FORUMUL ECONOMIC MONDIAL DE LA DAVOS (ELVETIA)-BURSA

Share this
Joi, 21/01/2016
 
măreşte imaginea
 
     *  Forumul de la Davos: "Societatea umană este pe cale să se schimbe în profunzime" 
     *  "Pentru regenerabile, viaţa nu va fi uşoară!"
       "A patra Revoluţie Industrială - Revoluţia Digitală" - tema celui de-al 46-lea Forum Economic Mondial de la Davos (Elveţia) - reprezintă o ameninţare mai mare la adresa omenirii decât migraţia necontrolată şi crizele pieţelor, însumate!
     Lansarea Forumului Economic de la Davos s-a desfăşurat într-o deprimantă stare de anxietate (dex: insecuritate, nelinişte, tulburare, griji, temeri, îngrijorare, teamă, frământări, stres), marcată chiar şi de o nouă cădere istorică a pieţelor, în special de ţiţei, care după un şoc de -3% a atins un nou minim istoric de 26,94 USD/baril, însă şi a acţiunilor, în special din Europa, cu peste -3%, şi în SUA tot cu -3%. Cu scăderile de peste 1% din China ne-am obişnuit deja, însă mai puţin cu cea din întreaga Asie - între care Japonia aproape -4%, Hong Kong chiar peste -4%, Singapore -3% şi tot aşa. 
     Altfel spus, lucrările actualului forum economic au fost mai mult ca niciodată eclipsate de tragismul realităţii în care trăim pe această planetă, astăzi, acum.
     Nu ne putem lansa în presupuneri şi prezumţii, cum că pieţele mondiale ar fi vrut să transmită ieri, la demararea forumului, un semnal, prin această dură şi abruptă cădere colectivă, elitelor politice şi economice reunite la Davos, cum că nivelul concentrat de ipocrizie, din acea înaltă citadela, din Munţii Alpi, ar fi atins apogeul. Dacă însă privim la statistica NGO-ului britanic, Oxfam, care ne-a dezvăluit recent culmile inegalităţii mondiale, între bogaţi şi săraci, prăpastia uriaşă existentă între aceştia şi luăm act că, dintre actualii Parteneri ai Forumului de la Davos, adică Sponsori, să ne înţelegem bine, 9 din 10 multinaţionale au cel puţin un cont deschis în paradisuri fiscale, adică 90% dintre participanţii sponsori, am putea să ne lansăm şi în presupuneri, însă hotărât nu o vom face, că doar suntem profesionişti. 
     Aceste multinaţionale sunt dintre cele care fac obiectul celor 7600 de miliarde de USD, existenţi în zonele off shore şi de paradis fiscal, iar pe timpul celor 4 zile, în cadrul sesiunilor, vor expune chiar despre pericolul divizării omenirii şi a inegalităţilor flagrante, între bogaţi, 1% ,şi ceilalţi, 99%. 
     S-a analizat un total de 200 de multinaţionale care au făcut obiectul cercetărilor organizaţiei britanice, între care şi multinaţionalele sponsori la Forumul de la Davos!
     Însă să trecem mai departe!
     Voi prezenta cele opt teme asupra cărora actualul Forum de la Davos a început să-şi îndrepte atenţia, încă din prima zi, apoi imediat, deoarece ştiu cât sunteţi de curioşi şi nerăbdători, revin la titlu, să-l explicăm.
     Acestea sunt: dezvoltarea roboticii, a inteligenţei artificiale, terorismul şi criza migraţiei, criza din pieţe, schimbarea climei, Europa, inegalitatea socială, medicina, criminalitatea cibernetică şi libertăţile civile.
     Am revenit la titlu, deoarece în accepţiunea mea este cea mai importantă temă a celei de-a 46-a ediţii a Forumului Economic Mondial de la Davos.
     "Revoluţia Digitală" este considerată pe bună dreptate "A 4-a Revoluţie Industrială" din istorie, altfel spus "Digitalizarea Economiei", o combinaţie de noi tehnologii, progresul robotizării, "internetul lucrurilor", "big data", tipărire, printare în 3D, inclusiv în sfera organelor pentru transplanturi în medicină - greu de crezut, nu? - şi multe altele. 
     Am să explic mai întâi ce poate însemna "internetul lucrurilor" şi "big data". "Internetul lucrurilor" este un concept prin care orice element se poate conecta la Internet pentru a prelua informaţii, în scopul sporirii valorii intrinsece a acestuia, în anul 2012 fiind conectate la Internet 15 miliarde de lucruri (maşini, echipamente şi obiecte), urmând că în anul 2020 să se ajungă la 80 de miliarde de lucruri conectate. 
