ANUL 2012, POZITIV PENTRU ECONOMIA ROMANIEI, INCEPAND DE ACUM, COMPETITIVITATEA VA DEVENI "RELIGIE NATIONALA'

Share this
Joi, 05/01/2012

Anul 2012 reprezinta primul an de dupa criza economica, care a durat 3 ani, 2009, 2010 si 2011 si va fi marcat de diferite stari de metamorfoza a acesteia, cum ar fi criza datoriilor suverane sau a indatorarii excesive a unor state, cu care interconectam atat functional, cat si operational sau chiar criza incertitudinii si indeciziei liderilor politici ai Uniunii Europene, generatoare de alte tipuri subsecvente de crize.

Chiar si pe fondul acestor stari, ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii 3 ani.

2012, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a impunerii si cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea economica va deveni “religie nationala”, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, trebuie sa consulte dictionarele economice nationale si internationale si in special manualele de management al calitatii.

Competitivitatea va face diferenta, ii va ridica pe unii in extaz si ii va arunca pe altii in agonie, maturand din calea performantei economice toate acele companii care vor considera ca vanzarea unui produs sau serviciu este un dat, nu ceva ce trebuie castigat, intr-o piata din ce in ce mai nemiloasa, mai selectiva.

Daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei 3 ani de criza dura.

Consider ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.

Cursul de schimb in 2012 va urma tendintele pozitive ale economiei, urmand sa-si pastreze o stabilitate relativa, intr-un interval de variatie probabil de 4.1-4.4 ron/euro. Nu ma astept la explozii pe cursul de schimb, chiar in conditiile in care unele state din zona euro vor introduce probabil distorsiuni majore pe aceasta piata, urmate de volatilitatea cursului, insa pe perioade scurte de timp.

De evitat intrarea in panica in aceste scurte perioade de timp, similare turbulentelor periodice in timpul unui zbor, pentru specialistii in domeniu, cu grad foarte redus de risc, chiar daca aparent pare altfel, pentru a nu inregistra pierderi, care ar putea fi prevenite.

Romania isi va indeplini obligatiile fata de institutiile financiare internationale, in special FMI.  Nu cred ca exista elev mai silitor al FMI decat Romania si cum acest organism financiar international, cu rezervele de rigoare, solicita tarii noastre cerinte normale de disciplinare bugetara si fiscala, nu vad de ce acestea nu ar putea fi puse in aplicare.

In rest, reorientari, repozitionari, reasezari, restructurari, mai in toate domeniile economice si financiare, de stat si private, intrari si iesiri de pe piata, inchideri si deschideri de afaceri, sintetic spus, caracteristicile unei economii vii, desigur purtatoarea amprentei zonei in care ne aflam, insula de latinitate, inventitivitate si nu putea lipsi, originalitate.

Un an economic bun si eficient pentru toti cei care gestioneaza destine economice!

Comentarii

Romania in 2012

Stimate domnule Blanculescu,

Va urmaresc cu mare interes de ceva vreme si v-am admirat pentru curajul de a lansa idei proprii intr-o perioada in care foarte multi prefera sa-i citeze sau sa-i imite pe altii. Putini sunt cei care se lupta pentru ideile lor proprii si reusesc sa se faca auziti.
Nu ma intreb ce s-a intamplat cu dumneavoastra de ceva vreme, pentru ca raspunsul l-as intelege, dar, in calitate de cititoare fidela a articolelor dumneavoastra ma vad nevoita sa va spun ca nu sunt de acord cu alinierea ideilor dumneavoastra la cele ale puternicilor zilei si revenirea la tristul "bla, bla, bla-ce bine va fi in 2012 si ce masuri inteligente se vor lua!"
Cu stima,
Adriana

Clarificari

Multumesc, Adriana!

Simt ca este nevoie de anumite clarificari! Daca ai o adresa de e-mail, te rog sa mi-o trs!

Citeste articolul din zf de astazi, vei regasi spiritul a ceea ce eu am scris si nu vine din partea politicienilor, ci a mediului din care eu fac parte! Nu as vrea sa crezi ca ma aliniez cuiva, nu am facut-o nici atunci cand cam eram obligat, de ce as face-o acum?

http://www.zf.ro/companii/cum-si-au-construit-antreprenorii-bugetele-pe-2012-primele-prognoze-arata-crestere-9123022

Blanculescu

CONCURENTA

Si concurenta adevarata nu cea practicata de firmele care exportau produse chimice in deosebi ingrasaminte la preturi mici.
Preturile mici pentru ca cumparau energia pe nimic, aplicau Dumpingul si RUINAREA ROMANIEI.

Cazul acesta a fost discutat in CE si s-a atras atentia ROMANIEI !!!

Aceasta este competitivitate ?

Ionele, LA MULTI ANI Ioane

Ionele,

LA MULTI ANI Ioane !

Anul 2012 va fi anul
"L'Heure de verité"

"Il faut parfois longtemps pour qu’une vérité démontrée devienne une vérité acceptée."
Le Bon Gustave

Vom asista si ne vom bucura, chiar si cei care n-au dorit "l'heure de verité."

Amicalement

NB

De ziua ta iti sugerez ca trebuie sa parasesti corabia usLASILOR

Merci si te rog sa accepti mesajul

Multumiri pentru urari!

Multumesc pentru urari!

Va raspund o singura data la insinuarile dvs: nu ma aflu pe nicio corabie, nu sunt membru de partid, sunt tehnocrat, nu simpatizez cu nicio formatiune politica, nu ma intereseaza si nu m-a interesat politica, nici macar atunci cand am fost ministru, neavand nicio legatura cu politica propriu-zisa, fiind un simplu executiv guvernamental. Incerc sa fiu cat pot de corect,obiectiv si neutru si din acest motiv, atunci cand apreciez sau dimpotriva critic anumite actiuni, sunt considerat fie pe o anumita corabie, fie pe alta. Eu nu comentez persoane, fie ele si politice, nu ma intereseaza, ci numai fenomene si acelea in exclusivitate economice si financiare. Respect autoritatile statului, oricare ar fi acelea si in special functiile de reprezentare executiva, gen Prim Ministru, Presedinte etc. Niciodata nu voi exprima pozitii inadecvate referitor la autoritatile statului, fiind convins ca acestea trebuie respectate, pentru ca la randul nostru sa intoarca respectul cetatenilor simpli.

Cu drag si sa aveti un an bun si frumos, alaturi de dragii dvs!

Blanculescu

Astept adresa DVS d'E

Astept adresa DVS d'E mail.

Merci et meilleures salutations,

Cordialement

Merci pentru urare. Apreciez

Merci pentru urare.

Apreciez deschiderea si opinia de care dati dovada, admir ca sunteti comunicatif calitatea omului modern.

A propos astept sa-mi raspundeti la propunerea facuta.

Inca odata, multa sanatate si bucurii.

SRA