ROUBINI: CAPITALISMUL SE AUTODISTRUGE ! BLANCULESCU: CAPITALISMUL NU SE AUTODISTRUGE, SE TRANSFORMA !

Share this
Marti, 04/10/2011

In urma cu cateva zile, intr-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, economistul Nouriel Roubini a socat, printr-o declaratie pe cat de surprinzatoare, pe atat de inconsistenta si anume: “Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge. Asta se intampla acum...

Economia nu se regleaza singura. Am crezut ca pietele functioneaza, dar nu este asa! “

Cu toate ca il consider pe Nouriel Roubini mentor si nu se cuvine sa-ti contrazici mentorul, astazi am sa fac o exceptie, tocmai ca urmare a gravitatii declaratiilor facute, care, intr-un anumit context statal si de conjunctura, pot  avea efect de explozie, al carei suflu sa mature multe teorii si evolutii economice valide, care au dus la prosperitate, pana in prezent.

Cu titlu de exemplu, ganditi-va ce impact au asemenea abordari, din partea unui guru mondial in ale economiei, recunoscut global, in state gen Venezuela, Belarus, Iran si multe altele, asemenea !

Sa explicam :

Karl Heinrich Marx (1818 – 1883), filozof german, economist si publicist, intemeiaza impreuna cu Friederich Engels (1820 – 1895), filozof politic german, teoria socialismului stiintific, publicand in anul 1848   « Manifestul Partidului Comunist « .

In sinteza, abordarea lui Marx, dupa care Roubini se inspira astazi, este urmatoarea : «  Istoria tuturor societatilor cunoscute este istoria luptei de clasa... Sistemul capitalist, la fel ca si sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne, care il conduc la distrugere. “

Dupa cele doua abordari, contemporana – Roubini si clasica – Marx, cu modestia necesara, am sa va prezint abordarea mea, garantand ca va fi a treia cale, ce va fi urmata in urmatorul deceniu, ca efect direct al crizei severe economice cu care ne confruntam de 3 ani si ne vom mai confrunta inca 3.

 Capitalismul nu se va distruge, asa cum afirma in urma cu 163 de ani Karl Marx si nici nu se va autodistruge, asa cum afirma Roubini in urma cu cateva zile ! Se va transforma !

As parafraza pe Antoine-Laurent Lavoisier, ( 1743 – 1794 ), chimist francez, care spunea «  In natura, nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma ! « .

Se va transforma intr-o forma relativ noua, denumita Capitalism Moral. Ideea centrala a capitalismului moral este ca succesul financiar sustenabil al unei companii, corporatii sau banci de investitii, acestea din urma fiind in centrul discutiilor de astazi, ca si creatoare ale crizei financiare, depinde de masura in care modelul de afaceri adoptat incorporeaza principiul responsabilitatii sociale si al obligatiei de buna administrare. Este vorba de reconcilierea interesului privat cu binele public.

Capitalismul moral apara ideile fundamentale ale capitalismului , carora li se aduga premise etice, conducand la crearea unui sistem de piata libera, mai moral.

Introduce principiul responsabilitatii sociale, fata de toate grupurile cointeresate, a valorii morale, motor al capitalismului moral, generator de atitudini, comportamente si in final, strategii si decizii, influentand in bine categorii intregi de oameni, participanti la actul economic de  creatie si distributie. ( inspirat din Stephen Young, “ Capitalismul moral. O reconciliere a interesului privat cu binele public. “)

Pe de alta parte, pietele functioneaza si inca foarte bine. Au dovedit aceasta atunci cand au sesizat dezechilibre majore  in SUA, 2007 – 2008, reactionand foarte dur, prin criza economica globala, la care suntem  astazi, actori si martori.

Ca nu sunt lasate sa functioneze, aceasta este cu totul si cu totul altceva.

Falimentul Greciei este intarziat si amanat prin mijloace administrative, de iresponsabili aflati vremelnic la carma UE si a principalelor state componente, lideri de facto ai acesteia. Piata functioneaza, sesizand starea de faliment in care se afla statul elen, izolandu-l pe scena financiara privata, retrogradandu-l ca rating, ca pe orice bolnav contagios. Faptul ca i se amana deznodamantul, prin metode administrativ-birocratice, nu va face decat ca nota de plata, ce va fi achitata de poporul grec, sa fie cu mult mai amara si mai mare decat in prezent. Pietele isi vor arata coltii din plin in acest caz si sper, ca nu le vom invinovati din nou la acel moment !

In concluzie, atata timp cat capitalismul reprezinta ideologia ce domina economia mondiala, care a spulberat, in urma cu mai mult de 20 de ani, ideologia adversa, asa zis comunista, in lipsa de alt sistem economic, care sa-si fi dovedit viabilitatea, nu ne ramane decat, dupa lectiile crizei economice, pe care o strabatem cu atata greutate, sa-l transformam intr-un capitalism moral, care sa fie capabil si apt sa realizeze reconcilierea intre lacomia si goana dupa profit, atat de cunoscute si familiare astazi  si binele public. Chiar daca aparent ar putea fi considerata o utopie, aceasta este a treia cale, spre care ne vom indrepta, cu sau fara vrerea noastra, astazi sau maine, insa nu mai tarziu !

