DESPRE POSIBILA CRESTERE A PRETULUI BENZINEI IN ROMANIA - www.ziarulring.ro

Share this
Marti, 25/08/2015

PARADOX ROMÂNESC! Ţiţeiul se ieftineşte în lume, benzina se SCUMPEŞTE la noi
 

Paradoxul carburanților este localizat în România. Dacă la nivel internațional, prețul țițeiului a scăzut, în două luni, de la 60 de dolari pe baril sub nivelul psihologic de 40, țara noastră nu va vedea ieftiniri la pompă.

Prețul petrolului pe plan internațional înregistrează cel mai mare declin din 1986, într-un context în care analiștii din toată lumea trag un semnal de alarmă privind riscuri majore de criză economică mondială ce ar putea fi mai gravă decât cea din 2008. Astfel, bursele mondiale sunt în picaj, economia Chinei pare a avea perspective de recesiune, iar prețul barilului de petrol înregistrează, zilnic, minime record.

În contextul în care prețul materiei prime a scăzut cu o treime, cât mai plătim la pompă? Ei bine, analistul economic Ionel Blănculescu apreciază că prețul benzinei din România ar putea chiar să crească. “50% din prețul carburantului reprezintă taxe și accize, 30-40% - materie primă, 10% - cheltuieli de rafinare și restul - profitul firmei. România nu se raportează la cotația țițeiului Brent sau la cea de la New York, ci la o altă cotație, Platts, și se raportează la prețul de carburant, în care intră și prețul procesării. O altă componentă este influența cursului leu-dolar pentru că, la nivelul tranzacțiilor cu produse petroliere, întotdeauna se ia ca referință moneda americană. Și atunci, degeaba se reduce prețul la carburanți dacă moneda noastră națională se depreciază în fața dolarului”, a explicat, pentru “ring”, Ionel Blănculescu.Trebuie precizat că sistemul de bănci centrale din SUA urmează o politică monetară care ar putea duce la scumpirea dolarului.

Imuni la minimele istorice mondiale. Deocamdată!

Pe de altă parte, Radu Ciofu, analist financiar Admiral Markets, nu exclude ca tendințele internaționale ale prețurilor țițeiului să se regăsească totuși în prețul benzinei din România. “În ultimele două luni, în China are loc unul dintre cele mai mari crahuri bursiere din ultimii ani, suprapus cu o scădere a economiei. China era cel mai mare cumpărător de petrol pe plan internațional. Dacă această țară cumpără mai puțin, automat scade prețul. Cotația țițeiului, probabil, se va stabiliza ușor peste 40 de dolari pe termen de câțiva ani. Poate vom vedea ușoare ieftiniri la benzină peste o lună-două, în funcție de eventualele negocieri între Petrom și guvern. Prețul la pompă este mai curând dat de negocierile între guvern, Petrom și patronatele din industrie decât de prețul petrolului”, a declarat, pentru “ring”, Radu Ciofu.

Cotația unui baril de petrol a atins un nou record, ieri. Astfel, indicele WTI al New York Mercantile Exchange (NYMEX) a ajuns, până la închiderea ediţiei, la nivelul de 38,97 dolari, în scădere cu 3,66%. Prețul petrolului are toate șansele să scadă în continuare, mai ales că SUA intenționează să-și liberalizeze exporturile. Această creștere a ofertei de petrol vine la pachet cu alți factori care susțin aprecierea dolarului, precum perspectiva majorării dobânzilor-cheie de către Federal Reserve.

În acest timp, reducerea fiscalității în România se amână, iar supraacciza la combustibili, rămâne în vigoare până în 2017, deşi termenul de aplicare al acesteia era, inițial, ianuarie 2016.

Criza vine din China

-Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009.

-Petrolul de referinţă pe piaţa americană a ajuns la 38,97 dolari, în scădere cu 3,66%.

-Bursa de la Shanghai a închis, ieri, cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracţie din ultimii opt ani.

-Pierderi de până la 4% pe bursele europene.

-Bursa de la Bucureşti a pierdut până la 8%.

„Asistăm la un război al valutelor. În multe țări, monedele s-au devalorizat. Dacă dolarul se va aprecia, noi vom plăti diferența. Prețul benzinei ar putea să crească.”, Ionel Blănculescu.

http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/264298/2015/PARADOX-ROMANESC-Titeiul-se-ieftineste-in-lume-benzina-se-SCUMPESTE-la-noi-