Se simte prezenta unui cap limpede la Ministerul Finantelor

Share this
Luni, 22/08/2011

Circula de cateva minute, pe anumite suporturi media, o informatie economica, cu mult mai importanta decat pare la prima vedere. Este vorba de o propunere a Ministerului Finantelor, de modificare a Codului Fiscal, in sensul majorarii redeventelor incasate de stat pentru toate activitatile miniere, pentru transportul si tranzitul de petrol,pentru operatiunile realizate prin terminale petroliere aflate in proprietatea statului, precum si pentru inmagazinarea gazelor.
Aceasta intentie a ministerului pare sa ne prezinte o noua atitudine si anume, transferul centrului de greutate, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, dinspre populatie, inspre partea bogata a economiei, companii cu cifre enorme de afaceri si profituri pe masura.
Laudabil, de apreciat si de incurajat!
Daca Ministerul Finantelor va putea extinde, pana la aparitia modificarii Codului Fiscal, domeniile din care ar putea sa alimenteze Trezoreria cu resurse financiare, pe langa cele deja cuprinse, daca va actiona cu curaj si va aplica majorari serioase, nu numai simbolice, daca va rezista lobby ului marilor companii, care sunt beneficiarele resurselor concesionate si care la momentul la care editez acest text, deja isi ascut armele si-si pregatesc munitia de contracarare a masurilor, atunci cu siguranta vom putea afirma ca in acest important bastion guvernamental se simte prezenta unui cap limpede.
A impozita si taxa bogatia, sub toate formele in care aceasta exista este solutia inteligenta si preferabila taxarii populatiei, care si asa a dus greul primilor 2 ani si jumatate de criza.
Atentie insa, a incercat si cel mai puternic om de pe planeta, presedintele SUA, sa taxeze bogatii si a esuat in mod deplorabil si lamentabil, netrecand nici macar pragul marilor rechini financiari de pe Wall Street, sponsori generosi inclusiv ai administratiei in functie. A devenit un pleonasm in economia globala expresia a taxa sponsorii electorali.
Vom urmari cu mare atentie si vom incerca sa anihilam lobby ul in ceea ce priveste aruncarea in derizoriu a acestei masuri, a acestui nou inceput! Daca majorarea redeventelor va deveni ridicola, aceasta va insemna ca lobby ul si-a indeplinit obiectivul. Dimpotriva, daca aceasta majorare va fi dusa la nivelul cel mai de sus permis si suportabil, atunci inseamna ca intr-adevar, o noua atitudine este generata de guvernanti si anume atitudinea corecta, de infruntare a efectelor crizei economice globale si nationale.

Comentarii

Aproape ultimul gand de luni

Din vremuri de demult, auzeam o expresie... "cu o floare nu se face primavara" si ma cuprindea mirarea provocata de aparenta insensibilitate a celor "maturi". In mintea mea, o floare insemna mult, insemna suflet, insemna culoare, insemna mireasma, insemna o minune demnezeiasca...
Acum, citind despre aceste intentii, imi vine sa ma bucur, asa, ca in copilarie, dar brusc ma cuprinde maturitatea si imi vine sa ma intreb... cu o floare se poate face primavara?
Dar incerc, si reusesc, sa nu ma mai intreb, ci sa astept sa vina primavara cu adevarat.