STRESS SI DISTRESS IN SISTEMUL BANCAR EUROPEAN - ZF.RO

Share this
Luni, 15/04/2013

La sfarsitul lunii martie catalogam drept criminala declaratia ministrului olandez  de finante, Jeroen Dijsselbloem, Presedintele grupului de lucru al ministrilor finantelor din zona euro, deja "prea celebru" Eurogrup, potrivit careia asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, devenind bail-in, atragand in sfera celor ce suporta pierderile inclusiv pe deponenti, ca si pe creditorii sau alte categorii de parteneri ai bancii in cauza.

Altfel spus, deponentii cu sume de peste 100.000 de euro, garantate la nivel european, se transforma in veritabili investitori, care-si asuma riscul depunerilor, iar in situatii de criza, suporta din banii depusi pierderile.

O asemenea inabilitate din partea unor inalti oficiali europeni, care desigur nu au nimic in comun cu sistemul bancar, nu mi-a fost dat sa constat pana acum.

Daca am accepta aceasta abordare, ca deponentul nu mai este deponent la sume de peste 100.000 de euro, ci investitor, atunci, pe cale de logica si de bun simt, ar trebui ca acesta sa primeasca, pentru perioada in care banca merge bine si nu are nevoie de sprijinul deponentilor-investitori, dividende, pe langa dobanda acordata la depozit. Dividendul este apanajul investitorului, legatura lui cu riscul afacerii in care investeste.
Cum acest lucru nu se va intampla, din motive lesne de inteles, cum declaratiile iresponsabile ale unor ministri de finante din zona euro afecteaza deja sistemul bancar european, care-si vede pe zi ce trece subtiata valoarea depozitelor, ce incep a migra spre zone mai sigure, gen: Singapore, Dubai, Doha, Kuwait si multe alte directii atractive, se impune un moratoriu, daca nu o interdictie pe acest tip de declaratii, care fac atat de mult rau Uniunii Europene.
A fi ministru de finante nu inseamna a te pricepe si la banci, asa ca oficialii europeni care au declarat ca situatia Ciprului a fost si trebuie sa ramana unica, sunt obligati sa-si convinga colegii finantisti numai sa taca, de multe ori tacerea fiind de aur, daca nu sa-si schimbe opiniile.
Altfel vom asista la inceputul distrugerii sistemului bancar european, cu toate eforturile Bancii Central Europene, exemplare pana in prezent, sub bagheta "magicianului" Mario Draghi si de ce nu la preluarea BitCoin-ului, care cu certitudine va deveni mai sigur si mai valoros decat euro.
Intorcandu-ne la seriozitate si responsabilitate in subiectul abordat, prevad si previzionez in acelasi timp ca propunerea ministrului de finante al Olandei, nu intamplator nu am folosit majuscule la scrierea functiei acestuia, NU VA DEVENI REALITATE, nu se va aplica, insa in acelasi timp va produce, cu cat timpul destinat dezbaterii se va prelungi, pierderi imense sistemului bancar european.

Depunatorii europeni, companii sau persoane particulare nu sunt convinsi si nu mai au incredere in autoritatile europene, ca acestea nu vor pune in aplicare planul criminal, astfel ca analizeaza si decid transferuri de sume imense de bani in afara spatiului european, ceea ce, in prezentele conditii de criza economica prelungita, produce mai mult rau decat bine, cu efecte chiar pe termen mediu si lung. Revenirea depozitelor migratoare in Uniunea Europeana, dupa o astfel de aventura, desigur ipotetica, va fi foarte dificila si de durata, increderea, activul numar 1 al unei banci, castigandu-se greu si pierzandu-se foarte usor.

Cum, ca cetateni europeni avem obligatia sa prevenim acte si fapte ce ar prejudicia infrastructura Uniunii in care in comun traim, pentru a evita alunecarea sistemului bancar european spre starea de naufragiu, in scopul scoaterii acestei "jucarii" din mainile unor iresponsabili, as propune sa o inlocuim cu o alta si anume evaziunea fiscala, care sa concentreze energiile si actiunile respectivilor spre crearea unui cadru eficient de combatere a acestui flagel, ce inghite anual in jur de 1000 de miliarde de euro din bugetele statelor membre, parte din aceasta imensa suma de bani putand fi destinata compensarii contributiei depunatorilor in banci, in caz de criza.

Astfel, la 22 mai, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de primavara, cum tema principala va fi lupta impotriva evaziunii si fraudei fiscale, propun si sugerez partizanilor ideii de distrugere a sistemului bancar european, cel fara de care de altfel este imposibila functionarea economiei europene, sa-si mute atentia de pe acesta pe noua tema, cu mult mai importanta si chiar din gradina proprie, a ministerelor de finante.
Spunea un intelept ca "i-au trebuit 3 ani sa invete sa vorbeasca si 40 de ani sa invete sa taca".

Se vede ca acest lucru nu i s-a intamplat initiatorului acestui proiect utopic, insa dupa o alta vorba celebra, "niciodata nu este prea tarziu!", asa ca sa privim cu optimism viitorul sistemului bancar european.

http://www.zf.ro/opinii/opinie-ionel-blanculescu-stress-si-distress-in-s...