IMPORTANTA SEMNALELOR IN ECONOMIE

Share this
Vineri, 02/09/2011

Ne aflam astazi in fata celui de al doilea semnal, ca in economia romaneasca lucrurile nu merg asa cum ar fi trebuit sa mearga, pe un trend economic ascendent.
Daca in urma cu mai multe zile comentam rezultatele economice ale lunii iunie, care au marcat o stagnare a productiei industriale, cu 2,2 % fata de luna mai, ca de altfel si in statele importante ale UE, acest indicator semnificativ din punct de vedere economic, scazand in cele 17 state din zona euro cu 0,7 % fata de luna anterioara, iata ca astazi luam act de la forurile de specialitate ca, investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 8,6 % in trimestrul doi si cu 6,3 % in primul semestru.
Si daca ne gandim ca raportarea se face la primul trimestru, respectiv primul semestru al anului 2010, an foarte greu al economiei romanesti, realizam gravitatea momentului.
In afaceri, atunci cand apar astfel de fenomene, semnalate prin celebrele Warning!,reprezentativ fiind Profit warning!,intreaga organizatie, adica companie, intra intr-o situatie speciala, in scopul remedierii acelor aspecte care au condus la starea respectiva.
In mod normal si la nivelul unui stat, care se confrunta cu o situatie deosebita din punct de vedere economic, ar trebui sa functioneze aceeasi logica.
Se pare ca in Romania nu functioneaza inca acest mecanism de avertizare timpurie, menit sa protejeze interesele economice ale statului, urmarea, in cazul in care nu tii cont de semnale, fiind aceea ca in timp relativ scurt, situatia se agraveaza si statul se confrunta cu o cadere economica semnificativa, mult mai greu de gestionat.
Daca coroboram la situatia de mai sus, apetitul din ce in ce mai redus a investitorilor straini, de a investi in Romania, mai mult, apetenta acestora de migrare in alte state de prin zona, probabil mai favorizante din punct de vedere al incurajarii si sprijinirii acestora sau noua tendinta in randul marilor companii, de a-si muta afacerile aflate in pierderi, in zone cu fiscalitate ridicata, care insa, in aceasta perioada de criza economica globala, acorda multe facilitati fiscale si alte tipuri de avantaje si daca mai aducem in discutie si previziunile lui Nouriel Roubini, legate de probabilitatea de peste 0.6 ca SUA sa reintre in recesiune sau ca economia Chinei sa cada in cel mult 2 ani, atunci intregim tabloul economic dezolant in care ne aflam.
Desigur, cate ceva este de facut in economia romaneasca, pentru a minimaliza efectele acestei, sa-i spunem elegant, stagnari economice, la nivel national si european.
Ce este de facut? Tocmai aici este problema! Asistam la manifestarea unui dogmatism greu de inteles in abordarea fenomenului economic, in care deciziile se iau in baza unor analize, in spatele usilor inchise si de cele mai multe ori, acestea sunt eronate, agravand si mai mult situatia economica a tarii.
Raspunsul este simplu: nu este nimic de facut, pentru ca mintilor economice ale Romaniei, care ar putea sa contribuie la ameliorarea situatiei, nu le este permis accesul in laboratoarele rudimentare si slab dotate ale deciziei economice!

Comentarii

Semnale .. cu atentie...

Domnule Blanculescu,

"Investitiile" sunt un semnal defazat, si trebuie tinut cont de acest lucru. Pentru a realiza o investitie de ori ce fel in special cele mar ce au pondere reala in agregat, iti trebuie cel putin un an si jumatate, in medie chiar doi ani pana cand vezi in cheltuieli investita. In primul rand realizarea si aprobarea interna a unui studiu de fezabilitate dureaza, apoi proiectarea initiala necesara autorizatiilor si aprobarii de credite dureaza, la fel si legal due dilligence necesar, etc. Dupa aprobarea unui credit ai nevoie de timp sa termin proiectarea.. indiferent de investitie si intr-un tarziu te apuci sa construiesti, sa asamblezi sa etc... Nivelul scazut al cheltuielilor cu investitiile de azi se regaseste in mediul economic din 2009 cand nimeni nu se gadea la investitii ci la supravetuire. Pe masura in care increderea revine in acest an, vom vedea niveluri de investiii crescute in 2013 - 2014.

http://abciconomics.blogspot.com/