FORUMUL VIITORUL FARMACIEI COMUNITARE INDEPENDENTE DIN ROMANIA

Share this
Luni, 17/06/2013

Stimate domnule Ministru Ionel Blănculescu,

Compania de comunicare medicală Houston NPA și Europharm Distribuție vă mulțumesc pentru că ați dat curs invitației de participare în calitate de lector la Forumul „Viitorul farmaciei comunitare independente din România” desfășurat între 7-8 iunie la Poiana Brașov.

Pe parcursul celor 2 zile de dezbateri și prezentări, Forumul a reunit 130 de participanți din 30 de județe ale țării, bucurându-se de prezența a 14 lectori de excepție din țară și din străinătate. Programul științific a fost creditat cu 12 puncte EMC, iar pe agenda manifestării s-au aflat teme precum: primii pași în modernizarea farmaciei independente românești, branding-ul: o necesitate a farmaciei independente, perspectiva europeană asupra farmaciei comunitare independente, managementul farmaciei de circuit deschis, aprovizionarea și managementul financiar al farmaciei independente, prezentarea unor “voci unice” – grupul Dynaphar (primul grup al farmaciilor independente din Belgia) și grupul Ethica (prima inițiativă de unire a farmaciștilor independenți din România).

Printre obiectivele acestui Forum au fost: facilitarea schimbului de experiență și generarea de idei pentru dezvoltarea farmaciilor comunitare independente din România; informarea despre primele inițiative de organizare ale farmaciilor românești independente cu scopul de a reabilita imaginea farmacistului în ochii pacientului; dezvoltarea strategiilor pentru ca farmaciile comunitare independente din România să facă pasul necesar de la „supraviețuire” către “afacere durabilă și competitivă”,  profesionalism și etică de înaltă clasă.

Pe această cale vă mulțumim pentru sprijinul și implicarea dumneavoastră, suntem onorați de încrederea pe care ne-ați acordat-o și sperăm să vă avem alături și la alte evenimente de acest gen. Obiectivul nostru constă în îmbunătățirea constantă a formatului și a modului de lucru, astfel încât pe viitor să vă oferim cele mai eficiente și calitative contexte de interacțiune cu participanții și organizatorii.

Apreciem în mod deosebit orice fel de feedback, sugestii, propuneri (tematică, lectori, direcții de dezvoltare etc) pe care vă rugăm să ni le trimiteți pe mail la simona.oprea@houston.ro și vă asigurăm că vom ține cont de acestea la întâlnirile viitoare.

 

Câteva idei principale dezbătute în cadrul Forumului:

  • 5 forțe vor determina viitorul farmaciei la nivel european: reducerea bugetelor de sănătate, creșterea concurenței (dezvoltarea lanțurilor de farmacii), transformarea procesului de aprovizionare (tendința noilor modele de distribuție fiind de a scurta lanțul până la pacient), apariția și creșterea noilor canale (farmacia online, distribuție la distanță), nevoia de accesibilitate și expertiză (pacienții sunt mai selectivi, pretențioși).
  • Se estimează că impactul celor 5 forțe va conduce la scăderea cu 7,5%-10% a numărului de farmacii în Europa, cele mai afectate fiind farmaciile independente;
  • Este necesară apariția unui nou tip de farmacie - care oferă servicii adiționale, venind în întâmpinarea nevoilor complexe ale pacienților;
  • În acest context se impune organizarea farmaciilor independente din România într-o voce unică”;
  • Farmaciile comunitare independente dispun de câteva arme cu care intră în competiție: deciziile sunt luate la nivelul farmaciei independente și aparțin farmacistului, care este și proprietarul afacerii; managementul flexibil; farmaciștii din România se situează în topul încrederii românilor; profesionalismul și grija față de pacient: principalele atuu-uri ale farmacistului independent;
  • Este necesară regândirea Legii Farmaciei astfel încât să fie compatibilă și cu nevoile farmaciilor comunitare.

 

Mesajul organizatorilor

 

Farm. Margareta Mareș, Director General Europharm Distribuție: “Trăim un timp în care se scrie o nouă ordine a lucrurilor, iar schimbările se întâmplă cu sau fără voia noastră. Marea provocare nu este aceea de a înțelege necesitatea schimbării, ci de a produce propriu-zis schimbarea. Aceasta reprezintă capacitatea noastră de schimbare. Brandul farmaciei independente este format pe de-o parte de personalul ei, prin competențe profesionale, abilități de relaționare și comunicare, atitudine pozitivă și asertivă, iar pe de altă parte de abilitățile manageriale ale patronului prin portofoliul de servicii oferit, cât și prin capacitatea financiară și cea de adaptare la schimbare. Pornind pe drumul de la farmacia independentă la farmacia comunitară, trebuie să avem în vedere cu cine ne asociem în calatorie, pe cine urmăm și cu cine călătorim.”

Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA: Cel mai mult m-a impresionat la acest eveniment implicarea participanților, respectul cu care au tratat manifestarea și calitatea întrebărilor pe care le-au pus. Am simțit caracterul de afacere de familie și felul în care se “strâng rândurile” mai ales în această perioadă, atât de grea pentru farmaciile independente. Lectorii au susținut prezentări de o înaltă ținută științifică, iar avalanșa de întrebari care a însoțit fiecare prezentare a reprezentat un certificat de calitate. Așa cum s-a exprimat foarte frumos una dintre participante, a fost o “atmosferă de început de drum”. Un drum pe care, dacă vor avea parte de sprijin legislativ și se vor mobiliza pentru a gândi o strategie națională comună, farmaciștii independenți au toate șansele să îl parcurgă în siguranță și cu fruntea sus. Farmaciile independente trebuie să aibă un viitor deoarece joacă un rol vital în comunitate, dar trebuie să se reinventeze și să vină în întâmpinarea nevoii pacienților.”

Forumul „Viitorul farmaciei comunitare independente din România” a fost organizat de Houston NPA la inițiativa Europharm Distribuție