ECONOMIA MONDIALA "SE AFLA IN FATA UNEI NOI CRIZE"- RADIO ROMANIA ACTUALITATI

Share this
Joi, 11/02/2016

victor-caraculacu

Economia mondială se află în faţa unei noi crize,a afirmat consultantul financiar Ionel Blănculescu.

Invitat astăzi la emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi, acesta a atras atenţia că pot fi afectate mari companii din România, în special din domeniul productiv.

"Pentru prima dată în ultimii zeci de ani s-au aliniat mai mulţi factori de declin. Este vorba de căderea abruptă a preţului la ţiţei, pe de altă parte scăderea la un minim istoric a preţului la materii prie. Nu în ultimul rând situaţia din China. Deci, toate aceste situaţii coroborate cu situaţia dramatică din Uniunea Europeană pe fondul a ceea ce înseamnă refugiaţii, dar cât şi a situaţiei băncilor care nu s-au redresat în nici un fel, toate acestea conduc la - aş spune foarte clar, răspicat - că ne aflăm în faţa unei crize majore", a spus Ionel Blănculescu.

La rândul său, profesorul universitar doctor la Academia de Studii Economice Bucureşti, Dumitru Miron, a vorbit despre faptul că România este conectată la economia mondială şi nu poate rămâne imună la problemele cu care se confruntă aceasta.

"România nu mai este atât de decuplată, România s-a externalizat în foarte mare măsură din moment ce avem un deficit comercial de aproape 12 miliarde de dolari anul trecut. Înseamnă că nu mai suntem chiar aşa de izolaţi şi toate aceste canale: export-import şi fluxul de capital intrări-ieşiri, repatrieri de profituri, toate sunt elemente de conexiune cu un mediu turbulent", a afirmat Dumitru Miron.