DRAMA OLTCHIM SAU DRAMA INTERESULUI ECONOMIC NATIONAL!

Share this
Miercuri, 12/09/2012

Curg rauri si rauri de cerneala cu analize, care de care mai complexe si foarte la subiect, extrem de competent realizate, care ne prezinta situatia la zi a Oltchim, in toata splendoarea ei.

Din acest motiv, orice alta adaugire in ceea ce priveste situatia financiara curenta a Oltchim ar fi inutila.

Nici nu imi propun sa abordez aceasta tematica, de analiza a cauzelor care au condus la declinul aparent al Oltchim sau sa efectuez o introspectie a muntelui de datorii, ci numai sa realizez o prezentare cat mai simpla a principiilor care guverneaza o afacere de tip "Oltchim".

Adevaruri care nu au nevoie de a fi probate:

1. Compania sau ca sa fiu mai bine inteles intreprinderea Oltchim Ramnicu Valcea a fost construita sa functioneze intr-un sistem integrat si nu de capul ei, asa cum incearca astazi, nu din vina ei, ci a altora, agonizand, sa nu coboare sub 10% din capacitatea de productie. Asa ca, lipsirea Oltchim de Arpechim, legal cu 8 ani in urma si functional cam cu 5, a insemnat condamnarea acestei companii la deces prin insolventa;

2. Increngatura de interese clientelare, in ultimii 22 de ani, similar cu ceea ce exista la toate companiile de stat care conteaza, vezi Hidroelectrica, veritabile vaci de muls pentru vremelnicii prea mari ai zilei, au condus Oltchim, va garantez, peste capul directorului general C.Roibu, daca nu era el, era altul, la situatia dramatica a companiei, care se regaseste nemilos oglindita in volumul imens de datorii, de peste 700 milioane euro;

3. Modul defectuos in care se incearca in prezent asa zisa privatizare a combinatului va conduce la acutizarea unei situatii si asa tragice, care va sfarsi pe holurile instantelor de judecata romanesti si poate nu numai, in urma valului de contestatii ce va urma acestei proceduri ilogice de vanzare, care va ingropa definitiv si cele mai bune intentii de a rezolva intr-un fel sau altul situatia aproape imposibila a mandriei economiei romanesti romanesti, de ieri si de azi, devenita atat de precara;

Principii de business incalcate, in incercarea de a privatiza Oltchim, care vor conduce la esuarea deja previzibila a operatiunii:

1. Normalul genereaza normal, anormalul genereaza anormal, a incerca sa schimbi ordinea, de genul, anormalul procesului de privatizare va genera normalul acestuia, inseamna a legaliza utopia;

2. Conversia unei datorii in actiuni inseamna o forma de majorare a capitalului social al companiei cu valoarea datoriei si nicidecum un instrument de anulare a acesteia. Tot asa, vanzarea unei creante asupra unei companii reprezinta o operatiune comerciala si nu o forma de anulare sau ascundere a unei datorii, asa cum se incearca in actuala procedura. Aceasta operatiune este un acord de vointa al creditorului, proprietarul creantei si nu al altei parti, care are capacitatea de a dicta administrativ. Cum ar putea Electrica SA sa accepte ca pentru energia electrica livrata, in valoare de 149 milioane euro, s-ar putea multumi cu 10% din aceasta, adica cu 15 milioane de euro? Cum sa credem noi ca Fondul Proprietatea, cu interese directe in Electrica SA, asa cum a mai facut-o, nu va contesta cu succes in instantele de judecata operatiunea de bataie de joc asupra creantei Oltchim SA si va bloca, prin suspendare, pana la judecata procesului, intreaga operatiune de privatizare?

3. Vanzarea actiunilor unei companii nu poate fi acompaniata de o alta vanzare,chiar simultana, a unei parti semnificative a datoriilor acesteia. De ce? Simplu, pentru ca valoarea de vanzare sau de cumparare a unei companii este data, in procedura obligatorie de evaluare, de activul net corectat, adica de diferenta intre activele si pasivele acesteia, corijate la realitate, adica intre ceea ce dispune fizic aceasta si datoriile/obligatiile ei. Datoriile Oltchim fac parte integranta din organismul acestei companii, nu putem vinde o casa in integralitatea ei, insa procedam prin vanzare numai a etajelor de la 2 in sus, iar fundatia, temelia si primul etaj le vindem in mod separat.

In loc de concluzie:

Ar fi bine sa incetam aceasta mascarada de privatizare, prin care oricum nu rezolvam ceva, ci adancim drama Oltchim, pe fondul altei drame, mult mai profunde, a interesului economic national!

Si o veste aparent buna:

Exista totusi o sansa de salvare a spiritului Oltchim, realizabila si realista!

Si un deja vu:

Nu cumva am trait, nu demult, un moment similar de privatizare amara, de genul Cuprumin, la care am reactionat similar, anuntand esecul cu mult timp inainte de a se intampla? Parca da. Si atunci, de ce repetam situatia? Raspunsul este simplu: pentru ca istoria se repeta si, de fiecare data cand o face, parca ar fi pentru prima data!

