COMPLICITATE TOXICA PENTRU BUZUNARUL POPULATIEI

Share this
Sambata, 04/02/2012

Nu cred ca mai reprezinta o noutate pentru cineva ravagiile pe care le fac la bugetul statului marea evaziune fiscala, licitatiile publice trucate, frauda fiscala, deturnarea de fonduri de catre companiile de stat si multe alte asemenea, care vaduvesc finantele tarii de aprox. 13 miliarde de euro pe an, cifra realista, recuperabila, pentru ca cea teoretica este cu mult mai mare, insa trebuie sa admitem ca nu avem capacitati si capabilitati  pentru recuperare totala.

Nimic din ce se petrece pe aceasta piata neagra nu mi-ar mai putea atrage atentia, cel putin asa credeam pana sa mai fac o descoperire, care nu poate decat sa-ti faca ziua si mai amara.

Este vorba despre o alta forma de complicitate, in ceea ce priveste frauda cu fonduri publice, pentru ca si cele mai sus expuse presupun complicitate, ele nu se pot realiza in altfel de conditii.

Complicitate intre cine si cine? Desigur, intre cei ce ar trebui sa aiba grija de resursele financiare ale statului si cei ce fac tot ce le sta in putinta sa le obtina in mod ilegal.

Este vorba despre o taxa, pe ocuparea domeniului public, mai exact se numeste “ taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice cu retele de comunicatii electronice, constructii si echipamente cu diferite  destinatii”.

Aceasta taxa, obligatorie prin Codul fiscal, care spune: “ Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date în administrare ori în folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren”, cade in sarcina Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Taxa ar viza in jur de 5000 de km sub si supraterani, din Bucuresti, pe unde trec instalatii si cabluri de telecomunicatii, apartinand unor afaceri extrem de profitabile, pentru care nu se plateste acest tip de impunere.

Pierderea suportata de municipalitatea bucuresteana este de aprox. 25 milioane de euro pe an.

Ce s-ar putea face cu acesti bani? Cu prioritate subventionarea si mai mare a gigacaloriei, care a ajuns la un pret real pentru populatie de 318 lei, din care cetateanul plateste 169,69 lei, restul fiind subventionat de municipalitate si care produce atat de multa suferinta la afisarea listelor de intretinere la bloc.

De ce nu ar putea suporta cetateanul din Bucuresti si poate din multe alte orase din tara, exista posibilitatea ca aceasta meteahna sa o regasim si pe alte coordonate nationale, mai putin de 169,69 lei, de exemplu 110 lei?

Raspunsul este simplu: CGMB, nu cunoastem din ce motive, insa le banuim, nu emite o hotarare in acest sens. Pe cat de simplu este raspunsul la intrebare, pe atat de complicat va fi acelasi raspuns, insa in fata Curtii de Conturi, de data aceasta dat de reprezentantii respectivului consiliu, Curte care probabil va fi extrem de interesata de ce CGMB nu pune in aplicare o prevedere importanta a Codului Fiscal.

Cat timp va mai putea sa existe acest tip de complicitate toxica pentru buzunarul populatiei? Sunt doua raspunsuri posibile: fie pana cand buzunarul acesteia va fi golit in totalitate, fie pana cand institutiile statului isi vor face datoria si vor opri drenarea banului public spre cei care au facut ca industria de lux din Romania sa aiba cel mai inalt ritm de crestere din Uniunea Europeana.

 

 

Comentarii

Cu proasta gestionare a

Cu proasta gestionare a domeniului public se pierd in ROMANIA 1 miliard d'EURO / an.
Primarul de la IASI mi-a spus ca daca ar aplica proiectul ar pierde voturi.
Cel de la VASLUI de aceiasi culoare mi-a raspuns prin colaboratorul din VASLUI o fac imediat dar sunt oprit de ofcina !!!
Contactati-ma pe e mail si va ofer solutia.
Astep sa vad curajul lui Ionel BLANCULESCU sau numai bla, bla !!!

Cordialement