TVA LA INCASARE TREBUIE ANULATA

Share this
Joi, 25/10/2012

Măsura de plată a TVA la încasarea facturii trebuie anulată sau formulată de aşa natură încât taxa pe valoarea adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede noua prevedere din codul fiscal, consideră Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

După ce normele de fundamentare a măsurii legislative care prevede plata TVA la încasarea facturii au fost postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), domnia sa ne-a declarat: "N-am descoperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem în aceeaşi situaţie - termenul pentru declararea exigibilităţii TVA a fost prelungit la 90 de zile, de unde începe toată nebunia. Aceas-tă măsură ar trebui anulată sau refăcută, pentru ca TVA să fie achitată chiar la încasarea facturii".

Ionel Blănculescu subliniază şi faptul că noile reglementări în domeniu interzic deducerea TVA până la momentul încasării facturii.

"Şi mai grav este că nu ne mai putem deduce TVA plătită către stat până când nu vom încasa sumele facturate", a spus analistul economic, adăugând că, pe lângă aceste două mari probleme care îngreunează foarte mult activitatea în contabilităţi, apar o serie de lucruri mai mici care pun piedici, cum ar fi plăţile parţiale.

Şi avocaţii din cadrul "Nexia" consideră că această măsură, care "are o denumire mai mult electorală, pentru că nu este TVA la încasare, este TVA la 90 de zile", va crea dificultăţi.

"Practic, mută creditul pe umerii celor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro, care, la rândul lor, nu-şi mai pot deduce TVA dacă TVA din factura emisă nu este exigibilă", au precizat, ieri, specialiştii de la "Nexia".

Potrivit acestora, noua măsură, care va fi aplicată de la începutul anului viitor, va conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc.

Pentru operarea plăţilor în condiţiile acestei prevederi legislative, va fi nevoie de schimbarea sistemeloer informatice, care înseamnă costuri suplimentare, este de părere şi Cristian Pârvan, secrertarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Româ-nia (AOAR). Domnia sa ne-a spus că mediul de afaceri merge pe ideea "să vedem ce-o fi".

"TVA la încasare este mai degrabă o facilitate acordată statului decât agenţilor comerciali" susţin reprezentanţii "Nexia", potrivit cărora perioada medie de plată a TVA este de şase luni.

Aceştia consideră că noua măsură fiscală descurajează plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Rezultatele plăţii TVA la încasarea facturii vor apărea în circa jumătate de an de la aplicarea acestei măsuri, potrivit avocaţilor de la "Nexia", potrivit cărora, în prezent, 50-55% din taxa pe valoarea adăugată declarată este şi rambursată.

Pentru ca statul să ştie care sunt societăţile comerciale care intră sub incidenţa acestei prevederi, firmele trebuie să depună la organele fiscale Declaraţia 097, cu cifra de afaceri pe ultimul an.

"Astăzi (n.r. ieri) este ultima zi de depunere a acestor declaraţii, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Dacă acestea nu sunt depuse, atunci organul fiscal va înregistra societatea din oficiu, pe baza deconturilor de TVA depuse anterior. În aceste condiţii, toate societăţile ar fi putut fi înregis-trate automat, pe baza deconturilor de TVA, care există în bazele de date ale ANAF. Era necesar ca statul să trimită o notificare prin poştă, prin sistemul pe care îl cunoaştem deja cu toţii. Astfel, cozile de astăzi (n.r. ieri) de la administraţiile fiscale ar fi putut evitate", apreciază reprezentanţii "Nexia".

Gabriel Biriş, partener la compania de consultanţă "Biriş Goran", susţine că nu este adeptul sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, opinând că vor creşte costurile administrative şi că multe firme vor dis-părea.

"Cred că legislaţia europeană în materia TVA trebuie să evolueze cât mai rapid în direcţia naturală: taxare inversă în toate tranzacţiile business-to-business, la fel ca în cazul achiziţiilor intracomunitare. Regimul actual favorizează frauda de TVA", potrivit avocatului Biriş, care spune că noul mecanism poate ajuta doar un număr foarte mic de firme, pentru cele mai multe măsura fiind una din ciclul "operaţia a reuşit, pacientul e mort".

În opinia experţilor contabili, "nu trebuie să credem că această măsură va reduce evaziunea fiscală adevărată, care oricum se derulează prin bănci, nu cu facturi de până la 5.000 de lei".

Experţi din cadrul unei firme de consultanţă fiscală şi contabilă precizează: "În practica curentă există facturi achitate parţial prin numerar/bancă, facturi de reduceri, bonusuri, cesiunile de creanţe, compensări în trei, efecte comerciale girate, toate acestea devenind, din anul 2013, lucrări de doctorat care vor îngreuna enorm gestionarea acestui impozit", susţin unii experţi contabili.

Specialiştii în domeniu remarcă, la unison, faptul că denumirea de "TVA la încasare" este incorectă, întrucât este vorba "cel mult de o TVA amânată la plată cu până la 90 de zile, nicidecum cu o TVA la încasare".

"Dacă din cauza constrângerilor bugetare nu putem aplica TVA la încasare aşa cum îi spune numele, credem că ar fi mai bine să renunţăm la acest măr otrăvit sau cel puţin să avem posibilitatea de a-l refuza cei care nu îl dorim şi, astfel, vom avea şi un barometru dacă această măsură, în forma actuală, este sau nu dorită de mediul de afaceri", mai opinează sursele citate.

Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasarea facturii a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013.

Noua modalitate de plată a TVA va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Normele de fundamentare a acestei Ordonaţe au fost postate pe site-ul MFP la finalul săptămânii trecute şi urmează să fie aprobate în Guvern.
*  Biriş cere Guvernului revizuirea măsurii care prevede plata TVA la încasarea facturii

Vicepreşedintele Partidului Forţa Civică Gabriel Biriş a cerut, ieri, Guvernului, în numele Alianţei România Dreaptă (ARD), să revizuiască măsura privind încasarea TVA la plata facturii, apreciind că, prin slaba sa aplicare, această dispoziţie a ajuns să fie compromisă.

"Cerem Guvernului Ponta să revizuiască măsura de încasare a TVA la plata facturii, să permită opţiunea între regimul normal şi regimul de plată la încasarea facturii. Cerem ca aplicarea regimului să nu fie limitată în timp la 90 de zile şi nici condiţionată de plata lui", a spus Gabriel Biriş, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele Partidului Forţa Civică (PFC) a apreciat drept "inconştientă" şi "populistă" declaraţia premierului potrivit căreia "TVA este o taxă care-i afectează pe cei cu venituri mai mici sau medii".

"Mă refer la declaraţia privind TVA, la faptul că domnul Ponta a considerat necesar să spună că TVA este o taxă care afectează pe cei cu venituri mai mici sau medii, la faptul că domnia sa nu ştie că mecanismul de funcţionare a TVA nu permite în niciun fel aplicarea diferenţiată a acestei taxe. (...) Este inacceptabil ca la acest nivel, mai ales din partea unui jurist, să ascultăm asemenea afirmaţii", a mai spus Biriş.

El şi-a exprimat regretul în numele ARD pentru faptul că "o măsură cu potenţial pozitiv pentru mediul de afaceri, şi anume plata TVA la încasarea facturii, a fost compromisă printr-o slabă aplicare".

"Iar dintr-o măsură care s-a dorit o facilitate pentru întreprinderile mici a devenit o povară pentru toată lumea", a susţinut Gabriel Biriş.
  Emilia Olescu

http://m.bursa.ro/s=macroeconomie&articol=187621.html