Confidenţialitatea bancară elveţiană rămâne deocamdată neclintită

Share this
Joi, 17/10/2013
Confidenţialitatea bancară elveţiană rămâne deocamdată neclintită

Elveţia a semnat un acord internaţional privind combaterea evaziunii fiscale, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Totuşi, potrivit experţilor, acest fapt nu va însemna sfârşitul secretului bancar elveţian, pe motiv că acesta este una dintre cele mai bine păzite „avuţii” ale acestui stat.

La presiunile autorităţilor europene şi americane, care vor să lupte împotriva evaziunii fiscale, sprijinul politic în Elveţia pentru secretul bancar a scăzut gradual, deschizând calea pentru semnarea de acorduri fiscale cu autorităţile străine. Elveţia a devenit a 58-a ţară care se alătură convenţiei OECD cu privire la schimbul de informaţii fiscale cu autorităţile fiscale străine. Chiar dacă nu s-a angajat să facă schimb automat de informaţii cu privire la rapoartele fiscale, Elveţia va răspunde la cererile autorităţilor fiscale din alte state vizând cazuri individuale. „Aderarea Elveţiei la convenţia de asistenţă mutuală în domenii fiscale trimite un mesaj clar şi puternic că Elveţia este parte a comunităţii de state care consideră cooperarea internaţională în domeniul fiscal ca o necesitate”, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria.

Blănculescu: Secretul bancar va prevala

Aderarea Elveţiei la convenţia fiscală a OECD este un prim pas spre transmiterea directă de informaţii cu privire la conturile diverşilor indivizi, ne-a declarat analistul financiar Ionel Blănculescu. Acesta a menţionat că, la acest moment, nu se poate vorbi încă de dispariţia secretului bancar, întrucât va dura foarte mulţi ani până când Elveţia va fi de acord cu aşa ceva. „Din punctul meu de vedere, aderarea aceasta reprezintă un pas din cei foarte mulţi până ce transmiterea de informaţii ar înfrânge secretul bancar, iar acest lucru nu se va întâmpla foarte curând. Personal, nu cred că oamenii care ar folosi sistemul bancar din Elveţia pentru a ascunde bani sunt foarte îngrijoraţi. Cred că Elveţia aplică această politică a paşilor mici cu scopul de a trage de timp cât mai mult, până când lumea va mai uita de evaziune. Spun asta asta pentru că în perioada 2005-2007, când totul mergea bine, evaziunea nu era un subiect presant pentru autorităţi şi sunt sigur că în momentul în care vom intra într-un nou ciclu economic, acest lucru se va întâmpla din nou. Până atunci, secretul bacar va prevala”, a declarat Blănculescu pentru PUTEREA.

Gabriel Biriş: Schimbul de informaţii a existat de ani întregi

Şi expertul fiscal Gabriel Biriş afirmă că nu se poate vorbi acum despre sfârşitul secretului bancar, întrucât această problemă s-a pus pe tapet din momentul în care Statele Unite au început războiul împotriva terorismului. Acesta mai menţionează că Elveţia a semnat deja multiple acorduri de cooperare fiscală. „Secretul bancar a început să dispară din momentul în care SUA au început războiul împotriva terorismului. Acum, din punctul de vedere al Elveţiei, ea este deja parte la schimbul de informaţii fiscale prin acordurile de dublă impunere pe care le-a semnat. Când deschizi un cont acolo, ei întreabă dacă eşti de acord ca ei să transmită informaţii în ţara ta. Dacă se răspunde nu, atunci verificările lor interne se intensifică, fapt ce poate duce la refuzul deschiderii contului. Cu privire la acest acord, Elveţia l-a semnat pentru a arăta că va adopta anumite standarde referitoare la combaterea evaziunii fiscale”, ne-a declarat Gabriel Biriş.

Daniel Hărmănescu | 2013-10-16 19:48

www.puterea.ro