Complicitati financiare

Share this
Sambata, 20/08/2011

Stirea zilei,intr-o sambata insorita si aparent linistita, desigur din punct de vedere financiar,se refera la presiunile la care au fost supusi analistii Moody's, de catre manageri,in a oferi ratinguri bune activelor toxice "de nimicire in masa", asa dupa cum le definea Warren Buffett, in speta, obligatiunilor cu componenta ipotecara. Cel putin, aceasta este informatia furnizata de Reuters.
Sa incercam sa intelegem ce se ascunde dincolo de aparentele acestei stiri.
Ca marile agentii de rating nu au sesizat germenii crizei financiare din SUA este deja istorie, un fapt consumat. Recenta downgradare a ratingului SUA, de la AAA la AA+, cu perspective negative, de catre Standard&Poor's(S&P),nu putea ramane fara urmari.O veritabila ofensiva la vedere si mai putin la vedere a fost declansata impotriva agentiilor de rating, in special S&P,urmarindu-se afectarea credibilitatii acestora. Chiar daca S&P este considerata a fi apropiata de cercurile politice republicane, lovitura aplicata democratilor lui Obama si lui insusi a fost foarte puternica, aruncand in aer bursele de toate felurile,la o intensitate apropiata de momentul crucial Lehman Brothers, din acel "septembrie negru", al anului 2008.
De la acuzatiile de complicitate in a acoperi efectul devastator al instrumentelor toxice, de tipul derivatelor si nu numai, in cazul Moody's, la un posibil exces de zel al agentiei S&P, in a retrograda ratingul SUA, cu toate ca, cel putin in opinia mea, actiunea de downgrade a fost meritata pe deplin de SUA,mai este un singur pas, legatura putandu-se realiza foarte repede.
Asistam de fapt la devoalarea componentelor "murdare" ale unui sistem toxic si anume cel de asa zisa protectie a investitorului universal.
Observam ca aproape in totalitate,chiar sistemul agentiilor de rating, acel audit atat de necesar, care ar trebui sa-ti furnizeze din timp semnalele de warning, nu functioneaza in beneficiul economiei globale, ci a unor sfere de profit, mai precis de profit lacom, care continua sa macine societatea globala si astazi, in anul III de criza economica, financiara si morala.

Comentarii

lectia de economie

Stimate Domnule Blanculescu, Va urmaresc de ceva vreme, de cate ori se iveste ocazia, comentariile dvs. din media vizuala. De altfel, cu una din aceste ocazii am aflat si de existenta blogului. Cred ca interventiile dvs. deranjeaza o parte din smecherii care nu intentioneaza decat sa mentina in ignoranta populatia in ceeace priveste cunoasterea realitatilor economice. In fond, cati dintre romani pot defini pib- ul si cati dintre noi pot sa inteleaga cum relationeaza el cu inflatia, somajul, deficitul de cont sau datoria publica? Tocmai de aceea va rog si va incurajez sa va continuati lectiile televizate si articolele. Cred ca multi din cei care v- au vazut/ citit intamplator au devenit elevi fideli, asa cum sunt si eu. Va multimesc, Marius.