Cine-i mai tare: Piperea sau Blănculescu? PNL sau PSD?

Share this
Marti, 14/05/2013

blanculescu-copyCOMPETIŢIE. Procesul de pre-privatizare al combinatului Oltchim s-a transformat într-un război politic surd între PNL şi PSD, totul desfăşurându-se însă la nivel înalt. Acţiunile înalţilor guvernanţi de săptămâna trecută au fost grăitoare, iar intenţiile celor două tabele useliste au ieşit la iveală mai pregnant ca niciodată. În faţă au fost scoşi pe de-o parte administratorii financiari, iar pe de altă parte consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu. Ambele părţi şi-au arătat muşchii, defilând prin secţiile combinatului cu potenţiali investitori strategici pentru Oltchim. În final, dacă de partea lui Ponta s-au aliniat sindicatele şi conducerea judeţului, de partea liberalului Vosganian nu este decât actualul director al Oltchim.

Interesele economice şi politice din jurul combinatului Oltchim sunt extrem de mari, iar useliştii se joacă pur şi simplu cu soarta unui întreg judeţ. Luptele dintre Vosganian şi Ponta sunt din ce în ce mai dure şi va fi interesant de aflat cine va ieşi câştigător din această bătălie. Săptămâna trecută ei s-au războit care aduce cei mai puternici investitori la combinat, defilând prin faţa angajaţilor de la Oltchim cu potenţiali cumpărători ai societăţii vâlcene. Primul a fost administratorul judiciar Gheorghe Piperea, care a sosit la Rm. Vâlcea însoţit de un grup de investitori din Israel, Fortissimo Capital, un fond de investiţii interesat să preia combinatul Oltchim. Israelienii au vizitat combinatul vâlcean şi au intrat, alături de conducere, sindicat şi administratorul judiciar Gheorghe Piperea, într-o şedinţă pentru a evalua datele şi situaţia activelor combinatului vâlcean.

Mai apoi, la o zi distanţă, şi-a făcut apariţia şi consilierul onorific al premierului Ponta, Ionel Blănculescu, care a adus cu el un alt grup de investitori din Turcia. „Am venit cu investitori puternici. Nu vă pot spune cine sunt aceşti investitori, pentru că sunt grupuri foarte mari care au acţiuni la bursă şi nu vor să rişte să le scadă valoarea pe bursă până nu se ia o decizie finală. Este o chestiune generală la toate grupurile mari. Până nu se ia o decizie finală, suportă căderi de acţiuni pe bursă dacă le apare numele. Ne vom întâlni cu conducerea şi cu sindicatele şi vom purta o discuţie tehnică, iar mai apoi vom vizita secţiile” – ne-a declarat consilierul onorific al premierului Victor Ponta.

Declaraţii războinice

Rivalitatea dintre Piperea (PNL) şi Blănculescu (PSD) a ieşit la iveală odată cu declaraţiile pline de venin pe care şi le-au adresat prin intermediul presei. Dacă administratorul judiciar i-a transmis lui Blănculescu că nu ia în calcul nicio propunere de-a sa pentru salvarea Oltchim-ului, consilierul lui Ponta a pus la îndoială inteligenţa şi profesionalismul lui Piperea, criticând intenţia acestuia din urmă de a începe disponibilizările la combinat. „O parte din viziunea mea este împărtăşită şi de administratorul judiciar, în special în ceea ce priveşte partea tehnologică. Din păcate, ne despărţim în totalitate în ceea ce priveşte concedierea personalului. Eu am propus introducerea oamenilor, care nu intră în primul modul operaţional, într-un plan de pregătire profesională cu fonduri europene. Sunt trei miliarde de euro care aşteaptă să fie folosite. Specialiştii nu trebuie trimişi acasă, nu trebuie îndobitociţi şi marginalizaţi. Problema de piaţă de acum în privinţa PVC-ului poate să dispară într-un an sau doi, mai ales că Oltchim stă bine din punct de vedere tehnic. Caracteristica omului inteligent este că se îndoieşte şi ia o decizie după ce o gândeşte de zece ori. Probabil că administratorii vor mai gândi până să concedieze personalul. Ei vor să concedieze oameni fără să fie nici măcar un plan de reorganizare, plan care se va vota abia în octombrie. Care este fundamentul prin care se fac acum disponibilizări? Se începe cu ultimul pas, e de neînţeles. Şi vă mai garantez ceva: orice lucru anormal generează alte lucruri anormale. Ca o concluzie, este mai bine să folosim mai multe minţi bune din România decât să folosim două, trei minţi pentru a da o soluţie proastă” – a declarat Ionel Blănculescu după vizita cu investitorii turci de la Oltchim.

CLAUDIA STANCIU

http://www.voceavalcii.ro/2013/05/13/cine-i-mai-tare-piperea-sau-blanculescu-pnl-sau-psd/print/