Codul Muncii ar putea flexibiliza piata muncii, care este una post-comunista

Share this
Luni, 28/02/2011

Romania are o piata a muncii post-comunista, iar adoptarea Codului Muncii este un pas inainte catre un capitalism moral si catre aducerea, in termen de circa sase luni, a unui mare numar de locuri de munca la vedere, a declarat presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, Ionel Blanculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, care a subliniat ca isi exprima opiniile in calitate de angajator si de reprezentant al mediului de afaceri.
Noua forma a Codului Muncii este un pas inainte, desigur unul perfectibil, care va reusi sa acorde mai multa flexibilitate acestei piete a muncii, pe care eu as defini-o ca pe o piata post-comunista. Ea tranziteaza cu mare greutate catre o piata concurentiala, de tip capitalist. Ma refer la dimensiunea morala a capitalismului, nu la cea radicala', a precizat Ionel Blanculescu.
In acest moment, in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene se discuta despre capitalism moral, dar trebuie sa fie definita notiunea de moralitate a afacerilor, a activitatilor economice, a subliniat presedintele Business Inteligence, care a explicat ca 'noul Cod al Muncii va functiona in baza prezumtiei de buna intentie acordata angajatorului, nu a prezumtiei de rea credinta. Ceea ce se intampla acum, in Romania, se intampla tocmai pe coordonata de prezumtie de rea credinta'.
In opinia fostului ministru, angajatorul este mai interesat de bunastarea angajatului decat legiuitorul si decat Guvernul, care elaboreaza aceasta forma a Codului Muncii.
Ionel Blanculescu a avertizat ca, desi aceste instrumente vor face cu siguranta sa scada munca la negru, nu trebuie sa se astepte cineva ca, incepand de luna viitoare, 'sa auzim statistici imbucuratoare. Va dura cam sase luni ca angajatorii care folosesc acum forta de munca la negru sa cantareasca avantajele si dezavantajele, dar diminuarea se va produce numai daca guvernul va pune in aplicare aceasta legislatie restrictiva si sanctiunile care merg pana la inchisoare'.
Referitor la adoptarea Codului Muncii prin asumarea raspunderii guvernamentale, fostul ministru a declarat ca 'adoptarea Codului Muncii prin asumarea raspunderii guvernului este, cu certitudine, o dovada a functionarii imperfecte a dialogului intre Executiv si partenerii sociali si sigur ca nu agream ca o astfel de lege, foarte complexa, sa nu fie dezbatuta in Parlament. Insa, avand in vedere asperitatile care exista in viata sociala si politica din Romania, avand in vedere increngaturile intre partide si sindicate, cu certitudine ca o astfel de formula a Codului Muncii nu ar putea trece intr-un termen rezonabil prin Parlament si, atunci, guvernul este obligat sa apeleze, pentru a N-a oara, la o astfel de formula de forta majora, cum este asumarea raspunderii. Nu este corect ca se intampla asa, dar, probabil, este singura cale posibila pentru a oferi un astfel de instrument pietei muncii'.

Articol publicat de Agentia Nationala de Presa "AGERPRES", 28.02.2011

Comentarii

Va admir foarte mult sunteti

Va admir foarte mult sunteti un realist.Pacat ca aveti legaturi cu PSD.

Aprecieri!

Buna ziua, oricine ati fi !

Multumesc pentru aprecieri!

Va precizez ca nu am legaturi cu PSD, nu sunt membru al niciunui partid, sunt un tehnician, un economist si atat.

Deoarece am lucrat mai multi ani in Banca Romana de Comert Exterior, in anul 1999 am fost ofertat de fosta Agentie de Valorificare a Activelor Bancare, din subordinea Guvernului Romaniei,  sa-mi alatur experienta si expertiza, unde am evoluat in mai multe functii, consilier al presedintelui, director si director general, in ultima functie, cu aprobarea primului ministru din acele vremuri, dl. Mugur Isarescu. In ianuarie 2001, fara sa am nicio legatura cu PSD, fara sa il cunosc personal inainte, noul prim ministru Adrian Nastase mi-a propus si am fost de acord sa preiau conducerea institutiei financiare, in calitate de presedinte, cu rang de secretar de stat. Am gestionat 4 miliarde de USD, sub forma de creante, aferente a 4000 de companii. In anul 2003, ca urmare a rezultatelor avute am fost promovat ministru delegat cu activitatile de control si apoi interimar ministru al sanatatii. Am devenit membru al acestui partid, ca urmare a onoarei oferite, atunci era o onoare sa fii ministru, iar dupa incetarea mandatului, in dec 2004, am intrerupt legaturile cu PSD, din motive exogene mie, astfel incat de multi ani sunt acelasi tehnocrat, cum am fost toata viata pana in prezent. Din anul 2005, functionez in cadrul companiei mele de consultanta, ca si consultant financiar si ma stradui sa raman si sa supravietuiesc, la fel ca si semenii mei din acest domeniu, intr-o piata grea, creata de criza economica.

Sper ca am putut sa ma revansez pentru frumoasele dvs aprecieri!

Cu respect,

                   Blanculescu.