STATUL SE INTOARCE IN FORTA:POATE INFIINTA COMPANII SI POATE PARTICIPA LA MAJORARI DE CAPITAL. MINISTRUL ENERGIEI:"NU AVEM DE GAND DEOCAMDATA SA CUMPARAM ACTIUNI PETROM,DAR DACA AM VREA,AM PUTEA" -ZIARUL FINANCIAR

Share this
Joi, 24/09/2015

Adoptarea ordonanţei marchează, simbolic deocamdată, reîntoarcerea statului în piaţă după zeci de ani în care singurul mandat a fost: „Vindeţi!“. Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă.

Analistul financiar Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB şi apoi ministru al controlului în guvernul Năstase, spune că, atâta vreme cât susţinem că între stat şi mediul privat nu trebuie să existe nicio diferenţă, este firesc ca statul să aibă la îndemână aceleaşi instrumente ca şi mediul privat.

„Este o chestiune pozitivă pentru că şi companiile astea de stat care au acum management profesionist au nevoie să aibă la dispoziţie tot instrumentarul. Pe de altă parte, discutam recent cu un investitor un aspect: de ce nu putem avea şi în România companii pe modelul CEZ? Acestea sunt aspectele pozitive.“

Blănculescu adaugă însă că o astfel de lege trebuie atent aplicată astfel încât, în cazul majorărilor de capital prin preluarea de creanţe (conversia datoriilor în acţiuni), de pildă, acest lucru să se facă numai la valoarea de piaţă pentru a nu se repera greşelile din trecut când prin majorări de capital astfel realizate s-au anulat de fapt datorii, pentru că acţiunile nu valorau nimic.

 

În urma aprobării ordonanţei, statul, prin Ministerul Energiei, poate ar putea să cumpere, de exemplu, acţiuniPetrom pe care Fondul Proprietatea le vinde în cadrul listării de la Londra.

„Nu avem de gând deocamdată să cumpărăm (acţiuni Petrom, unde statul mai deţine 20% din acţiuni – n. red.), dar, dacă am vrea, am putea (în urma adoptării ordonanţei de urgenţă de ieri – n. red.)“, a explicat ministrul energiei Andrei Gerea.

Ordonanţa, aşa cum este ea, se referă la companiile din energie aflate în curtea Ministerului Energiei, dar, potrivit ministrului de resort, nu este exclus să se decidă ca ea să fie aplicată şi în alte sectoare.

Ministrul energiei spune că aprobarea ordonanţei a avut ca raţiune o „urgenţă“, dar şi observaţii de ordin general, anume că statul, neputând participa, de plidă, potrivit legislaţiei în vigoare, la majorări de capital în companiile unde este acţionar, nu-şi putea exprima întreaga gamă de opţiuni, cum o pot face ceilalţi acţionari. „Urgenţa“ a fost că statul trebuie să înceapă rapid demersurile care să permită înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Această companie trebuie înfiinţată ca urmare a „memorandumului de înţelegere“ încheiat acum doi ani între statul român şi The Rompetrol Grup N.V. prin care compania kazahă cumpăra un pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în schimbul a 200 de milioane de dolari, înţelegere care prevede şi înfiinţarea unui fond de investitii kazaho-român de un miliard de dolari (80% The Rompetrol Group şi 20% statul român).

Însă, potrivit lui Gerea, vor exista beneficii pentru stat în toate companiile în care este acţionar întrucât acesta va avea de acum înainte drepturi egale cu toţi ceilalţi acţionari.

Odată cu privatizările din ultimii 15 - 20 de ani statul a devenit insignifiant în economie.

http://www.zf.ro/eveniment/statul-se-intoarce-in-forta-poate-infiinta-companii-si-poate-participa-la-majorari-de-capital-ministrul-energiei-nu-avem-de-gand-deocamdata-sa-cumparam-actiuni-petrom-dar-daca-am-vrea-am-putea-14743453