OLTCHIM, ULTIMELE 48 DE ORE SI "ZIUA DE DUPA"

Share this
Sambata, 29/09/2012

 

Mai avem de suportat 48 de ore acest joc macabru si in acelasi timp comic, in jurul privatizarii Oltchim. Pana atunci va propun sa ne prefacem ca, credem, scuzati-mi aceasta apropiere de cuvinte, cu tenta cacofonica, insa este cea mai potrivita in contextul dat, ca luni dimineata cele 45 de milioane de euro vor fi disponibile in saci, pentru plata pretului, implicit pentru plata salariilor muncitorilor Oltchim si repornirea lui.

De ce va fac aceasta propunere? Pentru ca ii datoram d-lui Diaconescu macar aceste 48 de ore din viata noastra, care vor fi, daca-mi acceptati propunerea, de o prefacatorie fara margini. De ce i le datoram? Pentru ca, prin participarea sa la o procedura de privatizare gresita, defectuoasa, criticabila din toate punctele de vedere, blocand-o, desigur din scopuri ce tine de activitatea politica a domniei sale, a evitat o tragedie, care probabil nu ar mai fi lasat nicio speranta de continuare a activitatii Oltchim. Preluarea acestuia intr-un mod ostil, in scop de inchidere, cu obiectivul de eliminare a unui concurent de pe piata europeana, fapt ce s-ar fi putut intampla intr-o procedura de privatizare, asa ca si cea desfasurata, in conditiile in care castigatorul licitatiei ar fi fost altul, in conditiile exigentei Uniunii Europene, constatata pe propria noastra piele, nimic nu s-ar mai fi putut face, nimic nu s-ar mai fi putut indrepta. Asa ca, in inocenta sa, dezarmanta de altfel pentru multi dintre noi, care inca isi pun intrebari existentiale in legatura cu “daca are sau nu banii”, dl. Dan Diaconescu a evitat realmente o tragedie la nivelul obiectivului economic romanesc, de importanta nationala, Oltchim, dupa cum spuneau mai marii serviciilor secrete si o drama la nivelul fortei de munca implicate, inclusiv pe orizontala economiei. A propos, nu stiam ca Romania are un “serviciu de spionaj”, asa dupa cum a declarat dl. Melescanu, vorbind vineri despre Oltchim, luandu-l probabil gura pe dinainte, serviciul condus de domnia sa fiind, din cate stiu eu, poate ma insel, de informatii externe, care cel putin pentru opinia publica internationala suna altfel.

Asa ca, haideti sa ne prefacem ca, credem ca luni dimineata vor fi achitati banii, cele 45 de milioane de euro si va fi preluata povara miliardului de euro, care atarna de Oltchim, sub forma de efort financiar necesar abordarii acestei mari probleme pentru economia nationala.

Macar atat ii datoram d-lui Dan Diaconescu, urmeaza “ziua de dupa” si aceea va fi cu siguranta ceea ce va conta!

Comentarii

Mafioti!

Mafioti ce sinteti cu excrocul vostru de DD!!

Ca si alta data, ma inclin, domnule Blanculescu !

Sunteti singurul dintre personajele din media (economisti sau formatori de opinie) cu care nu pot fi decat de acord !

Am privit stupefiat spectacolul grotesc - vanzarea pachetului de actiuni detinute de stat la Oltchim - desfasurat in ultimele saptamani. Mi-am adus aminte de carticelele din colectia romanului de doi lei pe care le citem cu nesat in copilarie : bani, politica, spionaj, mafia, multinationale (vectori de putere politica), Rusia-Putin (bau-bau-ul de serviciu al "elitei politice" (bah!) bastinase. A lipsit Mata Hari.

Stiu ca lucrurile sunt complicate. Ghemul de probleme mostenite si acumulate dar nerezolvate dupa '89 s-a facut tot mai mare.

Dintr-o oarecare experienta de conducere afirm ca modelul politic in Romania se rezuma la binomul putere=bani. Ceea ce s-a intamplat la Oltchim s-a repetat de mii de ori (va pot da exemple din cunoastere directa).

Si totusi, ce facem cu tara asta ?!

Mi-ar place sa lucrez cu Dumneavoastra.

Cu respect ,
andrei busurca, braila
29 septembrie 2012

Felicitari pentru articol

Cu siguranta Ponta face joc de glezne si nu doreste sub nici o forma sa fibnalizeze acest contract,pacat ca multa lume nu vede ce doreste DD sa faca cu adevarat-salvarea a ceea ce este romanesc.Nu vor sa ii dea nici unui roman,indiferent de nume ,acest combinat....au alte interese(dar le este si frica pt ca au acte contabile compromitatoare ,acolo au furat miliarde de la noi)