TVA LA INCASARE - PREA FRUMOS SA FIE ADEVARAT

Share this
Joi, 12/07/2012

 Guvernul a anunţat, zilele trecute, că intenţionează să implementeze câteva dintre măsurile pe care mediul de afaceri le solicită de multă vreme, cum ar fi TVA de 9% în industria de morărit şi panificaţie şi plata TVA la momentul încasării facturii.
     Ministrul agriculturii Daniel Constantin speră ca "Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI această propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine". Oficialul a adăugat că, prin aplicarea acestei măsuri, autorităţile urmăresc aducerea la suprafaţă a "economiei gri". În cazul în care nivelul redus de TVA nu va fi aplicat chiar din acest an, bugetul pe 2013 va fi cu siguranţă construit pe o astfel de măsură.
     În ceea ce priveşte plata TVA la momentul încasării facturii, premierul Victor Ponta a anunţat că aceasta va fi aplicată pentru sume în cuantum de până la 500.000 euro, condiţia fiind ca plăţile să fie efectuate prin bancă.
     Pentru implementarea ambelor măsuri fiscale, este nevoie de acordul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
     Oamenii de afaceri sunt încântaţi de iniţiativele Executivului şi, în acelaşi timp, sceptici că acestea vor fi cu adevărat puse în aplicare.
     * Ionel Blănculescu: Măsuri excepţionale, pe care ne-am plictisit să le cerem
     Măsurile pe care Executivul intenţionează să le ia sunt foarte bune, potrivit lui Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, care ne-a declarat: "Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple".
     Domnia sa este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea acestei măsuri, întrucât va fi nevoie ca FMI să-şi dea acceptul: "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plata TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa".
     În prezent, pentru achitarea TVA la facturare, sunt utilizaţi bani de la furnizori sau de la bănci, "producând tot felul de distorsiuni în actul economic".
     Ionel Blănculescu consideră că, deşi iniţiativa este bună, nu am putea avea în acest an TVA de 9% în sectorul de morărit şi panificaţie: "În 2012 ar putea fi doar un proiect pilot, pe un singur produs, urmând ca la anul să avem TVA redusă la toate produsele din domeniu".
     * Cristian Pârvan: Nu vom avea TVA la încasare din august, pentru că este vacanţă parlamentară
     Plata TVA la încasare nu va putea fi făcută începând de la întâi august, cum a afirmat premierul Ponta, întrucât pentru acest lucru este necesară o Ordonanţă de Urgenţă, iar acum este vacanţă parlamentară, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a declarat: "Se aruncă pe piaţă diferite măsuri pozitive, le comentăm, ne batem capul cu ele, dar nimeni nu ştie dacă vor fi aplicate sau nu. De cele mai multe ori, rămân la stadiul de discuţii. În orice caz, când vom discuta bugetul pe 2013, va trebui ca toate aceste lucruri să fie prinse în anexele bugetului, pentru ca măcar anul viitor să poată fi implementate".
     Cristian Pârvan spune că va trebui să avem o fiscalitate adecvată, altfel nu vom putea îndeplini condiţiile Pactului Fiscal pe care l-am semnat şi vom fi penalizaţi de UE.
     În acest sens, potrivit domniei sale, sunt necesare o analiză de ansamblu şi o simulare, pentru a vedea ce se poate face în fiecare dintre segmentele fiscalităţii.
     * Ovidiu Nicolescu: TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire
     TVA la încasarea facturii înseamnă eliminarea unor cheltuieli fără acoperire şi a necesităţii unor credite, diminuarea unui blocaj financiar şi dobândirea unor resurse suplimentare, ne-a spus Ovidiu Nicoles­cu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
     Domnia sa consideră că abordarea unora dintre măsurile solicitate de mediul de afaceri dovedeşte receptivitatea Executivului la necesităţile sectorului.
     Ovidiu Nicolescu şi-a arătat speranţa că implementarea TVA de 9% la produsele de panificaţie se va reflecta în diminuarea preţurilor şi, res­pectiv, în creşterea cererii.
     * Aurelian Dochia: Modificarea TVA trebuie gândită cu mare atenţie
      Modificările legislaţiei cu privire la TVA trebuie gândite cu mare atenţie, în special reducerea acesteia pentru produsele de morărit şi panificaţie, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa consideră că, în prezent, nu există spaţiul necesar pentru astfel de măsuri. Este posibil ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să accepte iniţiativele, dacă Guvernul va reuşi să îl convingă că acestea nu au efecte negative asupra veniturilor bugetare, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, ne-a explicat Aurelian Dochia. "FMI nu este interesat de structura bugetului, ci ca acesta să se afle în echilibru. Dacă Guvernul reuşeşte să îl convingă de menţinerea echilibrului în condiţiile adoptării măsurilor cu privire la TVA, atunci este posibil să accepte. Sunt sceptic, însă, că acest lucru se va întâmpla", ne-a declarat domnia sa.
     Reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse trebuie analizată atent, pentru că este dificil de revenit asupra ei, în cazul în care nu produce efectele aşteptate, arată analistul economic.
     * Laurian Lungu: Încasarea TVA la plata facturii este benefică, în special pentru IMM-uri
     Încasarea TVA la plata facturii ar avea un impact pozitiv asupra economiei, în special pentru sectorul companiilor mici şi mijlocii, este de părere Laurian Lungu, managing partner "Macroanalitica". Domnia sa ne-a declarat: "Dacă punem în balanţă costurile şi beneficiile introducerii acestei măsuri, primele vizând momentul încasării TVA la buget, iar beneficiile, reducerea poverii pentru companii, vom observa că efectele pozitive le depăşesc pe cele negative. Sunt multe IMM-uri care se află în blocaje generate de neîncasarea facturilor pentru care trebuie să plăteas­că TVA şi care riscă să intre în insolvenţă din această cauză. Amânarea plăţii pentru momentul încasării facturilor reprezintă un sprijin important pentru companiile care se confruntă cu probleme legate de fluxule de numerar". Măsura are şi un efect pozitiv indirect, aceste companii rămânând în piaţă şi continuând să plătească taxe, arată economistul.
     În schimb, reducerea TVA pentru produsele de morărit şi panificaţie poate să aibă un impact neutru sau, chiar, negativ asupra încasărilor bugetare, atrage atenţia Laurian Lungu. "Există o probabilitate foarte mare ca veniturile la buget să scadă, chiar şi în condiţiile aducerii unei părţi semnificative din economia nefiscalizată la suprafaţă", consideră domnia sa, care este de părere că există alte mijloace care pot fi folosite pentru combaterea evaziunii fiscale. 

