DOMNULE GUVERNATOR MUGUR ISARESCU, VA APRECIEZ SI VA FELICIT!

Share this
Joi, 09/02/2012

Preocupati mai mult cu tumultul vietii politice din ultima perioada, am acordat o atentie mai redusa, interventiei Domnului Guvernator Mugur Isarescu, din ziua de 08.02.2012, de la sediul BNR.

Acesta a prezentat doua pozitii, noi in acceptiunea mea, de o incontestabila valoare, in special practica. Pentru prima pozitie il apreciez, iar pentru cea de-a doua, il felicit!

1. A transmis mesajul, potrivit caruia, FMI nu mai este necesar pentru Romania, epoca de glorie a acestuia a apus, fiind necesar “ sa trecem de la ancora acordului cu FMI la alte ancore”. A precizat ca Romania nu mai are nevoie de un astfel de profesor.

Perfect de acord !

Pozitia mea continua prin a considera ca prima zi de activitate a noului Guvern trebuie sa reprezinte si ultima pagina a austeritatii in Romania, concomitent cu deschiderea primei pagini din noul Prgram de relansare si crestere economica, care sa readuca Romania intr-o logica economica normala.

Sa retinem, macar pentru arhive, ca de acordul cu FMI, Romania nu avea nevoie, ne-a fost impus, dovada fiind conditionarea reducerii rezervelor minime obligatorii in valuta, de la 40% la 20%, in doua randuri, pentru cele doua acorduri (cat cinism din partea finantei mondiale, la aceasta conditionare pe fata, fara menajamente !) pe care bancile comerciale le detineau in BNR si mai mult, nu mai are rost sa detaliem.

Pentru aceasta pozitie, domnule Guvernator, va apreciez!

2. A precizat necesitatea revenirii Romaniei, in general pe pietele financiare, in special  pe piata financiara americana, pe celebrul deja Wall Street.

"Revenirea României pe pieţe este un «must». Nu este o opţiune: o fac sau nu. Ce putem să facem este să revenim corect, nu foarte scump, cu o traiectorie de costuri acceptabile. Dacă nu o faci în baza unei strategii, ci din joi în Paşti, o faci într-o manieră necredibilă. Dacă o mai faci şi când eşti cu cuţitul la os, pieţele sunt sângeroase, au mirosul sângelui şi te execută. Un dialog al Ministerului Finanţelor cu pieţele este obligatoriu.”

Dl.Guvernator a recunoscut, cu mult curaj, ceea ce demonstrasem si prezentasem public, la momentul anuntarii succesului, ca de fapt, un chilipir a facut ca investitorii americani sa suprasubscrie plasamentul romanesc de obligatiuni, de 1.5 miliarde USD, la o maturitate de 10 ani, la 7 miliarde USD, este vorba de o asa zisa prima, de risc sau de altceva, generoasa, de peste 0.6 puncte procentuale.

Mie mi-a iesit la calcul, din analiza proprie, chiar 1 punct procentual, ceea ce de fapt si in fapt nu infirma nivelul de peste 0.6 pp anuntat. Aceasta inseamna in termeni lumesti, ca am platit mai scump cam cu 14.5%.

Am reintrat pe piata SUA dupa 16 ani de absenta, impardonabila daca ar fi sa ma intrebati pe mine, asa cum de neiertat mi s-a parut si retragerea Tarom, din cursele directe spre Washington sau New York, indiferent de costul suportat de stat, nu mai mult de un comision de licitatie trucata pe an.

Daca tot am intrat pe aceasta piata, ar trebui sa-i incurajam pe responsabili ca, indiferent daca avem sau nu nevoie de bani, cam la 3 luni, sa efectuam un plasament de bonduri, nu mare, de intretinere.

Cunoscatorii stiu de ce!

Pentru ceilalti, trebuie stiut ca daca la un moment dat, in evolutia statului, chiar ai nevoie de un imprumut serios de bani, atunci costul acestuia este extrem de rezonabil, daca esti prezent si activ pe pietele financiare, in special americana.

Acest cost amortizeaza cu varf si indesat costurile anterioare, cu prezenta discreta pe respectivele piete.

Insa, pentru curajul de a recunoaste ca am platit cu mult mai mult pe emisiunea de obligatiuni pe piata americana si ca reusita nu se datoreaza succesului Programului de austeritate impus in tara noastra, ci acestei prime, mai degraba de nou venit, de acceptare, va felicit domnule Guvernator!

Comentarii

Falimente

Buna ziua,
Ar fi interesant daca ati afla cine era guvernatorul BNR in perioada in care falimentau: Bancorex, Banca Agricola (ambele cu capital de stat, pierderi evaluate la acea data in cuantum de 3 mld. dolari) , Dacia Felix, Credit Bank, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, s.a. Cunoasteti un domeniu economic din acea perioada care sa fi inregistrat pierderi mai mari decat cel bancar? Cele doua banci de stat, in care lucrau circa 20.000 de oameni, au inregistrat pierderi cat toate minele, toate combinatele, toate caile ferate din Romania la un loc!

Stimate Ionel

Stimate Ionel BLANCULESCU,

Ati echapat bine si frumos functia de Premier, va felicit ca ati abandonat aceasta gandire, timpul celor de varsta DVS este revolut.

Revi la propunerea, LIDER de o mare societate de asigurare in ROMANIA care doreste sa se instaleze dupa ce legea sanatati va fi validata.
Si in continuare de aceasta societate de asigurare, cu filiale in capitalele de judet si agentii in toate orasele ROMANIEIva crea 1800 noii locuri de munca si dezvoltari imobiliare, aceasta depinde uregentarea legii.

Nu sunteti om politic, dar ca analist si proprietar de site, cel in care ne exprimam va permite a face presiune la amicii dvs din OPOZITIE a forta nota.

In alta ordine de idei, iesirea din aceasta criza o constitue si saracia din zona tinerilor intre 15-18 ani.

SOLUTIA ste simpla, integrarea prin UCENICIE in sistem DUAL, 1 zi in scoala si 4 zile in firme si administratia publica centrala si locala, model elvetian

Aceasta solutie aduce 100'000 de tineri adusi in viata profesionala, ca sa fie operationala aceasta propunere, legea achizitiilor publice trebuie modificata ajutand un articol ca firmele care doresc sa liciteze mandate publice sa aiba ucenici in functie de nr. de colaboratori si sa le asigure formarea.

Deci rolul dvs. de analist este si de a propune solutii.

O alta ssolutie sistemul bancar din GENEVE poate oferi credite la procente concurentiale.

Si ultima chestiune contactati-ma sa va dau detalii pentru functia de lider pentru societatea de asigurare interesata sa vina in Romania care are in ELVTIA 1'800'000 de asigurati

Cordialement