ROMANIA, IN TOPUL EVAZIUNII IN EUROPA: ECONOMIA SUBTERANA, 38,2 MILIARDE DE EURO - PUTEREA.RO

Share this
Marti, 16/04/2013

Economia subterană continse dezvolte în România, nestingherită de autorităţi. Potrivit unui studiu realizat de unul dintre specialiştii în măsurarea economiei subterane, profesorul Friedrich Schneider de la Linz University, economia subterană din România a ajuns la38,2 miliarde de euro, respectiv 29,8% din PIB. Potrivit specialiştilor, statul român pierdeanual între 15 şi 20 de miliarde de euro de pe urma economiei subterane, adică procentul de 50% care ar putea fi încasat prin taxe şi impozite.

După ce, în 2010, economia subterană în România a cunoscut un "vârf" ca pondere a ei în PIB (29,8%), nivelul acesteia a coborât cu 0,2 puncte procentuale, dar în termen absoluţi ea a crescut la 38,2 miliarde de euro, se arată în studiul citat de HotNews. Comparativ, în UE, media economiei subterane se cifrează la 19% din PIB-ul regiunii.

Astfel, România se află în prezent pe locul doi în Europa, după Bulgaria, în topul ţărilor cu cele mai dezvoltate economii subterane, ca pondere din PIB. Paradoxal, se pare că autorităţile autohtone nu cunosc cu adevărat dimensiunea acestui fenomen. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat recent ce economia subterană, deşi este greu de cuantificat, oscileazăundeva între 3,5-8% din PIB. Totodată, a mai spus Chiţoiu, 2-3% din PIB-ul ţării, însemnând 3-4 miliarde de euro, pleacă în paradisurile fiscale.

Blănculescu: Pierdem între 15 şi 20 miliarde de euro

Combaterea economiei clandestine poate fi făcutăîn prezent doar printr-o forţă de control unită şi în colaborare directă cu alte astfel de instituţii de peste hotare, fapt cauzat de libera circulaţie a capitalurilor, este de părere fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu. „De economia subterană se ştie că este la un nivel situat undeva între 30 şi 36% din PIB. Unii chiar au vorbit de 40%. Acestă economie este una nefiscalizată. Dacă ar fi să o impozităm, teoretic, am putea încasa 50% din ea. Practic, noi acum pierdem undeva între 15 şi 20 de miliarde de euro. Ceea ce face în prezent Ministerul Finanţelorîn privinţa unificării instituţiilor de control poate avea succes în combaterea economiei nefiscalizate şi a evaziunii. Noua entitate de control va trebui să coopereze îndeaproape cu instituţiile străine, întrucât evaziunea a început să se internaţionalizeze, circulaţia de capitaluri fiind acum mai liberă ca niciodată”, ne-a declarat Blănculescu.

http://www.puterea.ro/articol/romania_in_topul_evaziunii_in_europa_econo...