http://www.bursa.ro/oamenii-de-afaceri-tva-la-incasare-prea-frumos-sa-fi...

Comentarii

Preturile pot scadea,fara,modificarea,accizelor,cotei unice tva

Este posibil,numai,daca,la,HG,..referitor la plata tva,se adauga,fraza.-Se restituie producatorului,100%,accizele si tva,din facturi,INAINTEA,vanzarii-incasarii valorii produsului sau serviciului. Exemple:-1)Daca,produc,PAINE,eu cumpar,apa,curent,carburanti,drojdie,faina,gaze,sare,... care contin,accize si tva,pe care acum sunt obligat sa le includ in pret.Daca,mi se restituie 100% valoarea accizelor si tva din facturi,eu,NU MAI POT INCLUDE IN PRET SI VALOAREA ACCIZELOR si TVA.-Acesta este momentul din care pretul scade legal,real,justificat si poate fi controlat.-Simpla operatiune contabila de restituire 100% a accizelor si tva din facturi,rezolva in mod real,legal si fara costuri,problema,preturilor,STIMULAREA producatorului,locuri de munca,.. -2)Daca,produc,ALCOOL,TIGARI,.. si mi se restituie 100% valoarea accizelor si tva inaintea incasarii facturei,pretul acestor produse scade legal,justificat,poate fi controlat,si din acest moment,evaziunea si contrabanda nu mai este rentabila. -3)Daca,investim,intr-o,casa,sera,fabrica,turism,..noi cumparam materiile prime,acestea contin accize si tva,restituirea 100% a accizelor si tva din facturi,pretul investitiei sau serviciile din turism scad legal si pot fi controlate.Aceasta solutie STIMULEAZA,INVESTITORII,locuri de munca,peturi mai mici.Cu deosebit respect,din Bacau,Bogdan Ioan,10.oct.2012