Criza va lovi dur economia reala

Share this
Vineri, 31/10/2008

Dupa criza caselor de economii din ’89 din SUA a fost creata o structura de recuperare a creantelor. Statul american a alocat atunci 400 de miliarde de dolari. Dupa falimentul Credit Lyonese statul francez a procedat la fel. In Romania, dupa falimentul Bancorex si al Bancii Agricole, pe modelele american si francez a fost creat AVAB.
Mecanismul de recuperare a creantelor si activelor neperformante se pune in miscare pentru a localiza si cauteriza crizele, indiferent de proportia acestora. Specialistii in managementul crizelor sunt acum la mare cautare.
Dan Constantin: D-le Blanculescu, sunteti recunoscut in mediul economic romanesc ca un specialist in restructurarea companiilor aflate in dificultati financiare, dupa o activitate laborioasa in functiile de director, director general si presedinte al AVAB, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare. Cum comentati criza financiara internationala prin prisma acestei pozitii?
Ionel Blanculescu: Intr-adevar, am gestionat timp de 4 ani un imens portofoliu de companii, peste 4.000, mare parte reprezentative pentru economia romaneasca, aflate in dificultati financiare, cu datorii de peste 4 miliarde dolari, atat la banci cu capital majoritar de stat, cat si la bugetul statului. Am salvat prin restructurare corporativa peste 100 de companii din industrie si agricultura, aceasta reprezentand pentru mine o mare satisfactie profesionala si nu numai.
Cu privire la intrebarea dvs., as prefera sa nu ma refer la criza financiara in sine, elementele acesteia de structura fiind deja cunoscute, ci la consecintele ei.
Dupa cum era previzionat, intr-un timp foarte scurt, criza financiara s-a transferat in economia reala, atingand inclusiv economia Romaniei. Suntem intr-un moment, pe o scala a gravitatii acestui transfer de la 1-10, la 2, adica altfel spus ne aflam la inceputul degradarii activitatii economice, efectele cele mai vizibile urmand probabil sa fie evidente in lunile urmatoare si de ce nu, in anii urmatori.
Si ce este de facut in aceste circumstante?
In orice perioada economica grea, firmele puternice, cu management competitiv supravietuiesc, separandu-se de cele din zona empirica, care falimenteaza de cele mai multe ori. Companiile care resimt efectele crizei economice sunt obligate sa se restructureze, adaptandu-se la noile realitati. De fapt, intervine un gen de selectie nu chiar naturala, ci mai degraba impusa, la nivelul firmelor in activitate.
Compania “CONSULTANTA SI INVESTIGATII FINANCIARE” a creat de curand o structura specializata in restructurarea corporativa.
Explicati-ne despre ce este vorba. Compania pe care o conduc este prin excelenta o companie de litigii, gestionand cu succes peste 1,5 miliarde euro – valoarea litigiilor pe care le instrumenteaza. Am creat de curand o structura specializata in restructurarea corporativa care are ca obiectiv “salvarea companiilor aflate in impas si revigorarea afacerilor cu situatii financiare dificile”. Efectiv, unei companii careia incepe sa i se degradeze situatia financiara i se aplica un algoritm similar unei persoane bolnave, care se adreseaza unui medic, si anume: diagnosticare economico-financiara si legala, analiza SWOT, care furnizeaza, in baza simptomelor existente, cauzele dificultatilor financiare. O data diagnosticul stabilit, se prescrie un tratament, cu solutii menite sa redreseze situatia companiei. Se restructureaza compania, extirpandu-se acele centre de cost si in general parti din firma care produc pierderi, izolandu-se centrele de profit, astfel incat acestea sa nu fie atinse de neperformanta.
Din aceasta operatie poate sa rezulte o companie mai mica, insa curata, puternica si adaptata la noile realitati. Fara acest tratament, compania intra in faza de metastaza, in sens peiorativ, de faliment, in sens strict economic.
Daca situatia o impune si se cam intampla acest lucru, ne ocupam si de transfuzii, adica de finantari necesare continuarii activitatii.
Cerinta pusa insa de finantator este aceea ca restructurarea sa se fi produs, astfel incat banii sa nu intre intr-o “gaura neagra”, iar noi reprezentam garantia ca tratamentul isi produce efectele benefice asupra afacerii. Finalizam complexa operatie prin evaluarea post-restructurare, pentru a ne asigura ca activitatea firmei se afla pe drumul cel bun si ca tratamentul prescris si aplicat si-a atins obiectivul. De altfel, am creat si un site specializat www.dificultatifinanciare.ro, unde companiile pot accesa serviciile acestei structuri, in care se regasesc si activeaza personalitati ale economiei romanesti.
Considerati ca firmele din Romania se vor confrunta cu efectele crizei financiare mondiale?
Deja acest lucru se intampla. In ultima perioada suntem contactati, in medie, de 3 companii pe zi cu situatii financiare in degradare, solicitandu-ni-se asistenta in domeniu. Apreciez ca firmele din Romania vor resimti efectele transferului crizei financiare in economia reala in maximum 5 luni, anul 2009 fiind foarte greu din acest punct de vedere. Suntem pregatiti sa ne confruntam cu acest flagel, asigurandu-le companiilor care ne vor solicita serviciile specializate, garantia salvarii, chiar daca acestea se vor redimensiona si redefini.

Articol publicat in Jurnalul National, 31.10.2008, interviu de Dan Constantin