RETRAGEREA NOKIA DIN ROMANIA, EXPRESIE A FUNCTIONARII IMPECABILE A MECANISMELOR ECONOMIEI DE PIATA

Share this
Joi, 29/09/2011

Cum evenimentele economice curg cu o viteza uluitoare, voi incerca foarte pe scurt sa explic ce se afla in spatele retragerii Nokia din Romania.

Nokia a fost spulberata pe plan global de Apple si Samsung, pe piata smartphone-urilor, dupa 15 ani de suprematie mondiala.

Nokia a inregistrat scaderi masive in planul vanzarilor smartphone-urilor, de aprox 33 %, iar global, la nivelul telefoanelor mobile de 25 %. A fost retrogradata de toate agentiile de rating, cu perspectiva negativa.

Ceea ce trebuie spus:

  1. Retragerea Nokia din Romania este efectul concurentei accerbe pe aceasta piata, in care, in special Apple, prin I-phone 3 si 4, sa nu mai vorbesc de 5-ul pe care-l asteptam cu totii, in aceasta toamna, a spulberat tot ce a intalnit in cale;
  2. Plecarea companiei nu are nicio legatura cu criza economica, care a afectat intr-o masura neglijabila acest segment;
  3. Nu are nicio legatura  cu Guvernul Romaniei, chiar daca prin sistemul de avertizare timpurie, de tipul warning!, acesta ar fi trebuit sa cunoasca si sa pregateasca opinia publica locala si nationala cu mult inainte sa se produca socul;
  4. In final, retragerea Nokia nu are nicio legatura cu decizia Finlandei de a bloca aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Asistam astazi numai la o punere in scena a unui efect al aplicarii, ca la carte, a mecanismelor economiei de piata, in cea mai pura forma posibila.

Este formula prin care o corporatie transnationala, in multe cazuri mai puternica decat un stat, se protejeaza, prin limitarea pierderilor, iar in acelasi timp, se restructureaza, reprofileaza si redefineste, urmand sa revina in forta pe piata pe care o paraseste temporar.

Acelasi lucru, daca s-ar fi aflat in vointa si decizia sectorului privat corporatist, ar fi trebuit sa se intample si in cazul Greciei, in sensul aplicarii fara echivoc a procedurii de faliment, insa cum decizia in acest caz apartine politicienilor UE, in special Merckel si Sarkozy, asistam la ingroparea acestui stat in incompetenta si interes ocult, nota de plata urmand sa fie achitata de poporul grec.

Aceasta este diferenta intre cele doua stiluri de a gestiona, privat-performant, politic-neperformant.

 

 

Comentarii

cand ne vom shimba stilul de gandire

Nici pana azi ,la atat timp de la revolutie ,nu ne-am schimbat stilul de gandire si nu am devenit responsabili;

o afacere e o afacere ,adica aduce castig PARTICIPANTILOR ,daca e bine gandita ,sau pierderi ,daca...........
Cei prinsi in aceasta afacere raman acolo unde reusesc sa castige.Muncitorii au fugit toti la N.pentru ca se platea mai bine decat in alte parti ,deci pentru ca aveau avantaje ...cine a fost intelept s-a gandit de la angajare ,ca va veni o zi a incheierii contractului -nimic nu e vesnic ,doar prostia ....si daca s-a gandit a luat masurile necesare sa nu fie la momentul final DISPEERAT ...ci sa aiba posibilitatea deschiderii unei alte usi .....
De ce trebuie cinev ...altcineva decat fiecare din noi -sa ne poarte de grija si sa gandeasca in locul nostru? De ce trebuie sa ne ajute cineva ,pentru ca noi nu am fost prevazatori sa ne purtam de grja zilei de maine??
e drept ca fiecare afacere se incheie pe baza unor clauze contactuale ,care trebuiesc respectate de participanti ,nerespectarea se penalizeaza ...dar atat ,fiecare e proprietarul propriei sale vieti si responsabil pentru ea....nimeni nu are repsonsabilitatea sa ne poarte de grija si sa gandeasca pentru noi.....DE CE ASTEPATM MEREU ,CA CINEVA SA GANDEASCA PENTRU NOI,SA NE DEA CEEA CE NE TREBUIE SA VIETUIM, SA NE SPUNA CE SA FACEM .................

Stil de gandire

Foarte corect rationamentul !

Blanculescu

Radu Ursu

Domnule Blanculescu, rationamentul dumitale este O.K.,dar de ce nu va puteti pune iintrebarea. :Romania este chair un sat fara caini, unde vine oricine, ne punem pres, si daca nu mai are profit si ia bagaajelul si gata pleaca.
cam preasubtire rationamentul dumitale.Coresct, Nokia nu a tinut pasul cu concurenta si atunci de ce daca tot ne laudam de parteneriatul public-privat de ce nu atragem investitori de top in Romania nu unii care vin ,nu paltesc taxe si impozite, chiar asta este economia de piata si ne pupa pe portofel.Indiferent cum a venit NOKIA in Romania, se pune intrebarea, daca marele Hossu de la sindicate stia contractul incheiat de nemtii din Bochum cu NOKIA de ce nu l-au aplicat si romanii.V aspu eu, ca repet, ne-am facut pres cu acesti indivizi care vor sa mai traga un tun ,am auzit prin india.Or fi indienii, fara incaltari in picioare, dar va spun eu, domnule ,stiu sa -si engocieze totul, asa ca Nokia asta frumaosa ca o fata mare la maritat nu va face ce a factu in Romania ca 2206 de oameni sa ramana pe drumuri, va place domnule Blanculescu.
Numai prin Investitii masive cu aprteneri seriosi, se mai poate repara ceva in tara asta, altfel ne meritam saorta.
Cand mai faceti afrimatii intorceti-le pe toate fetele,d e genul, uite asta este economia de piata.
Dumenavoastra ce interese reprezentati in Romania ca tot va vedem pe la televizor si va dati cu presupusul.
la fel si cu Rosia Montana, mai vedeti ce se intampal in alte zone ale lumii cu procedeul de ceanurare, dumenata stii ce isneamna sa se modifice relieful si cat de nocive sutn ceanurile.Nu stiti,va spun eu.
Specialistii si cei din Academia Romana au spus-o raspicat, contract total dezavantajos pentru aprtea romana cu consecinte dezastruoase asupra mediului inconjurator.Nu mai fitichair Guru al economiei romanesti , ca nu va priocepeti chiar la toate.
O Zi Buna !