GRECIA SUB GHILOTINA INEVITABILULUI

Share this
Marti, 29/05/2012

 

In urma cu nu mult timp, septembrie 2011, UBS AG, gigant bancar elvetian, a publicat prin UBS Investment Research - Global Economic Perspectives, o ampla analiza asupra perspectivelor economice mondiale, intre care una a facut cariera, fiind supusa pe toate fetele, atat criticii de specialitate, cat si unor aprinse dezbateri, cu argumente pro si contra.

Este vorba despre unul dintre posibilele efecte la iesirea unui stat dintr-o uniune monetara si anume, "It is also worth observing that almost no modern fiat currency monetary unions have broken up without some form of authoritarian or military government, or civil war."

Desigur, este vorba despre razboiul civil sau, si este important sa intelegem ca, dintre aceste efecte se poate intampla numai unul, anumite forme de autoritarism al statului sau de conducere militara a acestuia.

Ma voi referi la razboiul civil si nu as fi facut-o, daca nu as fi constat existenta unor germeni ai acestuia, a unor premise, in Grecia zilelor noastre, generate de anumite atitudini ale unor categorii de populatie.

Pe principiul "scapa cine poate!" bogatasii Greciei si-au scos din timp sutele de miliarde de euro din tara, mutandu-le in locuri mai sigure, gen Elvetia, producand furie si indignare nu numai in randul populatiei simple, ci si a liderilor europeni sau FMI, care au sprijinit statul elen pentru a-l salva de un faliment iminent, cu alte sute de miliarde de euro. Alta categorie a populatiei Greciei s-a refugiat, in plina frustrare, in aria de simpatie a formatiunilor politice de extrema stanga sau dreapta, urmand ca prin votul din 17 iunie sa arunce aceasta tara intr-o criza cu mult mai grava decat cea pe care o traverseaza acum. Populatia simpla activa a ales calea protestelor violente, impotriva autoritatilor statului, oricare ar fi acelea, manifestandu-si furia si neputina in fata a ceea ce i se intampla, fara voia ei. Ar mai fi cateva categorii de populatie care au adoptat comportamente diferite pentru a-si manifesta nemultumirea fata de ceea ce se intampla in tara lor, insa toate dau aceeasi nota, a divizarii societatii elene, intr-un moment greu din existenta acesteia.

Pentru a intelege mai bine de ce considera elvetienii de la UBS ca razboiul civil poate fi un efect al iesirii dintr-o uniune monetara, gen Uniunea monetara a Uniunii Europene, sa plecam de la definitia acestuia, potrivit Wikipedia: razboiul civil este un conflict armat in care factiunile aflate in conflict sunt segmente ale populatiei aceleiasi tari.

Daca ne lasam imaginatia libera si putem considera ca la alegerile generale din 17 iunie a.c., stanga radicala Syriza va prelua puterea in stat, cu urmarile si efectele deja cunoscute, in cea mai mare parte a acestora, pe modelul crizei din Argentina 1999-2002, iar Uniunea Europeana, prin forurile legale, va decide eliminarea din zona euro a Greciei si ca urmare a falimentului iminent in care aceasta se afla, incapacitatea de plata urmand a inteveni intr-un interval de timp relativ scurt, atunci putem macar gandi la posibilitatea aparitiei uneia din starile expuse in analiza UBS, mai precis, razboiul civil.

Chiar daca nu exista o cazuistica foarte clara si precisa, referitor la razboaiele civile, cauzate de iesirea dintr-o uniune monetara, anul 1913 din SUA reprezentand o referinta, daca privim atent la ceea ce se intampla in prezent in Grecia si mai ales la ceea ce se poate intampla in perioada urmatoare, putem constata ca exista deja ingredientele necesare unor miscari semnificative de protest in randul populatiei acestei tari, care pot degenera, pe fondul recrudescentei formatiunilor politice de extrema, in special dreapta, chiar in razboi civil.

Pe cale de consecinta, Uniunea Europeana va trebui sa vegheze si asupra acestui aspect, astazi mai putin luat in considerare, insa pentru maine o perspectiva ce poate deveni realitate.

Grecia, asa cum se prezinta si se manifesta astazi, se afla sub ghilotina inevitabilului, oricum ar arata si s-ar manifesta acesta si oricand se va intampla!

 

 

 

Comentarii

Euro

Buna seara,puteti spune ce se va intampla cu euro in momentul care Grecia va lasa C E.
Puterea dolarului o sa fie mai mare decat cea actuala?Economiile sunt de pastrat in euro sau in dolari?
Va multumesc anticipat...Vali