este de aşteptat ca abordarea băncii centrale să se schimbe şi să dorească o stabilitate a dobânzii.
     "Balanţa curs/dobândă se va schimba, însă acest lucru nu înseamnă că BNR nu se va mai uita către curs, ci că va fi mai atent la dobânzi", a conchis domnia sa.
     În ultima perioadă, leul a început să piardă teren în faţa euro. Moneda naţională a ajuns, vineri, la cel mai scăzut nivel faţă de euro, din luna ianuarie a anului trecut şi până în prezent, Banca Naţională a României afişând un curs de 4,5297 lei. În 28 ianuarie 2014, cursul fusese de 4,5317 lei/euro.
     "Evoluţia leului este similară cu cea a monedelor din regiune, iar o posibilă explicaţie pentru puternica apreciere a monedei europene este şi recenta aversiune la risc apărută după dezamăgirea pieţei privind deciziile Băncii Centrale Europene (BCE), de la începutul lunii", potrivit specialiştilor, care ne-au precizat că, în ciuda acestor explicaţii, trendul "nu are un fundament tehnic".
     BCE a redus dobânda acordată pentru depozitele băncilor de la minus 2% la minus 0,3% şi a anunţat că extinde achiziţiile de obligaţiuni până cel puţin în martie 2017.
     Pe plan intern, o posibilă explicaţie a deprecierii leului din ultimele zile poate fi şi reticenţa pieţei faţă de proiectul de buget, dar şi faptul că situaţia politică actuală nu este încurajatoare, existând opinii divergente privind noul Guvern.
     În data de 5 ianuarie 2015, un euro valora 4,4973 lei, moneda naţională înregistrând cea mai mare valoare în ziua de 3 februarie, când euro a atins minimul de 4,4018 lei.
     Ieri, cursul valutar anunţat de Banca Naţională a României (BNR) se cifra la 4.5005 lei/euro.