     "Big data" este considerată o revoluţie, care va schimba modul omenirii de a trăi, de fapt reprezintă o inflaţie de date, o avalanşă de informaţii şi date, care au potenţialul să afecteze profund modul în care facem afaceri şi chiar modul de a trăi.
     Am explicat toate acestea, chiar dacă unii dintre cititori nu vor înţelege în totalitate toate aceste principii, pentru a explica o afirmaţie de ieri din cadrul forumului şi anume că societatea umană este pe cale să se schimbe în profunzime, fără să realizeze astăzi ce viteză mare de transformare implică noua revoluţie digitală. Considerându-se că ne aflăm în faţa unui real şi chiar greu de înţeles proces de "uberizare a economiei", cunoscătorii înţeleg foarte bine această expresie, pe care din motive lesne de înţeles nu o explicitez.
     Iar de acum încolo, atenţie foarte mare la ce voi consemna, este capital ca importanţă pentru orice locuitor al planetei noastre, deci şi pentru cetăţenii români; inclusiv fac un apel la guvernele României, oricare ar fi acelea, la acţiune în sensul pe care îl voi indica.
     Revoluţia digitală, aflată în plină desfăşurare, accelerată, inimaginabil de rapidă, va produce mari perturbaţii la nivelul populaţiilor, inclusiv românească, prin noul proces şi fenomen de periferizare (termenul îmi aparţine, l-am creat special) şi izolare a celor mulţi, mai puţin sau deloc conectaţi la "A 4-a Revoluţie Industrială" - priviţi în stânga şi-n dreapta dumneavoastră şi veţi vedea cât de mulţi sunt.
     Se anticipează că această nouă revoluţie va conduce la schimbări majore, în sens de perturbaţii, atât asupra modelului de afaceri, cât şi în domeniul forţei de muncă, numai pentru următorii cinci ani fiind aşteptaţi cel puţin 5 milioane de noi şomeri, rezultaţi numai din această cauză.
     Piaţa muncii urmează să fie cel mai puternic zdruncinată în următorii cinci ani de acest fenomen, prin digitalizare, în special a proceselor de producţie.
     Chiar dacă nu este înţeleasă pe moment, această nouă "Revoluţie Digitală", aflată în plină desfăşurare, va produce mutaţii majore, inclusiv în România, în special asupra pieţei muncii.
     Guvernele se vor confrunta şi va trebui să facă faţă unui şomaj crescut, de aici vor rezulta şi mai mari inegalităţi decât cele existente astăzi, culminând cu instabilitate socială.
     Dacă mai adăugăm potenţialul şi perspectiva migrării de astăzi, pe plan mondial, care se cifrează la 60 de milioane cetăţeni, din care 1 milion este deja instalat în Uniunea Europeană, provocând cel mai mare proces migrator de după al doilea Război Mondial şi totodată cea mai cumplită criză la nivel comunitar, care a aruncat în aer şi ultimul crâmpei de speranţă, vizând o Uniune Europeană funcţională, atunci tabloul devine aproape complet.
     Guvernele, implicit Guvernul României, au o obligaţie majoră în a minimiza efectele acestei noi revoluţii asupra populaţiilor. Ele oricum vor lovi cu tărie şi anume organizarea trecerii populaţiilor forţei de muncă active, a forţei de muncă în devenire, pe termen mediu, la sistemul de competenţe pentru viitor - acesta este termenul folosit la Davos ieri.
     Altfel spus, se impune cu necesitate, dacă nu s-a început până în prezent, declanşarea la nivelul ţării a programului naţional de trecere de la sistemul clasic de muncă la cel bazat pe noile competenţe, generate de realităţile noii revoluţii digitale, în special în domeniul industrial, însă nu numai.
     În rest, ieri, în prima zi a forumului, în afară de economie, subiectele au vizat dezvoltarea sustenabilă, clima şi societatea civilă.
     O idee interesantă a fost generată în domeniul atât de controversat, în special în România, a energiei regenerabile.
     S-a statuat, şi nu comentez mai mult, întrucât fraza este foarte bine definită: "Pentru regenerabile, viaţa nu va fi uşoară!".
     Prima zi s-a încheiat într-un spirit aparte şi anume că anumite lucruri care astăzi, în anul 2016, par ficţiune - cum ar fi intrarea lumii în noua eră a roboticii avansate, inteligenţa artificială şi modificarea genetică - în anul 2025 vor deveni realitate ştiinţifică. 
 
http://www.bursa.ro/forumul-economic-mondial-de-la-davos-elvetia-revolutia-digitala-o-amenintare-mai-mare-decat-migra...&s=macroeconomie&articol=288345.html