"DAN SUCIU: PROCEDURA PENTRU INFIINTAREA FONDULUI NATIONAL DE INVESTITII- LA NIVEL DE DISCUTII"- ZIARUL BURSA

Share this
Miercuri, 13/04/2016
Reprezentanţii Ministerului Economiei au avut unele discuţii, la începutul acestui an, legate de înfiinţarea unui fond naţional de investiţii alcătuit din participaţiile statului în companiile publice, obiectiv care apare în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, ne-a spus, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Domnia sa ne-a precizat, însă, că nu au fost făcuţi mulţi paşi în acest sens, procesul rămânând la stadiul de discuţii. 

Activele statului ar urma să fie folosite drept garanţii pentru obţinerea unui împrumuturi uriaşe, care să fie utilizate pentru construirea unor autostrăzi, potrivit unor surse citate de Hotnews.

Astfel de proiecte au fost promovate şi în urmă cu câţiva ani, însă niciunul nu a fost realizat.

Programul de guvernare al Cabinetului Cioloş prevede "crearea resurselor de dezvoltare prin: stimularea investiţiilor străine în domenii de vârf, crearea unui fond naţional de investiţii, a unei bănci naţionale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene şi prin dezvoltarea pieţei de capital".

În perioade de boom economic global, un astfel de fond poate face acumulări imense din activitatea lui de bază, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.

Domnia sa ne-a precizat: "În ultimii şapte ani, 2009-2016, am propus cu obstinaţie crearea Fondului Suveran de Investiţii al României, aşa cum acesta funcţionează generic în peste 45 de state, iar dacă astăzi un Prim Ministru al României, un Guvern va decide să-l creeze, nu pot decât să-i felicit şi să mă întreb de ce a trebuit să treacă atâţia ani pentru ca o idee bună să devină realitate.

Am spus-o şi o repet - statul român are dreptul, la fel ca alte ţări, să-şi creeze ramura de afaceri, astfel încât să genereze venituri nu numai din activitatea lui clasică, de bază - obţinerea de taxe, impozite şi dividende de la companiile de stat -, ci şi din activitate direct economică.

Statul român poate folosi teribila bază comercială la nivel mondial, reprezentată de secţiile economice ale Ambasadelor româneşti în lume, dotate cu tot ce trebuie, inclusiv cu forţă umană calificată, aproape neutilizată astăzi, însă plătită constant.

Cum situaţiile de criză economică, financiară şi de altă natură sunt din ce în ce mai multe şi mai evidente în ultimii ani, şi probabil aşa se vor succede şi în continuare, în perspectiva viitorului previzibil un astfel de fond suveran poate exploata inclusiv oportunităţile imense de afaceri generate de aceste crize".

În opinia lui Ionel Blănculescu, dividendele obţinute de acest fond reprezintă stratagema sigură de succes pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul statului.

Domnia sa susţine că, în perioade bune, de boom economic global, un astfel de fond poate face acumulări imense, din activitatea lui de bază, pe toate meridianele lumii.

 

http://m.bursa.ro/s=piata_de_capital&articol=295171.html