LA MULTI ANI, FORBES ROMANIA!

Share this
Marti, 27/03/2012

15 septembrie 1917 – Lansarea Forbes S.U.A.

23 martie 2009 – Lansarea Forbes Romania

Am fost invitat, in aceasta saptamana, la evenimentul de sarbatorire a 3 ani de la lansarea revistei Forbes Romania.

Apreciind in mod deosebit aceasta revista de afaceri, definita de wall-street.ro, in anul 2007, ca fiind « locul unde se intalnesc cei mai bogati oameni din lume, cele mai mari companii, cele mai luxoase calatorii si cele mai ravnite masini, cele mai recente tranzactii ale gigantilor mondiali si cele mai competente analize ale acestora, reprezentand de fapt o suita de superlative ale businessului international », am decis sa marchez evenimentul printr-un articol postat pe cele doua platforme, pe care ma exprim : www.blanculescu.ro si www.voxpublica.ro

Ce ma frapeaza in mod deosebit este distanta in timp intre cele doua momente de lansare a revistei Forbes, in S.U.A. si Romania, 92 de ani.

De fapt, aceasta coincide cu departarea intre cele doua stiluri de business, american si romanesc, intre cele doua scoli de gandire in afaceri, una matura, capabila sa treaca intr-un timp relativ scurt, peste o criza economica majora, creata chiar de ea insasi si alta, mai putin matura, de inceputuri in ale capitalismului, care, chiar daca nu ar fi trebuit sa se confrunte, decat marginal, cu respectiva criza, a resimtit-o si o resimte din greu, adaugand la aceasta si o criza economica proprie, creata autohton, printr-un rudimentar plan de austeritate, eronat si inoportun.

Probabil americanii, optimisti din fire, ar spune romanilor, pesimisti, din constructie si educatie, « better later than never », adica « mai bine mai tarziu decat niciodata ».

Subscriu la spiritul acestui indemn, salutand prezenta revistei de afaceri Forbes Romania, de 3 ani, pe o piata grea, marcata de acelasi numar de ani de criza economica si financiara.

Totodata, salut curajul adoptat in politica redactionala, in abordarea de subiecte grele, la unul dintre acestea, la 9 august 2010, participand direct. Subiectul viza amnistia fiscala, legatura intre o posibila astfel de operatiune si relansarea economica, insa cum astfel de analize inflameaza opinia publica, mai mult decat in state precum Italia, Germania, Belgia, Franta, Olanda, Irlanda, SUA, care au adoptat aministia fiscala, intr-un fel sau altul, in anumite perioade ale dezvoltarii lor economice, a ramas un articol izolat, intr-o revista de business, chiar foarte valoroasa fiind.

Insa, este de apreciat ca, acest suport media, cu numai 3 ani de existenta, pe o piata inca neformata, in tranzitie eterna, spre ce, inca nu am reusit sa deslusim, concentrand elitele noastre in business si analiza economica, abordeaza subiecte complexe, ce pot initia si genera dezbateri publice nationale, care sa aiba ca finalitate, apropierea cat mai rapida de arhitectura pietelor libere, generatoare de valoare adaugata pentru societate si prosperitate pentru cetatenii acesteia.

Poate unul dintre aceste subiecte si acum ma exprim in calitate de evadat din pesimismul general, care erodeaza fara incetare fibra nationala, aruncand-o zi de zi in tot felul de recesiuni, ba tehnice, ba statistice sau mai stiu eu de ce fel le va mai zamisli inteligenta,  inchipuite de diversi purtatori de cuvinte si idei, ar putea fi: Romania anului 2012, speranta si relansare economica, nu pesimism si scadere economica!

La multi ani, Forbes Romania!

 

 

Comentarii

mesaj

cogetoergosum
Vom fi un popor cu oameni dastepti cand toti vom traii ca danezii, norvegienii,suedezii implementand modelul lor impreuna cu,,Grandoarea
Cavalerismului,,
-Sufletul meu LUI.
-Viata mea Regelui.
-Onoarea mie.
Astfel se va relua istoria de unde au rupto altii.
Mass-media sa prezinte de ce la ei se poate,si cum, si la noi nu.