CONFERINŢA "FONDURILE EUROPENE" - EDIŢIA A VI-A / IONEL BLĂNCULESCU: "PREMIERUL A PROMIS CĂ VA MODIFICA «TAXA PE STÂLP», DE ANUL VIITOR" - BURSA

Share this
Marti, 17/06/2014

Măsura va fi luată dacă impactul asupra mediului de afaceri este mai mare decât cel estimat iniţial.

Premierul Victor Ponta a promis că va interveni asupra măsurii de aplicare a "taxei pe stâlp", începând de la 1 ianuarie 2015, în condiţiile în care se va dovedi că, după cel de-al doilea termen de plată, respectiv 25 septembrie 2014, impactul impozitului în discuţie asupra mediului de afaceri va fi mare decât cel estimat iniţial, a anunţat, ieri, Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului ministru.
     Domnia sa susţine că veniturile la buget pot creşte doar dacă scade fiscalitatea. Pentru reducerea taxelor şi impozitelor, membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României au o activitate pro-activă, susţine Ionel Blăcnulescu, menţionând că, printre altele, reprezentanţii acestei structuri poartă discuţii cu Victor Ponta în vederea modificării taxei pe construcţii speciale.
     După ce va trece al doilea termen de plată, va fi realizată o analiză a efectului pe care taxa pe construcţiile speciale îl va avea în economie, a mai anunţat domnul Blănculescu.
     "Fondul Monetar Internaţional a redus dimensiunea impactului (n.r. aplicării «taxei pe stâlp») de la 1,5 miliarde lei, cât estimase Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la numai 400 milioane lei, considerându-se că România nu e capabilă să colecteze în totalitate o astfel de taxă", a precizat domnia sa.
     Gheorghe Gherghina, secretar de stat în MFP, a declarat, ieri, că anul acesta nu vor fi probleme din punct de vedere al reducerii CAS, întrucât Executivul are în buget o sumă mult mai mare din colectarea taxei pe stâlp: "Avem acea taxă pe stâlp, avem o sumă mult mai mare decât era prevăzută în buget. (...) Noi prinseserăm 448 (n.r. milioane lei) şi vom colecta 1.455. Pentru anul viitor, sunt două abordări. În primul rând taxa pe stâlp, cu o colectare mult mai mare - se va menţine şi la anul. În al doilea rând, sunt o serie de măsuri pe linia colectării". Cu toate că mediul de afaceri a subliniat în mai multe ocazii faptul că noul impozit va avea un impact negativ important asupra întregii economii şi că planurile de investiţii ale companiilor vor fi date peste cap, autorităţile nu au avut niciun fel de reacţie, neintervenind pentru a modifica prevederile cu pricina.
     În condiţiile în care, în ciuda opiniei reprezentanţilor delegaţiei FMI, Guvernul susţine reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, Victor Ponta a subliniat, luna trecută, că Executivul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, reprezentând unul dintre principalele argumente pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. 

http://www.bursa.ro/conferinta-fondurile-europene-editia-a-vi-a-ionel-bl...