Impozitul minim, o creatie a unei minti bolnave din punct de vedere financiar

Share this
Marti, 14/09/2010

Impozitul minim reprezinta manifestarea superlativului in domeniul decadentei politicii financiare a statului roman.
Impozitul minim a produs ravagii in mediul de afaceri la nivelul intreprinderilor mici.
A fost produsul unei “confuzii” regretabile, impunandu-se in locul impozitului forfetar.
Impozitul minim n-a insemnat neaparat desfiintarea a 300.000 de firme din mediul economic ci, desfiintarea de atitudini antreprenoriale apartinand acelor investitori mici din zone de desfacere comerciale, pana la ateliere de reparatii, brutarii sau constructii.
Aceste persoane si-au creat, si-au inregistrat societati comerciale in scopul de a obtine profit si nu in acela de a aduce bani de acasa pentru plata de impozite.
Sigur ca seria malformatiilor financiare continua si cu nedeductibilitatea combustibililor pentru autoturismele care servesc la obtinerea de venituri, adica de profituri impozabile.
Din punctul meu de vedere, impozitul minim trebuie eliminat cat mai repede ca notiune din sfera financiara a statului roman si inlocuit cu impozitul forfetar.

S-au consumat toate efectele negative legate de introducerea impozitului minim sau urmeaza sa mai vedem?
O firma mica care s-a creat reprezinta un vlastar al mediului economic, ea reprezinta de fapt, la fel ca in Germania, una dintre viitoarele companii care vor actiona dupa desfasurarea unui stagiu in economie.
Aceste companii care s-au inregistrat, isi tin situatiile financiare astfel incat sa poti sa determini daca au sau nu au profit, ele nu fac parte din spectrul evazionist.
Se spune ca 300.000 de firme au fost scoase de pe piata fiindca acestea reprezentau acele firme “fantoma”.
Din punctul meu de vedere,  din moment ce erau inregistrate, nu faceau parte din aceasta zona de evaziune.
Din zona economiei negre nu fac parte firmele care se inregistreaza si care s-au desfiintat.
Acolo erau oameni responsabil, cu frica Fiscului, care considerau ca nu au cum sa aduca de acasa bani, avand in vedere perioada de criza.
Ele s-au desfiintat din responsabilitate.
Cei care au facut evaziune fiscala, continua sa faca.
Aceasta masura a atins in mare parte acele persoane care ar fi vrut sa faca ceva in mediul de afaceri.
Poate multi dintre ei au fost angajati la stat sau la particular si au vrut sa aiba si al doilea serviciu. Poate de-aceea si-au inregistrat o firma fiindca au fost  incurajati de valoarea mica a capitalului social, iar unele dintre acestea erau inca in conservare.
Aceste firme s-au desfiintat fiindca oamenii nu puteau sa-si plateasca niste impozite necuvenite din salariul lor.
Cat de grave sunt efectele in lant pe care le-a produs acest impozit?
Din punctul meu de vedere, foarte grave. O anormalitate nu poate produce o normalitate. Trebuia sa fie aplicat impozitul forfetar.
Impozitul minim este o creatie diabolica a unei minti bolnave din punct de vedere financiar. Sigur ca a produs efecte nefaste la nivelul intreprinderilor mici acolo unde se afla vlastarele economiei de piata.

Ce anume s-a urmarit prin aceasta taxa pentru firme in conditiile in care erau si asa destul de impovarate cu probleme generate de criza?
Nu s-a urmarit nimic. E vorba de prostie si incompetenta. Luati exemplu cu combustibilul. Cheltuielile cu combustibilul s-au transformat in cheltuieli nedeductibile. Va dati seama? Masinile noastre functioneaza la nivelul firmelor si noi platim banii din buzunar. Noi nu avem voie sa deducem cheltuielile cu combustibilul de 1 an si jumatate. Noi platim banii din buzunar, cu toate ca masinile noastre produc venituri si produc profit pe care ni-l impoziteaza. Noi platim impozitul pe profit de 16%, pe dividende si alte taxe pe masinile acestea. Cu toate astea, noi trebuie sa aducem de acasa banii pentru combustibil.
Asa si aceasta masura cu impozitul minim. Impozitul minim a fost o expresie a panicii, a disperarii si a incompetentei in ceea ce priveste veniturile bugetare. Au vrut sa mai incaseze niste bani. De exemplu in primul trimestru s-au inregistrat 153 milioane de euro. Deci, noi am adus de acasa 153 de milioane de euro. Astia sunt bani din banii copiilor, bani de masa, bani de casa.
Credeti ca si-au dat seama cei de la Finante ca impozitul minim a fost un esec sau aproape un esec?
Cand au vazut cate sute de mii de firme s-au desfiintat, atunci au realizat si au anuntat ca vor desfiinta acest impozit minim.
Impozitul forfetar se regaseste in intreaga lume. El trebuie aplicat in mod corect in domeniile cu aplicabilitate, acolo veniturile sunt obtinute din activitati care scapa Fiscului. Se impune acest impozit forfetar, care se aplica pe cifra de afaceri. Asta inseamana ca fiecare plateste o anumita cota. Asta trebuia de la inceput, insa au facut o confuzie grava intre impoztiul minim si cel forfetar. Efectele au fost distrugatoare.
Ganditi-va ce inseamna 300.000 firme, care aveau niste salariati si isi plateau taxe pe salarii. Ganditi-va ce se aduna din TVA fiindca se invarteau taxe. S-au pierdut inzecit bani.
Marea problema e ca au fost ucise aceste intentii de a deveni intreprinzator.
Unde pleaca oare toti acesti oameni de la stat?
Cei care acum sunt disponibilizati poate aveau si ei o firma si si-ar fi continuat activitatea.
Va dau un exemplu. O firma care repara frigidere a trecut in clandestinitate. Multi dintre cei 300.000 au trecut in clandestinitate. Au desfiintat firma, dar ei inca produc. Totul merge clandestin, ca pe timpul lui Ceausescu. Totul e la negru si ii convine omului fiindca nu mai plateste nimic si prinde gustul. El o sa zica ca e mai bine asa.
Daca inainte avea 20.000 de euro/an, platea impozit de 3000 euro. Acum, daca are 20.000 euro nu mai plateste nimic. Acesta este un alt efect grav al impozitului minim.
E ca si cum te-ai gandi la o tampenie si ai aplica-o ca lege.

Articol publicat in Bloombiz, 14.09.2010, Interviu de Oana Dumitroiu