OFFSHORE-URI –EUROPENII ISI MUTA CONTURILE PE ALTE CONTINENTE - PUTEREA.RO

Share this
Vineri, 12/04/2013

Românii cu offshore-uri părăsesc Europa. În urma scandalurilor în care au fost implicate paradisurile fiscale, tot mai mulţi investitori caută să-şi mute banii din UE. Mai mult, potrivit experţilor, este posibil ca în următorii ani offshore-urile să fie complet paralizate de dorinţa mai multor state de a nu mai avea cetăţeni care nu îşi plătesc dările. Din cauza acestor iniţiative, Europa este în pericol să piardă sume imense de bani, pentru că deţinătorii acestora le vor muta în jurisdicţii mai liniştite, cum ar fi Emiratele Arabe, Dubai sau Abu Dhabi.

„Majoritatea clienţilor au început să-şi relocheze conturile firmelor offshore din Europa la bănci extracomunitare“, a declarat, pentru PUTEREA, Andrei Papanicoglu, Filings Specialist pentru Evedex L.L.C., firmă ce se ocupă cu constituirea de offshore-uri. „Desigur, începând cu luna trecută, practic destinaţia offshore favorită a românilor, Cipru, a devenit pentru mulţi un coşmar. Vorbim, cel puţin pentru o vreme, de dispariţia unui paradis fiscal. Evedex a decis ca pentru moment să sisteze fondarea de companii noi în Cipru. Practic, la acest moment ne concentrăm eforturile pentru relocarea conturilor bancare deschise la bănci din Cipru de către clienţii noştri la bănci extracomunitare. În contextul actual, pierzând practic o jurisdicţie importantă, s-a redus numărul de înmatriculări de firme în regim offshore cu aproape o treime” a declarat Papanicoglu.

Acesta a mai declarat că la momentul actual se observă o scădere puternică a apetitului investitorilor pentru jurisdicţiile europene. „Companiile offshore reprezintă în continuare cea mai importantă soluţie de optimizare fiscală şi de protecţie a averii, însă de acum înainte cred că putem vorbi de o diminuare considerabilă a interesului investitorilor pentru jurisdicţiile europene. De asemenea, sunt de preferat băncile extracomunitare pentru care secretul bancar constituie o prioritate”, a menţionat reprezentatul Evedex.

Ionel Blănculescu: Paralizie

Persoanele şi companii care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul companiilor offshore vor trebui să îşi mute activitatea din ţări ca Cipru, din motive de stabilitate şi siguranţă a banilor, a declarat analistul Ionel Blănculescu. „În offshore-uri sunt trei tipuri de companii sau indivizi care îşi virează banii. Prima categorie sunt companiile care folosesc paradisurile fiscale pentru optimizare fiscală, adică cu scopul de a evita anumite taxe şi impozite din ţara-mamă. În contexul actual de incertitudine, ele vor continua să folosească offshore-urile, dar se vor muta în alte ţări. Adică vor pleca din Cipru şi vor merge în Malta sau Luxembourg. A doua categorie sunt cei care vor să îşi ascundă banii. Vorbim aici de politicieni care nu vor ca averile lor să fie cunoscute, de oameni care îşi iau soţii tinere şi vor ca o bună parte a banilor să fie în siguranţă. Aceştia, la fel ca prima categorie, vor continua să se folosească de avantajele paradisurilor, schimbând, în acelaşi timp, locaţia. Acum, a treia categorie este cea care a creat cele mai multe probleme. Mai exact, afacerile ilegale, cum ar fi contrabanda sau traficul de orice fel. La acestea se adaugă şi cei care obţin bani din acte de corupţie. Aici e problema din cauză că, în ultima vreme, tot mai multe ţări intră în baza de date automată de raportare bancară, adică va fi dificil ca cineva să mai păstreze secrete sumele aflate în străinătate”, a precizat analistului.

Acesta a mai menţionat că, din cauza iniţiativei Franţei, există şansa ca în câţiva ani toate offshore-urile să fie complet paralizate. „Cipru a fost îngenuncheat, Slovenia la fel. Luxembourg, Malta şi Liechtenstein relaxează secretul bancar. Este clar că unul dintre efectele crizei, vizibil abia acum, este dispariţia paradisurilor fiscale. Franţa e vârf de lance acum, care a anunţat că vrea distrugerea offshore-urilor din Europa şi din restul lumii. Pentru ei, paradisul fiscal e orice ţara care nu vrea să transmită datele financiare ale clienţilor lor francezi. În doi-trei ani vor fi paralizate. Va fi foarte dificil pentru cei care vor să ascundă bani să o mai facă”, a declarat Ionel Blănculescu.

Cristian Pârvan (AOAR): Populism

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, consideră că tot scandalul din jurul paradisurilor fiscale este unul populist, făcut cu scopul de a arăta oamenilor de rând, care au susţinut ţările din timpul crizei, că s-a început să se ia măsuri împotriva celor avuţi. „În termen scurt, offshore-urile nu mor. Ele au fost făcute de companiile cu mulţi bani. Trebuie să înţelegem că ce se spune acum, se spune pentru că marea partea a crizei a fost susţinută de cei mulţi şi acum e timpul să se transmită nişte mesaje de egalitate. Asta e stratagema. Toate măsurile propuse până acum pentru controlul paradisurilor fiscale contravin teoretic cu libera circulaţie a capitalurilor. Oricum, ce s-a întâmplat în Cipru era cunoscut încă de la intrarea acestuia în UE. Per total, eu cred că tot ce se va întâmpla va fi să se publice încă o sută de nume sonore ca să fie mulţumită lumea obişnuită şi gata”, a declarat Pârvan.

Gabriel Biriş: Isterie

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriş consideră că dorinţa Franţei de a distruge paradisurile fiscale, cel puţin în Europa, nu va aduce nici un benefiu Uniunii, pe motiv că toţi banii vor fi transferaţi în alte paradisuri ca Emiratele Arabe şi Dubai. „Când ne referim la offshore-uri, cu excepţia Liechtensteinului, nu sunt multe care să fie jurisdicţii offshore în adevăratul sens al cuvântului. Definiţia unui offshore este ca nivelul impozitelor să fie zero, să fie doar o taxă anuală pentru licenţa companiei şi să nu existe o raportare oficială a venitului. Ca exemplu, România a avut 32% venituri fiscale în PIB, iar Cipru a avut 36%. Cum poţi să îl numeşti offshore, atunci când clar nu e. Ce au ţări ca Cipru, ca Malta, este un regim favorabil pentru companiile de holding. De aceia sunt şi numite „international financial center”. Acum, dacă Europa va omorî aceste ţări, care au ieşit din sărăcie nu prin industrie, ci prin servicii financiare, atunci omori găina cu ouăle de aur. Dacă le omori, trimiţi toate acele miliarde în Emiratele Arabe sau Dubai. Această isterie nu va ajuta cu nimic UE. Eu cred că este doar o doză foarte mare de populism”, concluzionează Biriş.

Bani deţinuţi de români în paradisuri fiscale:

2-3 % din PIB

3-4 miliarde de euro

http://www.puterea.ro/articol/offshore_uri_europenii_isi_muta_conturile_...