"FORUMUL ECONOMIC MONDIAL DE LA DAVOS-KLOSTERS, ELVEŢIA; REVOLUTIILE TEHNOLOGICE VOR SCHIMBA PLANETA"- BURSA

Share this
Miercuri, 20/01/2016

*  Motto: " Un forum al ideilor briliante şi ...numai atât, ca de fiecare dată!"
       O nouă întâlnire formală a liderilor politici şi de afaceri ai lumii, 2500 de participanţi din 100 de ţări, într-un moment de puternică criză globală, atât politico-militară, cât şi economică.
     Această nouă reuniune are loc într-unul dintre cele mai evidente momente de divizare a lumii, din ultima sută de ani, de o manieră într-atât de incredibilă, încât numai datele oficiale ale Oxfam, un NGO britanic, o pot demonstra şi anume: discrepanţa între bogaţi şi săraci s-a amplificat până în punctul în care 1% din populaţia lumii deţine mai mult de 99% din averea totală a acesteia sau 62 de oameni, din care 53 de bărbaţi, deţin o avere mai mare decât cea deţinută de mai mult de jumătate din populaţia lumii, adică de peste 3,5 miliarde oameni. Mai mult, suntem la nivelul la care averea celor 1% s-a mărit în ultimii 5 ani, consideraţi de criză de către oamenii normali, cu peste 500 de miliarde USD, adică cu peste 47%, iar averea celor mulţi a scăzut, în acelaşi timp, cu peste 1000 de miliarde USD. 
     Forumul economic mondial de la Davos are loc în condiţiile în care, după înfierarea în mod repetat, la ediţiile trecute, a deţinerilor de bani albi, gri şi negri, în zonele off shore, cantitatea acestora a crescut de aşa manieră încât a depăşit nivelul de 7600 de miliarde USD, posibil una dintre cauzele creşterii fără seamăn a averilor celor puţini, care au ştiut şi ştiu mai departe să-şi optimizeze fiscal sumele de bani obţinute prin diverse operaţiuni.
     Nu degeaba şi în România se strâng rândurile, prin M&A, a celor ce, cu iscusinţă şi abilitate demne de o cauză mai bună, învaţă pe privilegiaţi practica procedurii preţurilor de transfer, pardon, transfer pricing, să se înţeleagă şi la Davos.
     Să nu se înţeleagă că lumea este divizată mai mult decât oricând numai între bogaţi şi săraci, ci şi politic, între SUA, Europa şi Orientul Mijlociu, între suniţi şi şiiţi, mai nou Iran şi Arabia Saudită cu aliaţii ei arabi şi câţi alţii. 
     Rezultatul: un proces de emigrare în Europa fără precedent, după al doilea război mondial, destrămarea de facto a Uniunii Europene, oricum nefuncţională ca uniune, care în lipsa uniunii fiscale, bancare, monetare, parţial militare rămâne, iată, fără singurul pilon al construcţiei, care cât de cât o făcea să semene cu o uniune, şi anume uniunea administrativă, Spaţiul Schengen urmând să intre într-o profundă restructurare, transformându-se probabil, aşa după cum posibil se va statua şi la Davos, într-un Schengen mai mic, pentru "ei". Apoi, să nu omitem noul Război Rece, între SUA şi aliaţii ei, pe de-o parte, şi Federaţia Rusă şi aliaţii ei, pe de altă parte.
     Iar pe fondul puternicelor divizări şi inegalităţi mondiale, criza majoră din China, prin încetinirea evidentă şi gravă a creşterii economice, care în trimestrul 4 al anului 2015 a atins minime istorice, în ultimii 25 de ani, coroborat cu o criză de asemenea, care a atins minime istorice, pentru ultimii 15 ani, criza scăderii dramatice a preţului ţiţeiului şi materiilor prime, pe fondul scăderii consumului mondial de petrol şi a unei supraproducţii fără precedent, în contextul unor stocuri de asemenea cu tentă istorică, în special în SUA.
     Nu în ultimul rând, Forumul de la Davos are loc într-o lume puternic divizată de noul val de inovare tehnologică, subiect ce va fi discutat aprig în Munţii Elveţiei, care va conduce la cel puţin 5.000.000 de noi şomeri globali, înlăturaţi din posturi de noua robotică şi care vor îngroşa numărul celor deja peste 99% dintre defavorizaţii sorţii pe plan mondial. Inegalitatea aproape perfectă va deveni şi mai evidentă la nivel mondial, îngropând speranţe şi destine noi.
     Altfel spus, şi cei de la Davos o vor spune foarte clar - schimbările tehnologice vor schimba planeta, aşa după cum şi Preşedintele SUA o sesiza mai demult.
     Nici mai mult, nici mai puţin decât 20 de sesiuni specializate vor fi dedicate acestui fenomen, din totalul de 250 de sesiuni şi workshops, din cadrul forumului, fenomenul de inovare tehnologică accelerată fiind considerat pe bună dreptate "a 4-a revoluţie industrială", din istorie, bănuim.
     Voi încerca să pătrund tainele actualului Forum Economic de la Davos şi să vi le împărtăşesc în perioada celor 4 zile de desfăşurare, 20-23 ianuarie 2016.

http://www.bursa.ro/forumul-economic-mondial-de-la-davos-klosters-elveti...