 

Comentarii

Oltchim

Analiza dv. este extrem de pertinenta, iar titlul pus sintetizeaza realitatea in care ne aflam. Din pacate asistam la un circ care se amplifica si este de natura sa ne aduca, mi-e teama ca deja a adus, mari prejudicii pe toate planurile, nu numai companiei in sine ci statului si institutiilor sale implicate.
E nevoie de profesionalism atat in business, inclusiv in analiza de sistem a unei afaceri dar si de doza necesara de sobrietate si rigoare in procesul de comunicare. Cum sa critici este in general mai usor dacat sa iti asumi raspunderea si sa faci, imi pare ca OPSPI va fi singurul care sa deconteze rezultatele negative. Caci va plati sau nu DD, tot in situatie de pierdere vom fi.

Evident, Oltchim

Dl. Blanculescu, v-am urmarit ieri si la "The Money Channel" si la "B1" si am citit si prezentarea de mai sus a situatiei de la Oltchim. Este foarte adevarat si corect tot ceea ce ati scris si ati spus. Ati venit, insa, cu o propunere care ar face mai mult rau decat ar face-o vanzarea Oltchim-ului catre PCC, care, asa cum se stie, a declarat ca nu-i trebuie decat 3 instalatii din Oltchim, fara Petrochimie si, cu atat mai mult fara Rafinarie. Ati spus ca unica salvare a Oltchim ar fi insolventa, lucrul cu cateva instalatii profitabile, chiar daca ar trebui sa ramana doar 1000 de oameni si in timp de 4 ani sa se realizeze negocierea cu OMV pentru preluarea Rafinariei Arpechim. Dl. Blanculescu, se pare ca trebuie sa ne reamintim de Marin Preda, care spunea: "timpul nu mai avea rabdare"... De data aceasta, timpul ne este potrivnic. Lasand de-oparte intrebarile: "Dar ceilalti 3000 de oameni ce vor face? Le asigura cineva existenta timp de 4 ani? Dar celelalte mii care traiesc de pe urma Oltchim si a Petrochimiei, din ce vor trai?", apar o multime de alte intrebari: "Stiti ce se va intampla cu instalatiile din Petrochimie si din Rafinarie in 4 ani de nefunctionare? Chiar daca vor fi inertizate/conservate, dupa 4 ani de nefunctionare investitiile vor fi imense: revizii, autorizari ISCIR, personal pregatit care sa opereze instalatiile...si ajungem in situatia de acum, de a ne intreba cine isi mai doreste sa cumpere un morman de fiare vechi. De asemenea, Petrom-ul poate sa taie in 4 ani toata rafinaria... Va putem spune din proprie experienta ca, dupa 2 luni de preaviz al personalului din Petrochimie, inainte de preluarea de catre Oltchim, instalatiile ramase fara supraveghere au fost gasite devastate, dupa o iarna care a trecut peste ele, totul era spart si vandalizat ... De aceea, este bine sa "batem fierul cat e cald".

Tot Olchim

Am vazut emisiunea la B1 si i-am scris prezentatorului mesajul de mai jos"Referitor la Oltchim.Ceea ce este cel mai ciudat este faptul ca nimeni nu vorbeste de raspunderea actionarilor ,nu numai a statului.Exista o datorie de 1 miliard,aceasta datorie trebuie impartita pe procente la actionari.Pana la urma e treaba lor,a actionarilor.Daca actionarii nu sunt responsabili de datoria facuta ,atunci cine?Daca nu pot suporta datoria ar trebui sa i se retraga actiunile.Daca nu pot plati datoriile firmei in care sunt actionari ,ce mai cauta acolo?Nu vad de ce sa suporte alti ineficienta lor.Poate gresesc dar la o firma daca sunt actionar eu si parteneri mei raspund.Conversia datoriei ar trebui transferata catre actionari.Cine nu poate plati sa dispara."Nu inteleg cum nimeni nu vorbeste de cei 47% de actionari care nu sunt ai statului.Ei ce au pazit pana acum?Privatizarea sa se faca dupa ce acesti actionari pur si simplu dispar si devin actiuni libere la vanzare.Dupa ce s-a eliminat tot actionariatul,care a fost ineficient,datoria totala se va transforma in actiuni.De atunci se poate trece la privatizare.Poate gresesc dar nu vad ce calitate mai au actionarii privati si statul atat timp cand si-au pierdut drepturile d e actionari prin ineficienta.
Mihail
Constanta

Solutia ?

Buna ziua, considerand valabile argumentele dumneavoastra de mai sus, nu imi este clar cum anume ati fi procedat dumneavoastra intr-un asemenea punct in care se afla Oltchim. Presupunand ca n-ar exista "cumparatori seriosi" la acest moment, cum ar fi trebuit structurata operatiunea pentru a fi de succes ?