ELEFANTUL CHINEZ SPARGE PORTELANUL PLANETAR

Share this
Vineri, 14/08/2015

Blănculescu: "România este recomandată ca ţara numărul unu unde pot merge investitorii din China"
      Nu putem să ascundem că Republica Chineză se apropie de faza contracţiei, aceasta fiind a treia etapă din ciclul economic, consideră analistul economic Ionel Blănculescu.
     "Este cunoscut faptul că un ciclu economic are patru faze - relansarea, apogeul, contracţia şi criza. Aceste etape sunt ca anotimpurile, nimeni nu are cum să le anuleze, indiferent de măsurile pe care le-ar lua. China a trăit timp de câţiva ani apogeul, ceea ce înseamnă că urmează contracţia economică. Chinezii nu vor reuşi să oprească ciclul economic, pentru că acesta este o legitate şi nu poţi combate legitatea economică", susţine specialistul, apreciind: "Faptul că se umblă la monedă demască situaţia în care se află China".
     Potrivit domnului Blănculescu, această măsură va avea un efect multiplicator, din prezent şi până când investitorii vor pleca din China nemaifiind mult timp.
     "Acum, când asistăm la fenomenul nisipurilor mişcătoare, analiştii deja transmit acest mesaj: «Plecaţi de acolo!». Capitalul, când simte contracţia, se mută pe altă piaţă", ne-a explicat domnia sa. Într-un ton similar, Charles Robertson, economist şef al secţiei dedicate economiilor emergente din cadrul Băncii de Investiţii Renaissance Capital, a spus, ieri, că "Europa Centrală şi România arată chiar bine". Specialistul afirmă că regiunea este una "de refugiu", într-o perioadă în care investitorii sunt foarte dornici să evite preţurile în cădere ale materiilor prime, intervenţiile guvernamentale de pe bursele chinezeşti şi incertitudinile ce înconjoară solvenţa Greciei şi viitorul ţării în zona euro.
     Ionel Blănculescu ţine să completeze: "Analiştii străini recomandă România ca ţara numărul unu unde pot merge investitorii din China. Avem o fiscalitate bună, o zonă politică liniştită, suntem mebri NATO şi UE, business-ul merge, corupţia nu mai este o problemă".
     Ce se întâmplă acum în China este un mesaj clar către investitorii străini din China şi către ţările externe statului chinez că, timp de câţiva ani, economia chineză se va contracta şi că Guvernul de acolo va practica diferite instrumente (mişcări dirijate) ca să limiteze efectele din piaţă.
     "Chiar dacă China are rezerve importante, ce face ea cu acestea? Cum le ajută rezervele pe companiile ale căror acţiuni cad la burse?", întreabă retoric Ionel Blănculescu.
     Domnia sa precizează că întreg contextul mondial, începând de la mişcările din piaţa petrolieră, care implică grupuri gigante din domeniu, şi până la ceea ce se întâmplă în sectorul gazelor şi în cel al construcţiilor afectează economia Chinei. 

http://www.bursa.ro/devalorizarea-yuanului-elefantul-chinez-sparge-porte...