 

 

Comentarii

luc

Capitalismul se va autodistruge pt. ca nu exista pic de moralitate in mecanismele sale. Mai asteptati vreo 20 de ani sa vedeti. Maximizarea profiturilor va insemna eliminarea omului de la locul de munca si inlocuirea lui cu masini (utilaje, roboti, etc). Oamenii vor sta acasa (cine are casa), firmele vor produce un timp dar din cauza somajului extrem de ridicat, nu vor mai exista cumparatori. Asa ca usor usor se vor inchide. Alti cativa someri, prin urmare. Statele nu vor mai avea bani sa sustina somerii asa ca ceva va trebui sa se intample pentru a iesi din criza. Iar acel ceva inseamna ceva radical. Degeaba contribui eu acum la sistemul de pensii, nu o sa iau niciun ban de la stat. Nu va avea de unde sa-mi dea. Asa ca ori murim din cauza chimicalelor din mancare, ori murim de foame. Cam asa se va intampla.

Ar trebui gasite cauzele generarii somajului. Lupta impotriva somajului nu inseamna reprofilarea temporara a somerilor. Te reprofilezi, dar in scurt timp ramai iar fara job din acelasi motiv expus mai sus. Nu rezolvi problema de fond ci asiguri doar prelungirea agoniei. Uitati-va la cei peste 45-50 de ani, nu-i mai angajeaza nici draqu. Poate pe ici-pe colo agenti de paza pe salariu minim.

Cum as vedea eu iesirea din criza? Una din idei, pare nebuneasca, dar... ar putea fi urmatoarea: firma x cumpara utilajul x care va inlocui 10 oameni. Profitul obtinut in urma investiei va fi mai mare, logic. Nu mai exista costuri pe forta de munca tocmai eliberata. Plus ca exista si productivitate marita. E, acel profit ar trebui supra-impozitat, nu scutit de impozit ca acum. Impozitul respectiv ar putea fi folosit in beneficiul somerilor (poate chiar a celor care au fost inlocuiti). Retineti ca DACA NU EXISTA CONSUMATORI, PRODUCTIA VA INCETA la un moment dat.

Nu mai plage, Jane Plansul e de forma.

Jana nu e moarta. Jana se transforma.
(http://www.youtube.com/watch?v=rBqcrSh7wGo)
Pe cuvant de onoare ca m-ati amuzat .
Unele transformari sunt , insa , prea radicale . Si capitalismul s-ar putea sa aiba parte de una (asa ca Jeana!). Sa moara din prea mare succes . Caci ce s-ar face o mare corporatie , un tycoon , care s-ar trezi ca principalul activ al sau nu este o firma, un cont gras de banca ci o regiune sau chiar o tara mai mica ?! Sa va zic io - ala nu mai este capitalist ci feudal. Adica trebe sa se mai intereseze si de alte cestii decat profitul si din cauza de "morala" ci ptr ca profitul sau provine din adminsitrarea societatii ca intreg
Si moral .. capitalism si moral .. suna a curva virgina Daca ar fi fost altfel avea grija sa nu se ajunga la criza de azi ...
Acu ca sa nu credti ca is un oaresce ... exaltat fara bruma de cultura
http://www.scribd.com/doc/18501028/Seculara-Inapoiere-a-Romaniei

A da Venezuela . Tot aia e . vrea nu vrea depinde de Sistemul Mondial. Care intamplator (sau nu) este capitalist ....

Transformare a capiatlismului ?

Este o utopie ceea ce propuneti,preluata este adevarat de la Stephen Young,care de altfel ar fi si corecta.Dar cine sa o aplice ? Cei instruiti la scoala "profitului cu orice sacrificiu" (modelul american + european),cei care sint platiti evident cit nu merita nimeni pe acesta planeta (organizatiile bancare;fonduri financiare),cei care s-au obisnuit sa traiasca foooarte bine neproducind nimic (exemplu : politicienii lumii;gauralivii de pe la TV;analisti tip gura-casca ; jurnalisti fara minte si intructie) ?
Trecerea spre o noua forma de capitalism se va face sigur pornind de la "0" cu totii,deci abia dupa pasajul si suferinta unei generatii (probabil ajutata sa se imputineze mai rapid de ceva razboaie locale),educata si convinsa ca nu se mai poate trai ca astazi.Deci mai avem de asteptat....(cei care vor mai supravietui...).
Cu mare stima d-le Blanculescu , Cornel

capitalism

Precum am fost invatati de-a lungul orelor de politica comunista ,in licee deja,forma de capitalism!era devizata in subiecte de la ore la ore ,in materia manualelor!Capitalismul in forma actuala se va contura in forme de morala imperiala ,impusa de fiecare stat propriului popor,si de a se deviza din rindul altor state!Luati exemplul MARII BRITANII! si o decizie poate neclara de a parasii U.E!

ROUBINI: CAPITALISMUL SE AUTODISTRUGE ! BLANCULESCU: CAPITALISMU

Sunt complet de acord, deoarece o forma de dictatura economica si sociala, tip comunist, in epoca comunicatiilor, este o utopie. Asta nu inseamna ca nu vor fi incercari, asa cum se intampla si la noi astazi.

Se transforma in cenusa .

V-am vazut la TV .Sunteti singurul care a atins in trecere problema reala cu cateva explicatii .Din pacate cred ca cea ce sustineti cu transformarea morala este numai o speranta .Seamana cu "omul de tip nou" din socialismul multilateral dezvoltat , "bancherul de tip nou", moral.
Nu vine nici un capatuit sa depuna ce a sifonat din economiile tarilor ca sa devina un moral.
De ce ar dorii sa devina moral asa "peste noapte",nu i-se inchide nici o usa este baiat de salon.In consecinta vor jefui pe mai departe ce duce la distrugere totala .