CRIZA ECONOMICA, TRANSFORMATA DIN INAMIC IN ALIAT, OFERA OPORTUNITATI ALTADATA IMPOSIBILE

Share this
Duminica, 13/11/2011

Incerc sa promovez de ceva timp un concept, prin excelenta propriu, generator de speranta si conduita pozitiva si anume, criza poate fi transformata din inamic in aliat, oferind oportunitati, altadata imposibile.

Pentru a exemplifica, as prezenta cazul celor doua state din Uniunea Europeana, Grecia si Italia, care conduse in mod deplorabil, incompetent si dezinteresat, au ajuns in situatii economice limita.

Iata insa ca, au stiut si au putut, macar in ceasul al XII lea, sa aduca in fruntea celor doua guverne, Prim Ministri prestigiosi, personalitati europene si mondiale, desigur economisti ambii, tinand seama de perioada grea, de criza economica, pe care suntem obligati sa o traversam, membrii in diverse organizatii mondiale extrem de influente si respectate. Mai jos, o scurta prezentare, din presa zilelor noastre, din care rezulta profilul de profesionisti si persoane morale al celor doi.

Concluzia degajata este ca, in conditii de criza economica, s-a nascut oportunitatea normalitatii, prin care doi economisti de exceptie, sa ocupe pozitiile de Prim Ministru, in doua state cu mari probleme economice, pe modelul Romaniei din anul 2000, cand un alt economist celebru, membru al aceleiasi organizatii influente Trilaterala, este vorba de dl.Mugur Isarescu, a ocupat, de asemenea, in conditii foarte grele economice pentru tara, functia de Prim Ministru. Afirm acest lucru in cunostinta de cauza, lucrand in subordinea acelui Prim Ministru, dl.Mugur Isarescu, in functiile de director si ulterior director general, in cadrul Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare, institutie financiara a statului, direct subordonata Primului Ministru, care a gestionat creante bancare si de stat in valoare de 4 miliarde USD. A condus Guvernul Romaniei de o maniera profesionista greu de descris, aproape imposibil de inteles pentru multi, asa cum probabil o vor face cei doi economisti Prim Ministrii, grec si italian, de aceeasi amprenta profesionala si de prestigiu si onorabilitate cu economistul roman, aflat in prezent, printr-o pura coincidenta in Olanda, la lucrarile Trilateralei, in cadrul careia viitorul Prim Ministru italian Mario Monti, ca membru al acesteia, este Presedintele Sectiunii Europene.

Cu certitudine, numirea celor doi Prim Ministri va avea o valoare extrem de importanta pentru bunul mers si functionarea Uniunii Europene, pentru cetatenii europeni, care vor putea sa descopere maretia unui act de guvernare profesionist si dedicat interesului public, iar alte state sa preia un model de guvernare deja patentat.

Se va crea cu siguranta un precedent pozitiv, in special dupa primele luni de guvernare, sub conducerea celor doi Prim Ministri, care prin comparatie cu cei de dinaintea lor, vor demonstra marile diferente intre doua stiluri, consacrate deja, unul politicianist, neprofesionist, fara valoare pentru populatia statului in cauza si unul technocrat, profesionist si dedicat interesului public, al cetatenilor, care conduce intotdeauna la cresterea nivelului de trai si a prosperitatii acestora.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mario Monti, asteptatul Prim Ministru al Italiei, presedintele Universitatii Bocconi din Milano, e supranumit "Super Mario" pentru inteligenta si dedicatia in serviciul public. A avut doua mandate de comisar european (pentru Piata Interna si apoi pentru Concurenta). Un economist riguros, a fost numit de La Repubblica drept "cel mai anglo-saxon dintre personajele publice italiene". Stilul sau sobru contrasteaza flagrant cu maniera flamboaianta de a face politica instituita de Silvio Berlusconi, iar credibilitatea sa externa este uriasa.

 

Monti, în vârstă de 68 de ani, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent în cei zece ani (1994-2004) în care a fost comisar european, după ce a devenit cunoscut în perioada cât a condus prestigioasa Universitate Bocconi din Milano.

A studiat în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965. 

În 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.

În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D'Alema îl confirmă la Comisie, unde primeşte de la preşedintele acesteia, compatriotul său Romano Prodi, mult râvnitul post de comisar pentru Concurenţă, lucru care confirmă imaginea sa de neimplicare politică.

În acest post, îşi creează imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni". Dar cel de al doilea Guvern al lui Berlusconi nu îl nominalizează pentru un al treilea mandat.

Editorialist la Corriere della Sera, un cotidian de referinţă în Itaia, el este autorul unor lucrări despre economie monetară şi finanţe.(Adevarul.ro)

THE TRILATERAL COMMISSION (Organizatie a celebrului Grup Bilderberg)

OCTOBER 2011 *Executive Committee

MARIO MONTI European Chairman

DAVID ROCKEFELLER Founder and Honorary Chairman

Noul premier elen, Lucas Papademos a jucat un rol esential in intrarea Greciei in zona euro, el fiind guvernator al Bancii Nationale a Greciei, intre 1994 si 2002. Ulterior, el s-a mutat la Banca Centrala Europeana, unde a ocupat functia de vicepresedinte pana 2010.

 

 

Comentarii

Criza,intr-adevar o oportunitate pentru romania

DAR,pietele energiei,aurului,cupru,alimentelor,animalelorfructelor si legumelor,piata creditelor ca camataria si amanete,...,aproape nu exista sau nu sunt reglementate sau netaxabile...cum putem deveni competitivi sau sa profitam de dezastrul european daca nu avem piata? Eu cred ca aici e cheia,...,crearea de sisteme inchise ale acestor piete cu accent major pe capitalul intern,capital care va reflecta situatia reala a consumului

Absolut de acord. Doar un

Absolut de acord. Doar un Premier insa, nu poate face mare lucru de unul singur. Pe cand reveniti in prim-planul PSD? Vanghelie a primit ce-a meritat, iar PSD are nevoie de domnia voastra.