FED, BANCA CENTRALA A SUA, SE OPUNE ESCALADARII CRIZEI ECONOMICE

Share this
Sambata, 27/08/2011

Un prim semnal de normalitate ne parvine de peste Ocean: FED, Banca Centrala a SUA a decis, cel putin pentru moment, sa nu mai arunce pe piata bani publici, asa cum intr-un mod iresponsabil a facut-o, Banca Centrala Europeana.
Ben Bernanke, seful FED, i-a dezamagit pe cei care credeau ca bugetul acestei institutii este sac fara fund, evitand  să anunţe un nou program de quantitative easing QE3 (achiziţie de active de pe piaţă prin "tipărirea" de bani electronici).
Nu la fel a procedat Banca Centrala Europeana, care sub bagheta sefului acesteia, Jean-Claude Trichet, a inundat piata europeana cu peste 100 de miliarde de euro, cumparand obligatiunile unor state neperformante, care au practicat toate nelegiurile posibile cu banii nationali si europeni, iar care in loc sa raspunda, asa cum poate un stat sa o faca, dimpotriva, i se acopera toate faptele bugetare reprobabile, aruncandu-se banii contribuabilului european, inclusiv roman, in gaurile negre produse de acestea.
Nu mai comentez in acest articol spre cine se indreapta de fapt banii cheltuiti in mod nesabuit de Banca Centrala Europeana, prin achizitia de obligatiuni, pentru a nu va strica weekendul, insa banuiti cred, nimeni altele decat bancile lacome de profit, obtinut cu orice pret, majoritatea din statele puternic economice ale UE.
Se vede inca odata, daca mai era nevoie, eficienta lobbyului bancar european, acelasi care asigura suportul electoral, atunci cand situatia o impune, adica la alegeri.
Daca liderii mondiali nu vor intelege ca sursa repornirii economice globale nu o reprezinta banii publici, atunci probabil ca uraganul Irene, de proportii istorice, la fel ca si criza economica, care coincidenta sau nu a lovit mai intai tot coasta de est a SUA, in special zona Wall Street, se va extinde in valuri succesive, lovind fara crutare si coastele europene sau plaiurile acestei parti a lumii, chiar si pe cele mioritice.