EXTINDEREA DECIZIEI AR ARUNCA IN AER SISTEMUL BANCAR EUROPEAN - BURSA

Share this
Joi, 28/03/2013

 *  Blănculescu: "Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal; declaraţia purtătorului de cuvânt al CE poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar"

     *  Pârvan: "Dacă o astfel de măsură va fi adoptată în UE, investitorii îşi vor pierde credibilitatea în zona euro; la nivelul Europei, vom asista la o stagnare pe termen lung"
 
       Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal, este de părere Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

     Domnia sa consideră că, dacă măsura adoptată în Cipru (încheierea unui acord de salvare între Cipru şi creditorii internaţionali, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro constituite la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", în vederea recapitalizării) va fi extrapolată la nivelul Uniunii Europene, sistemul financiar-bancar din Europa "va sări în aer".

     Ionel Blănculescu opinează că declaraţia făcută, zilele trecute, de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar.

     După recentul acord de salvare încheiat de Cipru cu creditorii internaţionali, purtătorul de cuvânt al CE Chantal Hughes a declarat că există un proiect legislativ pe care Comisia Europeană îl pregăteşte şi care presupune că depozitele bancare de peste 100.000 de euro din Uniunea Europeană (UE), care nu sunt acoperite de garanţii prevăzute de lege - precum cele de până la 100.000 de euro -, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate.

     Oficialul a precizat: "În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de salvare (n.r. recapitalizare fără fonduri publice sau garanţii guvernamentale)".

     "Declaraţia reprezentantului CE poate fi încadrată în criminalitatea financiară", ne-a spus Ionel Blănculescu, adăugând: "Ea deja poate produce efecte extraordinare asupra sis-temelor bancare din ţările care riscă să intre în incapacitate de plată - Luxemburg, Malta, Slovenia".

     Ne aflăm în faţa unor potenţiale retrageri neaşteptate din depozitele bancare din aceste ţări. Declaraţia poate produce efecte devastatoare la nivelul UE, din punct de vedere financiar. Dacă BCE mai aprobă o astfel de măsură, tot sistemul bancar din UE va exploda, depozitele vor pleca în Japonia, în SUA etc.".

     La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Româ-nia (AOAR), apreciază că măsura, dacă va fi adoptată, "este îngrijorătoare la modul general, întrucât există o tendinţă de includere a firmelor în procesul de restructurare a datoriilor".

     Domnul Pârvan ne-a declarat: "Când vrei să restructurezi datoria cu ajutorul firmelor, apelezi la o modalitate birocratică lipsită de orice legătură cu societăţile comerciale".

     Măsura este nedreaptă, incorectă şi de natură birocratică şi dovedeşte că "pe liderii europeni nu-i duce mintea, experienţa şi competenţa să conceapă alte măsuri", în opinia domniei sale.

     Astfel de procese care se deru-lează vor avea consecinţe greu de anticipat, ne-a spus Cristian Pârvan, susţinând: "Restructurarea datoriilor suverane şi scăderea şomajului stau în revigorarea economică".

     Dacă o măsură similară celei din Cipru va fi adoptată şi pentru alte ţări europene, va fi pusă sub semnul întrebării credibilitatea în zona euro, consideră domnia sa.

     "În aceste condiţii, va fi greu, ca investitor, să crezi că zona euro este stabilă pentru mediul de afaceri", ne-a mai spus domnia sa.

     Cristian Pârvan a menţionat că, în general, oamenii de afaceri au bani în depozite ca persoane fizice, întrucât, în calitate de persoane juridice, ei rulează banii - fie îi investesc, fie îşi dezvoltă afacerea.

     "Păstrarea banilor în depozite înseamnă un management greşit", spune secretarul general al AOAR.

     Potrivit domniei sale, trebuie să se ţină cont că o parte din cei care au depozite mai mari de 100.000 de euro sunt oneşti.

     "Să-i tratezi pe toţi după mărimea depozitelor este o atitudine absolut discutabilă", opinează domnul Pârvan, care ne-a spus: "Ca urmare a anunţurilor făcute de reprezentanţii CE, estimăm că Europa nu va putea creşte cu 1-2-3% pe an, astfel încât să fie suficient pentru redresarea datoriei publice. Estimăm că, la nivelul Europei, vom asista la o stagnare pe termen lung".

     Băncile nu produc bani, doar administrează sume de bani, apreciază Cristian Pârvan, care susţine că recesiunea din ultimii ani a demonstrat că "aceşti administratori de bani, pentru a-şi încasa bonusurile cash, au făcut toate malversaţiunile economice din lume, fiind în legătură cu o parte majoritară a conducerii politicului, să raporteze profituri false".

     Referitor la declaraţia făcută în urmă cu două zile de oficialul CE, Cristian Pârvan apreciază că, într-o astfel de situaţie, se creează un fenomen în care oamenii merg să-şi retragă banii din bănci şi să-i ţină la saltea, "ceea ce este o mare prostie": "Dacă ai banii la saltea, nici nu produci, nici nu consumi, nu dai bani la firme, acestea, la rândul lor, nu produc, produsele se scumpesc, iar tot ciclul se rupe". 

EMILIA OLESCU
 
http://www.bursa.ro/situatia-din-cipru-ionel-blanculescu-extinderea-deciziei-ar-arunca-in-aer-sistemul-bancar-europea...&s=print&sr=articol&id_articol=202175.html