CONCENTRATI LA SARBATORI, AM TRECUT CU VEDEREA REZOLVAREA CRIZEI DATORIILOR SUVERANE

Share this
Joi, 22/12/2011

Asa se intampla, deciziile mari se iau in preajma Sarbatorilor, chiar de iarna fiind, atunci cand preocupati cu cele lumesti, acorzi mai putina atentie evenimentelor majore.

De fapt ce s-a intamplat?

In urma cu cateva saptamani, marii analisti financiari ai lumii si nu numai ei, chiar si inalti oficiali, propovaduiau apocalipsa sistemului financiar-bancar din zona euro, acordandu-i acestuia zile sau chiar ore, pana la clipa suprema, a exploziei lui.

Logic vorbind, aveau cat se poate de multa dreptate. Bancile din zona euro, cu expuneri asupra statelor din aceeasi zona de aprox. 3000 miliarde euro si cu sume nerambursate la scadenta de peste 240 miliarde euro, in crestere, ajunsesera in situatii extrem de dificile, Dexia Bank din Belgia chiar fiind nationalizata din acest motiv.

Iata insa ca Soarele a rasarit pentru aceste banci, in urma cu cateva zile, cand Banca Central Europeana (BCE), a decis sa devina imprumutator de ultima instanta, pentru sistemul bancar european, de fapt achizitor de datorii suverane, avand in vedere ca acest tip de credite este garantat prin obligatiuni de stat.

La o prima strigare a BCE, intr-o singura zi, nici mai mult, nici mai putin de 523 de banci disperate au raspuns la apel, fiind omenite cu 489 miliarde euro, pentru 3 ani, la o dobanda simbolica, cu o conditie insa, sa mai achizitioneze obligatiuni de stat, din Italia, Spania sau alte state aflate in suferinta, pentru a mai slabi presiunea asupra comunitatii europene, din partea respectivelor.

Devenind cat se poate de seriosi, ce observam:

  1. Liderii UE au preluat modelul FED – SUA, de rezolvare a crizei datoriilor suverane, dupa cum se stie banca centrala americana ruland spre 7700 de miliarde USD in anii 2008,2009 pentru salvarea sistemului financiar propriu;
  2. S-a format un triumvirat, Merkozy (UE) – Draghi (BCE) – Lagarde (FMI), care are misiunea sa plimbe banii, cel putin 3 ani de zile, intre aceste institutii, bancile din zona euro si statele debitor acestora ;
  3. Cicuitul unor sume enorme de bani, numai in prima parte a anului 2012 necesarul pentru banci, provenit din defaultul unor state euro, pe acest segment, va atinge alte 750 miliarde euro, se va realiza astfel: BCE va furniza bancilor bani, statele UE si nu numai vor furniza FMI bani, banii nostri, ai contribuabililor europeni si globali, FMI va furniza statelor cu datorii suverane bani, aceste state isi vor rambursa partial creditele la banci, se vor castiga cel putin 3 ani, in speranta unui dezghet economic cat mai rapid, care chiar cred ca se va intampla, toata lumea va fi fericita, alegerile din Franta si Germania vor avea un happy end, eroii de la Termop..., scuze de la Bruxelles, le vor probabil castiga si iata cum ne putem vedea linistiti si fericiti de Sarbatorile de Iarna;
  4. Intrebarea logica, cine castiga si cine pierde din tot acest mecanism complicat? Raspuns sper tot atat de logic, castiga toti ceilalti si pierdem noi, platitorii de taxe si impozite, indiferent de culoarea pielii si de meridianele pe care le populam, insa fiind foarte multi, nu prea vom simti si asa ca, ce a fost sa fie a fost!

Mai ramane de actualitate, cel putin teoretic, acordul interguvernamental de integrare sau stabilitate fiscala, care daca va fi preluat de statele UE, va actiona de acum inainte, in vederea prevenirii de acumulari de noi datorii suverane. Promite insa sa nu ne deranjeze sarbatorile, poate putin deranj in cursul anului 2012.

In rest, sa auzim numai de bine !

 

Comentarii

Nous vous souhaitons

Nous vous souhaitons d’agréables Fêtes et nous vous transmettons nos meilleurs vœux de bonheur et de santé.

Vive La ROUMANIE MODERNE
Vive La RENAISSANCE avec Le Président Monsieur Traian BASESCU.

GENEVE