CONSUMUL NU VA CRESTE IN 2014, IAR SOMAJUL SE VA ADANCI - PUTEREA.RO

Share this
Luni, 16/12/2013

Anul 2014 nu va aduce un trai mai bun pentru români, deşi reprezentanţii Guvernului susţin contrariul. Ei afirmă că economia va creşte semnificativ, iar la bugetul de stat se vor colecta mai mulţi bani, ca efect al noilor măsuri fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi a restructurării ANAF. Reprezentanţii mediului de afaceri sunt însă de altă părere, afirmând că 2014 va fi încă un an de stagnare sau poate chiar de regres. Aceasta întrucât economia nu va mai fi susţinută de agricultură ca în 2013 - cel puţin nu cu acelaşi procent din PIB -, iar noile taxe şi impozite vor împiedica relansarea activităţii multor companii, iar pe altele le va băga direct în faliment.

Mediul autohton de afaceri este complet bulversat la acest final de an, din cauza noilor măsuri fiscale anunțate de Guvern peste noapte, după ce bugetele pentru anul viitor fuseseră deja făcute. Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine că modificările fiscale reprezintă o mare îngrijorare şi preocupare pentru manageri, pentru că afectează inclusiv modul în care se gândeşte orice afacere. „Creşterea economică din acest an s-a bazat foarte mult pe exporturi şi sperăm că acelaşi lucru se va întâmpla şi anul viitor. Cât priveşte agricultura, e clar că nu ne putem baza pe un an agricol la fel de bun, pentru simplul fapt că suntem «fiii ploii». Dacă nu plouă, suntem pierduţi, neavând sisteme de irigaţii. Acest motor va trebui înlocuit cu ceva, iar Guvernul se bazează pe o creştere a consumului. Din păcate, sunt şanse slabe să se întâmple acest lucru. S-a văzut că, deşi au existat creşteri salariale modeste, consumul nu a crescut, pentru că oamenii şi-au alocat orice resursă pentru plata datoriilor acumulate în anii de criză”, a declarat Cristian Pârvan, pentru PUTEREA. Reprezentantul AOAR a subliniat că nu există perspective nici în ceea ce priveşte angajările. „Managerii nu au nici o certitudine cu privire la viitor şi nu pot risca să dea drumul la angajări. Mai mult, nu vor da drumul nici la investiţii, unde ar fi nevoie de angajaţi. Pentru a avea o creştere economică sustenabilă, volumul de investiţii – fie public, fie privat – ar trebui securizat”, afirmă Cristian Pârvan.

Nici specialiştii în insolvențe nu cred că va avea loc o relansare a consumului în 2014, având în vedere că numărul creditelor acordate de bănci pentru companii şi populație a scăzut, iar restanțele la plata ratelor s-au majorat. Conform previziunilor specialiştilor Casei de Insolvență Transilvania (CITR), 2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului în continuare scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar. “După 5 ani de criză, e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, faţă de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani (26,65 mld. euro în octombrie 2013), iar cel al restanţelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al CITR. În opinia acestuia, producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii vor fi printre cei mai expuşi în 2014 dificultăţilor financiare şi mulți dintre ei se vor confrunta anul viitor cu situații de insolvenţă.

Puterea de cumpărare va scădea cu 3%

Noile măsuri anunțate de Guvern pentru 2014, respectiv introducerea de noi accize şi impozite, creşterea salariului minim, majorarea unor redevenţe pentru resurse naturale, indexarea accizelor în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb vor afecta atât profitul companiilor, cât şi nivelul de trai al românilor. "Populaţia va fi cea mai afectată de noile accize, întrucât o bună parte din această nouă împovărare fiscală va trece către consumatorul final. Populația va simți o reducere a puterii de cumpărare de minim 3%. Impactul direct trebuie însă calculat având în vedere şi alte aspecte economice, respectiv nivelul dobânzii de politică monetară, cursul valutar, inflația etc., pe care le vom vedea la momentul respectiv", a precizat, recent, Mirela Şerban, managing partner R&M Audit Contabilitate. Ea a atras atenția şi asupra faptului că toate companiile vor trebui să suporte creşterile obligatorii ale salariului minim, în condiţiile în care nu există nici o corelare a acestei măsuri cu creşterea productivităţii muncii, iar antreprenorii sunt şi aşa împovăraţi de costurile totale cu forţa de muncă.

România schimbă strategia de export

Anul 2014 va fi mult mai bun decât 2013, pentru că în primăvară vom finaliza operațiunea de reconectare a României la piețele sale tradiționale, pe care le-a abandonat după 1990: Federația Rusă, China şi țările din Golful Persic. Acest lucru va marca ieşirea din restricțiile pieței europene, unde România exportă preponderent, la marje foarte mici de profit”, a declarat pentru PUTEREA Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului-ministru. El a precizat că această reorientare decisă de Guvern va genera numeroase proiecte de investiții, care la rândul lor vor aduce mai multe venituri la buget şi vor reduce şomajul. Totodată, a continuat Blănculescu, în 2014 se va continua operațiunea de transformare a României într-un hub energetic, cel puțin pe anumite segmente în care putem deveni lideri europeni, iar de aici se vor crea, de asemenea, investiții conexe. “E suficient să amintim că circa 17.000 de firme activează în jurul OMV Petrom. Proiecte precum construcția cablului submarin către Turcia sau demararea exploatării gazelor naturale şi petrolului din Marea Neagră vor aduce alte mii de firme în România”, crede Blănculescu. Consilierul premierului susține că 2014 va fi şi un an mai eficient din punct de vedere al combaterii evaziunii fiscale, 2013 fiind un an de reorganizare a ANAF.

Având în vedere obiectivele României de a deveni un lider european în domeniul energetic, ne putem aştepta la adversități din partea unor state, crede Blănculescu. Acesta spune că nu este exclus nici ca Uniunea Europeană să ia unele măsuri de retorsiune împotriva României, care se vor reflecta în raportul MCV sau în alte situații. “Odată ce creştem, începem să deranjăm”, concluzionează consilierul premierului, subliniind că una din vulnerabilitățile României, anul viitor, va fi lupta politică, ce poate afecta serios mediul de afaceri. “Personal, militez pentru un control fiscal al firmelor pe baza unui istoric personal al acestora. Toate cele care s-au dovedit corecte ar trebui date de-o parte, iar controalele să se axeze pe cele care eludează legea. Pentru a avea certitudinea unei creşteri economice sustenabile, consider că TVA ar trebui readus la 19%, impozitul pe dividende ar trebui redus la 5%, iar impozitul pe profit la 10%. Aceste măsuri, luate în paralele cu declanşarea unei ofensive generale la adresa evaziunii fiscale în domeniile-cheie (țigări, carburanți, alcool etc.) cu ”ocuparea” celor patru puncte de intrare/ieşire din tară - Portul Constanța şi vămile Giurgiu, Albița şi Nădlac - ar rezolva aproape complet problema evaziunii”, a subliniat Ionel Blănculescu.

http://www.puterea.ro/economie/consumul-nu-va-creste-in-2014-iar-somajul...