C. PREDA: DATI-MI VOIE SA NU AM INCREDERE IN CHINEZI, SANSA NOASTRA DE DEZVOLTARE E IN EUROPA - DIGI24.RO

Share this
Miercuri, 27/11/2013

Europarlamentarul Cristian Preda şi-a exprimat scepticismul privind cooperarea necondiţionată cu China. „Nu trebuie să ne asumăm costuri politice pornind de la promisiuni legate de bani”, a spus Preda, la „Imparţial”.

„Dincolo de privirea de la Bucureşti există o privire mai amplă în alte capitale din Uniunii Europene si nimănui nu i-a scăpat că amicii chinezi au venit încercând să ralieze în Europa fostele state comuniste. Eu sunt foarte reticent în privinţa unei cooperări necondiţionate cu China. Trebuie să intrăm în formatul de negocire al Uniunii, care presupune şi o discuţie despre drepturile omului atunci când este vorba despre comerţ. Nu trebuie să ne asumăm costuri politice pornind de la promisiuni legate de bani, aş vrea să văd doar semne concrete. Daţi-mi voie să nu am încredere în chinezi, cred că şansa noastră de dezvoltare e în Europa. Să ne respectăm luciditatea, să respectăm regulile europene, nu vreau să ne regăsim în clubul foştilor comunişti”, a comentat Cristian Preda, într-o intervenţie televizată.

„Nu mai asociaţi China cu banii”, a declarat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului.

„China a ajuns la o asemenea performanţă financiară datorită cumpătării, nici măcar un dolar nu iese din China fără acoperire. Dacă China nu găseşte investiţii profitabile pentru ambele părţi nu va operaţionaliza acele investiţii. Proiectele de care discutăm au fost analizate şi oferă profitabilitate ambilor parteneri”, a spus Blănculescu.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/C+Preda+Dati-mi+voie+sa+nu+am+incredere+in+chinezi+sansa+noastra