FORUM ECONOMIC / MIHAI IONESCU, ANEIR: "Suntem o colonie pentru chinezi" - BURSA

Share this
Miercuri, 27/11/2013

*  "Schimburile comerciale româno-chineze, o ruşine pentru noi"
*  Blănculescu: "Trebuie să demitizăm ideea că Republica Populară Chineză stă pe un munte de bani, fiind gata să-i investească la noi în orice condiţii"

Schimburile comerciale dintre ţara noastră şi China reprezintă o ruşine pentru noi, este de părere Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a declarat: "Ei ne vând aparatură din cadrul tuturor brandurilor străine, jucării, ciurucuri textile, în timp ce noi le dăm materie primă, fier vechi, lemn brut. Este o ruşine ce schimburi avem, suntem o colonie pentru chinezi".
     În opinia domniei sale, singura noastră şansă este ca partea chineză să investească la noi: "Cum am reuşit să să reducem deficitul balanţei comerciale cu Rusia prin investiţiile ruşilor la noi, aceeaşi şansă o avem dacă îi convingem pe chinezi să facă investiţii masive pe piaţa noastră, din care să exporte atât către China, cât şi către alte ţări".
     Oficialii celor două ţări au semnat, zilele trecute, 13 memorandumuri de colaborare în valoare totală de 8,5 miliarde euro.
     În acest context, oamenii de afaceri sunt sceptici, însă, că vor fi realizate parteneriate atât de importante cu China. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a ţinut să sublinieze că, potrivit Eurostat, investiţiile străine realizate anul trecut în ţările din Uniunea Europeană se ridică la 3,5 miliarde euro, 90% dintre acestea fiind făcute în UE15.
     Domnia sa ne-a precizat: "Nu putem spune că evenimentul de astăzi (n.r. Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est, care s-a desfăşurat, ieri, la Bucureşti) este un lucru negativ, dar lucrurile trebuie analizate cu mult mai multă atenţie şi cu mai puţin entuziasm. O ţară nu poate înlocui munca şi idelile cetăţenilor ei cu unele venite din altă ţară. Este o rezolvare total simplistă în gândirea unei ţări. Subliniez că în 1980 România a realizat, la cheie, o centrală de cogenerare pe cărbune. După 30 de ani, vin chinezii să ne construiască un astfel de proiect...".
     Importanţa evenimentului de ieri trebuie înţeleasă altfel, în opinia lui Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
     Domnia sa consideră: "Ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. ieri) este un moment strategic în evoluţia României, în care se interferează două viziuni - doi oameni tineri care sunt premieri (n.r. Victor Ponta, prim ministru al României şi Li Keqiang, premierul Chinei).
     Viziunea premierului nostru se manifestă spre reconectarea ţării la pieţele tradiţionale. Acest lucru presupune, în primul rând, o iniţiere. Astăzi (n.r. ieri) este momentul iniţierii. S-a ajuns la acest moment datorită compatibilităţii celor doi oficiali şi relaţiilor dintre cele două ţări".
     Potrivit domnului Blănculescu, trebuie să demitizăm ideea că "mâine vor fi încheiate contracte". Deocamdată, a fost creat un cadru, iar România şi-a prezentat proiectele de investiţii, lucru de care, până acum, nu am fost capabili, ne-a mai spus Ionel Blănculescu, subliniind: "Sunt proiecte mari pe energie, infrastructură, agricultură, în valoare de 8,5 miliarde euro, care, acum, intră în faza operaţională (de negociere, de compatibilizare etc.) şi care sperăm să se şi concretizeze".
     Ionel Blănculescu a menţionat că, de regulă, atât chinezii, cât şi arabii, solicită garanţii din partea statului pentru investiţiile pe care intenţionează să le dezvolte la noi, menţionând, însă, că autorităţile noastre vor respecta regulile UE, care nu permit acordarea unor astfel de garanţii.
     Domnia sa ne-a mai spus: "Trebuie să demitizăm ideea că Republica Populară Chineză stă pe un munte de bani, fiind gata să-i investească la noi în orice condiţii. Afacerile pe care chinezii le vor dezvolta în Româ¬nia trebuie să fie profitabile, ambele părţi trebuie să câştige".
     Domnul Blănculescu este de părere că, în momentul în care vom avea investiţii chineze în România, cu siguranţă vom avea şi o instituţie bancară cu capital chinez.
     Recent, Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, afirma că Banca de Dezvoltare din China ar putea fi interesată să intre în ţara noastră printr-o filială. Cu toate acestea, domnia sa susţinea că o astfel de bancă nu îşi va deschide o filială în Româ¬nia până când nu vor exista afaceri şi investiţii serioase pe piaţa autohtonă.
     Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), preciza că trei investitori chinezi ar fi interesaţi să investească în reabilitarea infrastructurii de irigaţii din ţara noastră, motiv pentru care o bancă din China ar putea intra pe piaţa autohtonă.
     În urmă cu câteva luni, ambasadorul României la Beijing Doru Costea anunţa că, până la finele anului, China Development Bank ar putea des¬chide o filială în ţara noastră.
     În acest context, Gabriel Ghelmegeanu ne-a spus: "Declaraţii se fac uşor, dar economicul se bazează pe alte lucruri, nu pe vorbe şi pe ce ne dorim. Avem în România Libra Bank, care are corespondent chinez, face operaţii cu China foarte bune, şi, recent, a deschis o agenţie în Dragonul Roşu. Funcţionează pentru cei care au nevoie de relaţii bancare cu China. Când vor veni marile corporaţii chineze să înceapă proiecte de anvergură în România, atunci, probabil, va veni şi Banca de Dezvoltare a Chinei, Banca de Agricultură sau cea a Construcţiilor".
     Potrivit domniei sale, problemele legate de vize, pe care chinezii le au în momentul în care vor să vină în ţara noastră, s-au accentuat, anul trecut.
     "Legea este bună şi dacă s-ar res¬pecta nu ar mai fi astfel de probleme, dar nu este respectată, nu este pusă în aplicare aşa cum trebuie. Chinezii care vor să vină la noi sunt băgaţi într-o cameră şi interogaţi. Sunt întrebaţi de ce vin în România, câte zile stau la noi, de ce stau atâtea zile, cu cine se întâlnesc...", ne-a spus Gabriel Ghelmegeanu, care consideră că avem nevoie de o strategie la nivel guvernamental pentru dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Republica Populară Chineză.
     La finalul lunii octombrie 2013, în ţara noastră, erau înregistrate 10.878 de societăţi comerciale cu participaţie chineză la capitalul social, adică peste 5% din numărul total de companii cu capital străin din România, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), preluate de Agerpres.
     Potrivit lui Sun Chenghai, şeful Biroului de dezvoltare a comerţului din cadrul Ministerului Comerţului din China, valoarea schimburilor comerciale româno-chineze a ajuns la 2,9 miliarde dolari, în primele nouă luni ale acestui an, fiind în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. 

http://www.bursa.ro/forum-economic-mihai-ionescu-aneir-suntem-o-colonie-...