EXCLUSIV: INTALNIREA PONTA-MERKEL APRECIAZA LEUL SI STIMULEAZA INVESTITIILE - ZIUANEWS.RO

Share this
Marti, 11/06/2013

Moneda națională s-a depreciat accentuat în fața euro, care a ajuns la cel mai ridicat nivel, din ultimele nouă luni, respectiv 4,5535 lei/euro, potrivit cursului afișat astăzi de Banca Națională Europeană. Consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a explicat pentru ZIUAnews care sunt cauzele acestei deprecieri. Totodată, Ionel Blănculescu ne-a spus că vizita lui Victor Ponta în Germania și întâlnirea premierului cu Angela Merkel va conduce la o creșterea a puterii leului, deoarece investitorii vor fi atrași țara noastră.

Ionel Blănculescu ne-a explicat că deprecierea leului a fost cauzată de îmbunătățirea climatului economic din alte zone, precum SUA, Marea Britanie și Spania. Fiind o lume globalizată, această volatilitate a monedei naționale este normală, iar cetățenii nu au de ce să se îngrijoreze. Analistul economic a precizat că leul își va reveni foarte curând, poate chiar până ca persoanele care au împrumuturi în euro să apuce să își achite ratele.

„Cauza deprecierii leului o constituie îmbunătățirea climatului economic din anumite zone ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, chiar și zone mai slabe, cum ar fi Spania, care a avut, în ceea ce privește raportarea numărului de șomeri, o ameliorare considerabilă și capitalul întotdeauna se mișcă spre zonele care au potențial și care prezintă acest potențial. Și asta ce a însemnat? A însemnat că investitorii străini au vândut titlul de stat și când au vândut titluri în lei, bineînțeles că fiind ofertă mare de lei pe piață, a crescut prețul la euro. Din cauza asta s-a ajuns acolo. Nu avem ce face. Sunt niște volatilități normale pentru o lume globalizată, pentru că, atunci când a fost cazul au investit în titluri de stat, acum când văd, Marea Britanie, de exemplu, are niște cifre foarte bune, Statele Unite ale Americii mai ales, pentru că, numai acum, de exemplu, 80 de miliarde de dolari intră în SUA ca și relocări din Europa. Deci, în condițiile în care companiile astea se duc în Statele Unite ale Americii să relocheze datorită prețurilor foarte mici, la utilități, gaze, energie, bineînțeles că ei vând pe unde au și au și titluri de stat în România, au și în alte state", ne-a declarat consilierul onorific al premierului.

Ionel Blănculescu a susținut că, după vizita oficială pe care Victor Ponta o va efectua în Germania, în perioada 10-11 iunie, va conduce la stabilizarea leului, iar investitorii străini vor fi atrași de țara noastră, pentru că se va arăta că România este bine primită în Uniunea Europeană.

„De exemplu, să urmăriți ce se va întâmpla după vizita premierului în Germania, Angela Merkel, dă mâna cu ea, atunci investitorii zic: Ia uite ce bine e acceptată România de către Uniunea Europeană, hai să mai investim și noi acolo. Așa se întâmplă. E o volatilitate și o fluctuație normale, nu e de speriat. Asta e lumea globalizată, nu avem ce face, nu putem ieși din ea", a declarat Ionel Blănculescu.

http://www.ziuanews.ro/stiri/intalnirea-ponta-merkel-apreciaza-leul-si-stimuleaza-investitiile-95122